Υλικά
1 γαλοπούλα (5-7κιλά)
2 καρότα
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φινόκιο
3-6 κ.σ βούτυρο (ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας)
αλάτι & πιπέρι
άκαυστος σπάγκος
Για την σάλτσα
1 λίτρο ζωμό κότας
1/2 φλ νερό
3 κ.σ κορνφλάουρ
1 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι & πιπέρι
Ετοιμασία
Πλένουμε τη γαλοπούλα και αφαιρούμε τα εντόσθια.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρα κομμάτια.
Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβουμε το φινόκιο σε χοντρα κομμάτια.
Με αυτά τα υλικά γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας - δεν είναι γέμιση -
αλλά δίνουν πολύ ωραία γεύση στη γαλοπούλα καθώς ψήνεται.
Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας σε τον σπάγκο , για να μην ανοίξουν
κατά το ψήσιμο και ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου.
Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε σχάρα η οποία χωράει μέσα σ'ένα μεγαλύτερο ταψι.
Έτσι ο ζωμός της γαλοπούλας θα πέφτει στο ταψί χωρίς το φαγητό μας να "κολυμπάει"
στο λίπος καθώς μαγειρεύεται.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε την γαλοπούλα.
Την βάζουμε στο φούρνο και κάθε 30 λεπτά αλέιφουμε με επιπλέον λιωμένο βούτυρο
και με λίγο ζωμό απο αυτό που πέφτει στο ταψί.
Η γαλοπούλα χρειάζετε 22 περίπου λεπτά ψήσιμο ανά κιλό αν δεν είναι "βαριά" γεμισμένη.
Αν την γεμίσουμε παραδοσιακά τότε θέλει 25-30 λεπτά/κιλό.
Ετοιμασία για την σάλτσα
Απο το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος απο το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό απο το ταψί και το 1 λίτρο ζωμό κότας.
Βράζουμε και ανακατεύουμε συνχρόνως για 5-7 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Διαλύουμε 3 κουταλιές κορνφλάουρ σε 1/2 φλ νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Βράζουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 φλ μαυροδάφνη , λίγο αλάτι , πιπέρι και βράζουμε ακόμα λίγο
για να εξατμηστεί το οινόπνευμα.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη!
Καλή επιτυχία!
6 σχόλια:
gemisi kanoniki me kastana, kima klp den bazoume? mou aresei poly auti i ekdoxi kai sigoura tha ginetai loukoumi, alla... kastanakia????kai an baloume kanoniki gemisi, me to finokio ti ginetai?
Φαντάζομαι θα γίνεται νοστιμότατη! Μου αρέσει που τα λαχανικά θα δώσουν πολύ άρωμα και γεύση!
Ωραία η εκδοχή, αλλά εγώ απο την γαλοπούλα την γέμιση ονειρεύομαι!!!!τα καστανάκια, τα αμύγδαλα , το ρυζάκι, τα σηκωτάκια....ουχ πείνασα!!!!
"Θεά"μου με κατεστρεψες!Να δω πως θα κοιμηθω αποψε!Μοσχοβολιες απο σκορδο και φινοκιο....
Καληνυχτα!!!!!
@donkey and the carrot: καλημέρα , καλώς όρισες :-) τα κάστανα εγω προσωπικά τα λατρεύω , ναι θα μπορούμε να βάλουμε , γιατί όχι , πάντςω σε λίγες μέρες θα ανεβάσω μια συνταγή με γέμιση "μετα όλα της" , σε ευχαριστώ!
@big mama : Ναι απλή μεν αλλά πολύ νόστιμη! φιλιά σε ευχαριστώ :-)
@RIRI: και εγω πείνασα Ριράκι μου ... φιλιά :-)
@Mara :Μαράκι μου όντως μοσχοβολάει! φιλιά φιλιά :-)
ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
http://tsakmakidis.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html
Δημοσίευση σχολίου