Αυθεντικό Ιταλικό Tiramisù!

Πολλοί πιστεύουν ότι το Τιραμισού έχει αφροδισιακές ιδιότητες!
Ίσως λόγω της ενέργειας του καφέ σε συνδυασμό 
με την ηδονή της συνολικής 
γευστικής εμπειρίας προσφέρει
 το φιλί της ζωής σε όποιον δοκιμάσει 
την αυθεντική αυτή συνταγή! 

 



Η πιο διαπιστευμένη εκδοχή είναι ότι τιραμισού προέρχεται από την περιοχή του Βένετο. Βρίσκουμε την πρώτη γραπτή συνταγή για τιραμισού στο βιβλίο Giovanni Capnist του 1983 με το όνομα Dolci Del Veneto.
Το 1988, το βιβλίο La Marca Gastronomica, αναφέρει και πάλι ως ένα γλυκό σερβίρεται στο Le Beccherie, ένα εστιατόριο στο Τρεβίζο, και αποκαλεί με το πραγματικό της όνομα: Tiramisu.
Ανεξάρτητα από την πραγματική ιστορία για την προέλευσή του, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι το Τιραμισού, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά επιδόρπια στον κόσμο!

Υλικά

300γρ μπισκότα σαβαγιάρ 
500γρ. τυρί μασκαρπόνε 
3 κρόκοι αυγού (απο αυγά ημέρας)
100 γρ. ζάχαρη
50 ml κρασί Marsala
  3 φλυτζανάκια
καφέ espresso lungo 
 ¼ κ.γ. αλάτι
  κακάο σκόνη άγλυκο

Ετοιμασία

Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο lungo, 
προσθέτουμε το κρασί Marsala και ανακατεύουμε. 
Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζουμε την κρέμα.



(Ο κίνδυνος της σαλμονέλας από τα ωμά αυγά είναι σχετικά μικρός, σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των μολυσμένων με σαλμονέλα αυγών είναι της τάξης του 1 στα 30.000 αυγά- παρόλα αυτά εγώ προτιμώ να μην τα χρησιμοποιώ ωμά στις συνταγές μου.)


Για να παστεριώσουμε τον κρόκο:
Βράζουμε την ποσότητα ζάχαρης της συνταγής μας με 2 κουταλιές της σούπας νερό. 
(100γρ ζάχαρη/2κσ νερό).
Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν κάνει φυσαλίδες. 
Εν τω μεταξύ χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τους κρόκους & ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι. 
Αυξάνουμε τη ταχύτητα του μίξερ για να μην κόψουν οι κρόκοι.
Όταν χτυπηθούν καλά τα κροκάδια με το σιρόπι, βάζουμε το μπολ μας σε κρύο νερό ώστε να ρίξουμε την θερμοκρασία και να μπορέσουμε να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας!


Ρίχνoυμε στο μίγμα των αυγών το μασκαρπόνε
 και χτυπάμε σε ελαφριά ταχύτητα 
μέχρι να μαλακώσει και να είναι παχύρρευστο.
Προσθέτουμε το αλάτι & 3 κουταλιές απ’ το μίγμα καφέ-κρασιού. 

 Η κρέμα μας είναι έτοιμη.
 Παίρνουμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ, 
τα βουτάμε στιγμιαία στο υγρό μίγμα καφέ-κρασιού
ώστε το υγρό να απορροφηθεί κατά
 το 1/3 του ύψους τους και 
τα τοποθετούμε το ένα πλάι στο άλλο στο ταψί. 
Ότα έχουμε καλύψει όλη η επιφάνεια του ταψιού με σαβαγιάρ, 
απλώνουμε πάνω τους τη μισή ποσότητα της 
 κρέμα ωστε να καλύψει όλα τα σαβαγιάρ.
 
Με τον ίδιο τρόπο όπως πριν καλύπτουμε την 
κρέμα με μια σειρά σαβαγιάρ ακόμα,  
καλύπτουμε  με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με την σκόνη κακάο όλη την επιφάνεια της κρέμα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος μας 
και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες!

Καλή επιτυχία!  

* Η συνταγή ήρθε στο mail μου , 
απο έναν πολύ ξεχωριστό φίλο
(που μου τόνισε να μην αναφέρω το όνομα του)
Αφιερωμένη λοιπόν σε εσένα ... 
Σε ευχαριστώ πολύ!