Υλικά
250 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι του καφέ αλάτι
2 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη
2 αυγά
1 κρόκο αυγού
80 γρ. γάλα
75 γρ. βούτυρο
Σιρόπι
500 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαύρο ρούμι
μαρμελάδα βερίκοκο (για την επικάλυψη)
Για το σερβίρισμα
άγλυκη σαντιγί
πορτοκάλια
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και όλα τα αυγά. Αδειάζουμε το μίγμα στο μίξερ μαζί με το αλεύρι. Το χτυπάμε για αρκετή ώρα και σταδιακά ρίχνουμε το βούτηρο λιωμμένο (όχι καμμένο).
Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται στο φτερό του μίξερ, το βάζουμε σε αλευρωμένο σκεύος, το σκεπάζουμε, το αφήνουμε περίπου για μία ώρα σε ζεστό περιβάλλον και, όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί, το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα μπριός μέχρι τη μέση.
Το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον για να διπλασιάσει τον όγκο του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα.
Βγάζουμε από τον φούρνο, κατά προτίμηση το ξεφορμάρουμε αμέσως και, όταν κρυώσει, δημιουργούμε μ' ένα μαχαίρι 5-6 τρύπες στο κάτω μέρος του μπαμπά.
Σ' ένα τηγάνι λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτή της φόρμας όπου φτιάξαμε τον μπαμπά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ρούμι. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουμε τον μπαμπά μέσα στο σιρόπι και κλείνουμε τη φωτιά. Με μία κουτάλα παίρνουμε από το σιρόπι και ποτίζουμε και το επάνω μέρος του μπαμπά.
Βγάζουμε τον μπαμπά με προσοχή, τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα τον αλείφουμε με τη μαρμελάδα βερίκοκο (κατά προτιμήσει να την έχουμε λιώσει στη φωτιά με ελάχιστο νερό).
Σερβίρουμε με τα φρούτα και τη σαντιγί.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου
Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου