Ένα νησί - Μια παλιά αρρώστια - Ένα σήριαλ!




Με την Σπιναλόγκα, τη λέπρα αλλά και το στίγμα που συνόδευε για δεκαετίες τους χανσενικούς, θα ασχολήθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.



Οι κάμερες της εκπομπής και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα και συνομίλησαν με τους τελευταίους λεπρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν εκεί το 1957, όταν έκλεισε η Σπιναλόγκα στην Κρήτη.


Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στη Σπιναλόγκα που σήμερα είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος και κατέγραψαν τις αφηγήσεις των κατοίκων των κοντινών χωριών για τη ζωή στο «απαγορευμένο νησί» τη δεκαετία του ’50.


Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν:


- Ο Μανώλης Φουντουλάκης 87 χρόνων που ζει πάνω από 40 χρόνια με την αρρώστια.


- Η κυρία Φωφώ που γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα από γονείς χανσενικούς κι έφυγε από το νησί στα 33 της, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο.


- Η Μαρία Μπεμπελάκη – ταβερνιάρισσα στην Πλάκα του Αγίου Νικολάου, απέναντι απ’ το νησί – που η μητέρα της ήταν νοσοκόμα στο λεπροκομείο.


- Ο Γιώργος Παιδιαδίτης που ο πατέρας του ήταν βαρκάρης και πέρναγε τους ασθενείς «απέναντι».


- Η κυρία Τασία που όταν κλείσθηκε στο θεραπευτήριο, ο σύζυγός της δεν την εγκατέλειψε αλλά έμεινε για δεκαετίες μαζί της στο ίδιο δωμάτιο.


- Η κυρία Φανή που δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον άρρωστο άντρα της και τον ακολούθησε στο λεπροκομείο μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της.


- Ο Γιώργος Μωρογιάννης που παρά τις αναπηρίες στα χέρια που του προκάλεσε η αρρώστια, ασχολείται με χειροτεχνίες.






Η εκπομπή παρακολούθησε τα γυρίσματα του σήριαλ «Το νησί» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοπ και το οποίο θα παιχτεί στο Mega την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.


Οι πρωταγωνιστές Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης οι οποίοι ζουν στα χωριά του Αγίου Νικολάου εδώ και 9 μήνες, συζήτησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τους ήρωες του «Νησιού» που προσπαθούν να «ζωντανέψουν» μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.


Στην έρευνα συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Άννα Παπανικόλα, Αναστασία Κακοταρίτη, Βίκυ Αποστολάκη και ο οπερατέρ Γιάννης Σαρηγιάννης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βίντεο!



Παγωτό παρφέ σοκολάτας!





Υλικά

6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
6 κ.σ κακάο
2 κ.σ λικέρ μαστίχα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
20 μπισκότα τύπου μιράντα ή oreo σοκολάτας
πέρλες σοκολάτας


Για την σάλτσα σοκολάτας


150 γρ. κουβερτούρα
150 κρέμα γάλακτος




Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με 50 γρ. νερό και συγχρόνως χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ.
Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι,  αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγά-σιγά ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μίξερ όπου συνεχίζουμε το χτύπημα των αυγών έως ότου φουσκώσει και κρυώσει το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα και προσθέτουμε τις πέρλες σοκολάτας.
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια σε 3-4 κομμάτια , και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές απο το μείγμα του παγωτού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης ή μεταλική την οποία έχουμε στρώσει με μεμβάνη ώστε να ξεκολλήσει ευκολα μετά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα, σε όλη την επιφάνια , χωρίς να ανακατάψουμε με το υπόλοιπο παγωτό ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε πάνω την ζεστή κρέμα.
Ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
Σερβίρουμε, κατά προτίμηση, ζεστή τη σοκολάτα, παγωμένο το παρφέ.




Καλή επιτυχία!



Καλημέρα!



Εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω
Και γω ένα φάντασμα στον κόσμο του κρυμμένο
Μια Πηνελόπη θολωμένη απ’το ποτό το μέλλον της σ'εσενα κερασμένο

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω και γω πλανήτης σε τροχιά που δεν τελειώνει να κλέβω κάτι απ'τ'απεραντο κενό και ν’αγαπώ ότι δικό σου με πληγώνει μα σαν τις πρώτες αγάπες που επιστρέφουνε συνέχεια φεύγω μακριά σου κι όλο έρχομαι να με ξεχνάς και να με σβήνεις το ανέχομαι δεν ονειρεύομαι δεν ζω δεν παραδέχομαι μόνο δέχομαι

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω κaι γω να φτιάχνω στον καθρέφτη άλλη όψη αφού το αύριο δεν θέλει νασαι 'δω στείλε το χθες εδώ και πάλι να με κόψει

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω και γω ένα πρόσωπο που κρύβεται και λειώνει σ'αυτον τον κόσμο που ότι βλέπω είναι μικρό μόνο η απόσταση των δυο μας μεγαλώνει

μα σαν τις πρώτες τις αγάπες που επιστρέφουνε συνέχεια φεύγω μακριά σου κι όλο έρχομαι να με ξεχνάς και να με σβήνεις το ανέχομαι δεν ονειρεύομαι δεν ζω δεν παραδέχομαι μόνο δέχομαι…

Διεθνή Ημέρα Μουσείων



Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων,   18 Μαΐου, το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.



Κατά την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας θα είναι ελεύθερη.


Ακολουθεί ο κατάλογος με τις εκδηλώσεις μουσείων που εποπτεύονται από το ΥΠ.ΠΟ., καθώς και αυτών που ανήκουν σε άλλους φορείς.

Λίστα Μουσείων

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».



Θέμα του φετινού εορτασμού (2010): «Μουσεία για την κοινωνική αρμονία». Ως αργά το βράδυ θα παραμείνουν ανοιχτά το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό, το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.


Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.







Νέο μουσείο Πάτρας: Το νέο υπερσύγχρονο αρχιτεκτονικό διαμάντι της Πελοποννήσου







διαβάστε & δείτε περισσότερα : εδώ!