Πατάτες ογκρατέν



Υλικά

1 1/2 κιλό πατάτες
1 φλ τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
500 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι , πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Ετοιμασία

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.


 Αλείφουμε με τριμμένο σκόρδο τον πάτο τους σκέυους ,
βουτυρώνουμε  και στρώνουμε μια στρώση πατάτες.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και ξαναβάζουμε
μια στρώση πατάτες.
Συνεχίζουμε εναλλάξ με την γραβιέρα μέχρι να τελιώσουν τα υλικά μας.

Σε βαθύ μπόλ ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος ,
αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.

Ριχνουμε το μίγμα πάνω απο τις πατάτες και βάζουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.



Σε προθερμασμένο φούρνο , ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους 220 βαθμούς ,
 εάν πάρουν πολύ νωρίς χρώμα ,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Σερβίζουμε ζεστό το φαγητό μας.




Καλή επιτυχία

* Μια κλασική συνταγή απο τον Νικ.Τσελεμεντέ.

12 σχόλια:

Εφη είπε...

Αγαπημένο και καμιά φορά με λίγη κόκκινη πιπεριά μέσα....αλλά και σκέτο θεϊκό φαγάκι!
Καλημέρα!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Έφη μου όσο περνά ο καιρός νομίζω τα γούστα μας το φαγητό όλο και ταιριάζουν ... :-))))))

πρόσθεσα μια φωτό στο τέλος που φαίνεται η κόκκινη πιπερία ....

δεν το έγραψα τα υλικά μιας και είναι μια συνταγή του Τσελεμεντέ και δεν ήθελα να την "χαλάσω" με τις δικές μου προτιμήσεις ...

Καλημέρα , Έφη μου σε ευχαριστώ!

Katerina είπε...

καλημέρα!!

Μου έδωσες ιδέα για σήμερα!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Καλημέρα Κατερίνα μου , χαίρομαι , σε ευχαριστώ :-)

Δώρα είπε...

Πολύ τέλειο φαγάκι!!
Εγώ τις πατάτες,αφού τις κόψω σε ροδέλες,τις ψήνω λίγο για να μαλακώσουν,και μετά τις στήνω με τα υπόλοιπα υλικά.

Εύη είπε...

Φαίνεται να είναι πολύ νόστιμο! Λέω να το δοκιμάσω αύριο! Ομως είναι και για τον μικρό ή μήπως είναι πολύ έντονη η γεύση του σκόρδου και της πιπεριάς; Εσενα ο Χαράλαμπος το τρώει;

manousina είπε...

Τώρα που έμαθα ότι μένουμε κοντά όταν θα έχεις τέτοια φαγητάκια θα έρχομαι με το ταπεράκι μου!!! Φιλάκια

Elpiniki είπε...

Αγαπημενο συνοδευτικό...
Γεια στα χέρια σου!

mara είπε...

Θεά μου οι πατατούλες σου φαντάζουν υπέροχες!Πότε θα μου κάνεις το τραπέζι;

Afroditi Dionysopoulou είπε...

@Δώρα μου καλημέρα , σε ευχαριστώ!

@Ευάκι μου πόσο χαίρομαι που σε βλέπω!!!!! Στο πυρέξ που είδες έχω βάλει 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο και λιωμένη με το ειδικό εργαλείο , ο Χαράλαμπος το τρώει με ευχάριστα , αλλά αυτό το παιδί τρώει σχεδόν τα πάντα!
πολλά πολλά φιλιά στα ζουζούνια Ευη μου , ελπίζω να τα πούμε και από κοντά :-))))


@Δήμητρα ναι , καιρός είναι να ξεκινήσουμε τις ανταλλαγές μας με ταπεράκια , φιλιά :-)

@Ελπινίκη μου , καλημέρα σε ευχαριστώ :-)

@Μάρα μου η πρόσκληση είναι με ανοιχτή ημερομηνία , όποτε και για όσοσ θέλεις :-) φιλιά

spoon_n_love είπε...

Αφροδιτούλα προλαβαίνω να περάσω για μία μερίδα....αγαπημένο φαγητό.Μπράβο σου καλό σαββατοκύριακο

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Nantiaki καλό ΣΚ και σε εσένα , σε ευχαριστώ φιλιά :-)