Τεντούρα ~ Μια Πατρινή καλονή ...





... με 'Ονομα.



Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.






... με Περιεχόμενο.


Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π.






Πώς και που ...


Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλς με μπράντυ ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στο τσάι σας ή τον καφέ σας ένα σφηνάκι Τεντούρα του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.

 



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: