Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλο απλό φαγητό με τόσο λαμπρή ιστορία
όσο ο κοινός κεφτές.
όσο ο κοινός κεφτές.
Η λέξη , από την τουρκική λέξη kofte, που με την σειρά της προέρχετε
απο την περσική λέξη kofta (ίσως και οι δύο από την αρχαιοεληνική λέξη "κοπτός" , ψιλοκομμένος , κοπανισμένος) αναφέρεται βέβαια στις μικρές σφαίρες από κιμά που συνήθως πλάθονται μαζί με άλλα υλικά όπως το αβγό και το ψωμί (στην Ελλάδα) και συνηθως τηγανίζονται.
απο την περσική λέξη kofta (ίσως και οι δύο από την αρχαιοεληνική λέξη "κοπτός" , ψιλοκομμένος , κοπανισμένος) αναφέρεται βέβαια στις μικρές σφαίρες από κιμά που συνήθως πλάθονται μαζί με άλλα υλικά όπως το αβγό και το ψωμί (στην Ελλάδα) και συνηθως τηγανίζονται.
Αλλά ο κεφτές δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα.
Παρόμοιο φαγητό με παρόμοια ονοματα και ποικίλες διαφοροποιήσεις
βρίσκουμε σε διάδορα μέρη
από την Ινδία μέχρι την Κεντρική Ασία ώς την Μέση Ανατολή ,
τα Βαλκάνια και την Βόρεια Αφρκή.
Στην Ελλάδα οι εκδοχές του κεφτέ είναι αμέτρητες : με κιμά,ρύζικαι αυγολέμονο(γιουβαρλάκια) , με κιμά μέσα σε σάλτσα ντομάτας και ξερά τζάνερα (τα κουμπέπια- Β.Ελλάδα). Στο τηγάνι , το μείγμα εμπλουτισμένο με κρασί ή γάλα ή τα μυστικά της μαγείρισσας!
Υλικά
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
στη χοντρή πλευρά του τρίφτη χωρίς το ζουμί τους
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
500γρ χοιρινό κιμά
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
1/4φλ ψιλοκομμένο δυόσμο
1-1 1/2 φλ γάλα
αλάτι και πιπέρι
1/2-1φλ γαλέτα
αλέυρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά , το κρεμμύδι , το σκόρδο , τη ντομάτα , το δυόσμο
το γάλα και το αλατοπίπερο
Ζυμώνουμε πολύ καλά , προσθέτουμε την γαλέτα και κρίνοντας απο την ρευστότητα προσθέτουμε παραπάνω αν χρειστεί.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σχηματίζουμε τους κεφτέδες , τους αλευρώνουμε ελαφρώς , τινάζουμε λίγο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι λίγους - λίγους.
Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστούς.
Καλή επιτυχία!
8 σχόλια:
Πω πω πω πω πω πω πω...Θυμάμαι μια υπέροχη ταβέρνα στην Φιλοθέη που έφτιαχνε τρομερούς κεφτέδες. Όχι ότι οι δικοί σουπάνε πίσω. Πείνασα τώρα.
Καλημέρες.
Αφροδίτη μου, όλα υπέροχα! Τα στοιχεία καταγωγής, η φωτογράφιση...Και ο κεφτές σου ακόμα πιο υπέροχος!
Και εγώ βάζω τομάτα τριμμένη και λίγο ούζο, πινελιά της Μυτιληνιάς πεθεράς...
xxx
Z.
kantharos καλώς όρισες! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι κεφτέδες μου , και χαίρομαι που σε βλέπω να πεινάς ... :) :):)
Ζάμπια μου να'σαι καλά σε ευχαριστώ! Με ούζο έχω δοκιμάσει σε παραλιακό τοπικό μεζεδοπωλείο και πραγματικά ήταν πολύ καλοί! Φαντάζομαι οι δικοί σου μιας κ έχουν το "μυστικό" της Μυτιλινιάς πεθεράς θα είναι ακόμα πιο νόστιμοι! :)
Kantharos ξέχασα πρίν και εσένα σε ευχαριστώ! :)
Με γλύκανες τόσο πολύ που σε πέρασα στα ιστολόγια μου.
Καλή συνέχεια.
Aθάνατα Ελληνικά κεφτεδάκια!!!!και φαίνονται τόσο αφράτα!!! Μπράβο Αφροδίτη!!!!
φιλιά
Kantharos να'σαι καλά σε ευχαριστώ!
Riri μου πολλά φιλιά
Καλημέρα , καλή εβδομάδα σε όλους :)
Δημοσίευση σχολίου