Το πάρτυ των ενοχών: ευχαριστώ, δεν θα έρθω





Αυτές τις μέρες διαβάζω πολύ protagon. Διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι, οι guest posters, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών, διέρχεται μια φάση σοβαρής αυτοκριτικής. Κρίμα που είμαι πολύ έξαλλη για να την απολαύσω. Κρίμα που ξυπνάω θυμωμένη, περνάω τη μέρα σκυλοβρίζοντας και κοιμάμαι αφρίζοντας από το κακό μου. Όλοι, ξαφνικά, της Μπιρμπίλης της υπουργίνας συμπεριλαμβανομένης, το έχουν ρίξει στο ποιητικό αυτομαστίγωμα.



Πώς φτάσαμε ως εδώ, και πώς πέσαμε στην ξέρα, και πώς «Τσίτσοοοο, το λιμάνι φεύγει», πού έλεγε και ο Φράνκο. Και πώς ευθυνόμαστε, λέει, όλοι. Τι ευγενικό, τι μεγαλειώδες. Αφού μπαίνω στο site μας.. και νομίζω ότι θα μου ανοίξει την πόρτα ο Ζαμπούνης.. Η ο Δαλαϊ Λάμα.. Τέτοια ανελέητη ενδοσκόπηση πέφτει.


Ε, λοιπόν, παιδιά, εμένα μη με υπολογίζετε στο εθνικό πάρτυ Τύψεων που έχετε στήσει από το Νευροκόπι μέχρι το Καστελλόριζο. Δεν έρχομαι, δεν μασάω. Και κυρίως, δεν ευθύνομαι. Τεμπελιά και λούφα για μένα ήταν απαγορευμένες λέξεις. Δουλεύω δυο και τρεις δουλειές από τη μέρα που τελείωσα το Λύκειο. Διακοπές πήγα για πρώτη φορά τριάντα χρονών, μια ολόκληρη εβδομάδα. (Κάπου εκεί πήγα να κλατάρω από υπερκόπωση και το πήρα πιο ήρεμα το όχημα, αλλά υποθέτω ότι δεν φέρω ιδιαίτερο μερίδιο ευθύνης στο ναυάγιο της χώρας επειδή αποφάσισα να κολυμπάω λίγο περισσότερο).


Όχι, μη με περιμένετε στο ενοχικό σας πάρτυ. Από το πρώτο δευτερόλεπτο της επαγγελματικής μου ζωής πληρώνω σκληρούς φόρους. Δεν έχω κρύψει ποτέ, ποτέ, ούτε ένα δίφραγκο των εισοδημάτων μου. Κανονική ασφάλιση βέβαια, και «ανθρώπινα δικαιώματα» απέκτησα σχετικά πρόσφατα. Ο κύριος μακαρίτης κράτος, που σήμερα τον κλαίτε, μου ρουφούσε το αίμα ως φορομπηχτικό «μπλοκάκι», αλλά σφύριζε κλέφτικα όταν έπρεπε να με αντιμετωπίσει ως κανονική εργαζόμενη. Όταν, ας πήγαινα στη δουλειά, Παρασκευή, για να με ενημερώσουν ότι δεν θα με ξαναχρειαστούν από Δευτέρα. Η όταν έτρωγα κλωτσιά διαπλανητική, κάθε φορά που τολμούσα να σκεφτώ τη λέξη «ασφάλιση», «δώρο», «επίδομα» και «ένσημα».

Όλα τα έκανα. Κι υπερωρίες χτύπησα, και προσοχές βάρεσα, και διπλοβάρδιες δεν αρνήθηκα. .Και φέσια έφαγα νάαα, μετά συγχωρήσεως κύριε Ζαμπούνη μου. Και αφραγκίες παροιμιώδεις έζησα,. Και λεφτά καλά έβγαλα, κάποια στιγμή. Γιατί όχι; Τι σκατά ενοχές να έχω, που σε μια ζωή σύντομη, πέρασα και καλές μέρες; Ηταν δικές μου μέρες. Δεν τις στέρησα από κανέναν.


Α, κι εκείνα τα παπούτσια, Σταύρο, τα πανάκριβα, όχι των 480, αλλά των 600 ευρώ και βάλε; Να ξέρεις μάνα μου, να μην ψάχνεις, εγώ τα αγόρασα. Κι ένιωσα υπέροχα, γιατί τα γούσταρα, τα δούλεψα και τα απόκτησα μοναχιά μου. Ετσι, για την τρέλα μου. Και πενθήμερο στη Νέα Υόρκη πήγα για σόπινγκ, και ξέρεις κάτι; Ηταν φανταστικά! Καγιέν δεν έχω, γιατί τα βλέπω και ξερνάω ρουκέτες, αλλά τις έχω κάνει τις σπατάλες μου. Ε, και; Ημουν νέα, γκαζωμένη και δουλευταρού. Δεν ήξερα ότι ζούσα σε μοναστήρι των Σαολίν! Δεν κατάλαβα, δηλαδή, πρέπει ζητήσω και συγγνώμη; Από κι ως πού; Και γιατί; Που πέρασα καλά, που ταξίδεψα, που έζησα; Σιγά μη σας ζητήσω και συγγνώμη που γεννήθηκα!


Η μόνη συγνώμη που ζητάω είναι από τον αυτό μου. Που πλήρωνα, το όρθιο ζώον, τριάντα χρόνια τώρα, τα μισά των εισοδημάτων μου. Και περίμενα κάτι πίσω, μια σύνταξη της προκοπής, ή ένα σχολείο της ανθρωπιάς για το παιδί μου, τα ελάχιστα των ελαχίστων. Αντί να κάνω την κορόϊδα, να βαφτίζω τα πεντοχίλιαρα κουνέλια, κι αντί για πανταχούσες εκτάκτων εισφορών να παίρνω και επιδοτήσεις από πάνω, λόγω εκτροφής αγρίων κονίκλων. Όπως έχουν κάνει μερικοί-μερικοί, οικογένειες δεν θίγουμε, και έχουν καβαντζωθεί μέχρι και οι γκόμενες των δισεγγόνων τους.


Για να είμαστε συνενοημένοι, την πίκρα θα την πιω. Το Δου-Νου-Του θα το καταπιώ. Τη φάτσα της Μέρκελ, της-γυναίκας-χωρίς-χαρά, θα τη φάω στη μάπα. Αλλά μην προσπαθήσετε να με ψήσετε ότι φταίω κι από πάνω! . Οτι και καλά “είναι συλλογική η ευθύνη” κι ο καθένας ας αναλογιστεί το μερίδιό του. Παπάρια μερίδιο, μετά συγχωρήσεως, κύριε Ζαμπούνη μου. Εγώ δεν ήμουν εκεί όταν τρώγανε. Αλλά είμαι εδώ τώρα που με τρώνε.


Λέω να μην έρθω στο πάρτυ σας. Αμα είναι για αυτοκριτική, καλύτερα στην ΚΝΕ.


Aυτά που δεν ακούν οι εθνοπατέρες στην "απαγορευμένη πόλη"

Κάθε Έλληνας πολίτης που αγαπά την πατρίδα του, είναι διατεθειμένος να κάνει μία μεγάλη θυσία: Να εργαστεί για τη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα με ελαφρώς λιγότερα χρήματα από αυτά που κερδίζουν με τον τίμιο ιδρώτα τους οι νυν υπάλληλοι. Μη μου πουν ότι σε εποχές κρίσης δεν γίνονται προσλήψεις! Μην βρουν μία τόσο φθηνή δικαιολογία για να απορρίψουν μία τόσο γενναιόδωρη πρότασή. Κύριε Πρόεδρε, της Βουλής των Ελλήνων, που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι την αίτησή τους;


Οι συμπολίτες μας έμαθαν ότι προσλήψεις έγιναν και εσχάτως και παρά τα εσχατολογικά σενάρια που κατακλύζουν την Οικουμένη για την τύχη της πτωχής Ελλάδας. Ανίψια και ξαδέλφια υπουργών, πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη και ήρωες και ηρωίδες που στελέχωσαν επί χρόνια τα βουλευτικά γραφεία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υπαλλήλων του Ναού της Δημοκρατίας.


Ορισμένοι λαϊκιστές, άθλιοι υπονομευτές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, βάλλουν τελευταίως κατά των εξαίρετων αυτών τέκνων της πατρίδας που θα μπορούσαν να έχουν κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά προτίμησαν να υπηρετήσουν την Βουλή των Ελλήνων και την Δημοκρατία. Ξέρετε πόσες ώρες δουλεύουν; Τι μέγα έργο επιτελούν; Οι δύο περισσότεροι μισθοί που παίρνουν σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους είναι ψίχουλα για τα κατορθώματά τους.


Κι έρχεται τώρα αυτή η κακή κυβέρνηση και πιέζει τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να μειώσει τον μισθό τους. Κι εκείνος τους χαστούκισε ανελέητα. Επέβαλλε φόρο 8% στον 15ο και στον 16ο μισθό. Αν είναι δυνατόν κύριε Πετσάλνικε. Γιατί τόση βαρβαρότητα;


Κύριε Πετσάλνικε. Κύριε Πρόεδρε της Βουλής μας. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος έξω από τα τείχη της «απαγορευμένης πόλης» που ζείτε; Θέλετε να ακούσετε; Ειλικρινά; Με θλίβει που έτυχε σε εμένα ο κλήρος για να σας το μεταφέρω. Και με σοκάρει, ελαφρώς, επειδή η γιαγιά μου μου είχε ρίξει πιπέρι όταν ήμουν μικρός για να μην λέω κακές κουβέντες. Ο κόσμος, κύριε Πρόεδρε, κοιτάζει προς την Βουλή και λέει: «Αι στον διάολο» και ρίχνει και δύο φάσκελα. Αυτό κάνει κύριε Πρόεδρε ο κόσμος. Και συγχωρέστε εμένα, έναν φτωχό υπηρέτη της διαπλοκής, που τυχόν σας χάλασα την καλή εικόνα που έχετε για το τι λένε και σκέφτονται οι άνθρωποι που ζουν έξω και μακριά από τον δικό σας κύκλο. Λένε και άλλα χειρότερα, κύριε Πρόεδρε, αλλά κοκκινίζω από ντροπή μόνο που τα σκέφτομαι. Αφήστε που μου έρχεται αυτόματα στο στόμα η γεύση από το πιπέρι της γιαγιάς...