Σαλάτα με σοταρισμένο κουνουπίδι & μανιτάρια!
Το κουνουπίδι είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. 
Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχους που λέγεται ανθοκεφαλή.

Το κουνουπίδι καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο σπέρνεται σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια μεταφυτεύονται στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως.

Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στις Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως.

Τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρύφαλλου και μπαχαριού.


Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.
Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.


Υλικά

1 μικρό μαρούλι πλυμμένο και κομμένο
1 φλ βρασμένο καλαμπόκι
1 φλ μανιτάρια κομμένα πόρτο μπέλο
2 φλ κουνουπίδι
ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι


Για την σάλτσα της σαλάτας

χυμό από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
1 κ.σ μουστάρδα 
1 κ.γ μέλι
60ml ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι


Ετοιμασία

Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο & σε χαμηλή φωτιά,σοτάρω τα μανιτάρια με το καλαμπόκι και το κουνουπίδι, για 4-5 λεπτά.

Βάζω τα λαχανικά μου σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν από το ελαιόλαδο.


Σε ένα γυάλινο βάζο, φτιάχνουμε τη σάλτσα (dressing) της σαλάτας μας, χτυπώντας όλα τα υλικά για 3-4 λεπτά.


Σε μια σαλατιέρα, βάζω το μαρούλι και τα υπόλοιπα σοταρισμένα υλικά μας. 
Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και την σάλτσα που έχω ετοιμάσει.

Ανακατεύω την σαλάτα μου και σερβίρω!

Καλή επιτυχία!