Τρίγωνα Πανοράματος!




Η ιστορία αναφέρει ότι τα "τρίγωνα" πρωτοεμφανίστηκαν το 1960 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους. 
Ένα από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της εποχής που έφτιαχναν αυτούς τους γλυκούς πειρασμούς ήταν το ζαχαροπλαστείο «Τάσος» των αδελφών Τσομπανίδη, 
στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Εμπνευστής τους ο Γιώργος Καραγιάννης, ζαχαροπλάστης τότε
 στο επάγγελμα και μέτοχος σήμερα στην επιχείρηση.

 Σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία, συνάντησε τα ανατολίτικα σιροπιαστά τρίγωνα με καρύδια και φιστίκια. Ερχόμενος στην Ελλάδα αποφάσισε να τα τροποποιήσει και να τα φέρει πιο κοντά στην ελληνική νοοτροπία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τα τρίγωνα με γέμιση κρέμας.
Τα πρώτα τρίγωνα που εμφανίστηκαν ήταν τα μεγάλα (μερίδας). 
Με το πέρασμα των χρόνων και για τις ανάγκες των καταναλωτών δημιουργήθηκαν τα μικρά τρίγωνα και στη συνέχεια αυτά με επικάλυψη σοκολάτας.
Ωστόσο, η συνταγή είναι η ίδια, όσα χρόνια και να περάσουν. 
Πέρα από το φύλλο κρούστας, που ψήνεται σε ανάλογη θερμοκρασία και στη συνέχεια σιροπιάζεται, αποτελείται κι από κρέμα. Η παραδοσιακή συνταγή της κρέμας αποτελείται από γάλα, φρέσκο βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Η κρέμα, χρειάζεται τις κατάλληλες αναλογίες στα υλικά, για να γίνει πλούσια και παχύρρευστη.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
200 γρ βούτυρο 

  • Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας 
  • 300 γρ. ζάχαρη 
  • 4 κρόκους αυγού
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Υλικά για το σιρόπι

400 ml νερό
500 γρ ζάχαρη


Ετοιμασία για την κρέμα:


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα (περίπου τα 800ml) μαζί με τη ζάχαρη και 
το φρέσκο κλωνάρι βανίλιας που πριν το έχουμε χαράξει.

Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά τους κρόκους αυγού
 το αλεύρι και το υπόλοιπο κρύο γάλα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά.

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ενώ είναι σε χλιαρή θερμοκρασία.

Βράζουμε καλά το μείγμα μας ανακατεύοντας συγχρόνως μέχρι 
 να γίνει λεία η κρέμα μας. 

Αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας.

Όταν δούμε φουσκάλες η κρέμα μας είναι έτοιμη. 

Κόβουμε τα 200 γρ βούτυρο σε μικρά κομμάτια,
 τα ενσωματώνουμε στην κρέμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφαιρούμε από την φωτιά, βάζουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ 
και σκεπάζουμε με μεμβράνη (προσέχουμε να εφάπτεται η μεμβράνη 
στην κρέμα ώστε να αποφύγουμε να κάνει κρούστα μέσα στο ψυγείο)
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει για 3 ώρες.

Ετοιμασία για το σιρόπι

                                                                                                
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, το σιρόπι μας είναι έτοιμο
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για το φύλλο

Παίρνουμε ένα τετράγωνο φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε, 
το διπλώνουμε στη μέση και το βουτυρώνουμε πολύ καλά.

Από την μία άκρη του φύλλου, 
διπλώνουμε απέναντι σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Διαδοχικά διπλώνουμε με την ίδια διαδικασία 
ως το τέλος της άλλης άκρης του φύλλου.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα. 

Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε λαδόκολλα 
και τα βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη.

Έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το τρίγωνο κάθετα 
από την μία πλευρά του 
και τοποθετούμε μέσα σε κάθε τρίγωνο 
μικρά τσαλακωμένα μπαλάκια χαρτιού από λαδόκολλα.

Ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν όμορφο χρυσό χρώμα.
(περίπου 25 λεπτά)

Μόλις βγάλουμε τα τρίγωνα μας από τον φούρνο,
τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε 
σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Αφαιρούμε τα χαρτάκια λαδόκολλας που έχουμε βάλει στα τρίγωνα
 και με την βοήθεια ενός κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα μας.

Εάν θέλουμε  πριν τα σερβίρουμε γαρνίρουμε με σαντιγί. 

Καλή Επιτυχία!