Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!