Χαλβάς σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!




Υλικά για μια φόρμα με τρύπα στη μέση

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι 
 (1ψιλό & 1χοντρό ή μόνο ψιλό ή μόνο χοντρό)
5 κ.σ σουσάμι
4 κ.σ κουκουναρόσπορους
νιφάδες από σοκολάτα κουβερτούρα

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
3 ποτήρια  ζάχαρη
1 σφηνάκι τεντούρα

Για το σερβίρισμα : Κανέλα σε σκόνη κ άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα



Ετοιμασία

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί : χυμό πορτοκαλιού , νερό , ζάχαρη για 5 λεπτά και μόλις αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την τεντούρα.

Έπειτα ετοιμάζουμε το μείγμα του χαλβά μας, Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σουσάμι και καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει το σιμιγδάλι το αρχικό το άσπρο χρώμα.

Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο  σιμιγδάλι .... πιτσιλάει πάρα πολύ!!! εγώ φτιάχνω το χαλβά πάντα στα πίσω μάτια της κουζίνας και την ώρα που ρίχνω το σιρόπι κρατάω το καπάκι της κατσαρόλας και σκεπάζω κατευθείαν την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά ο χαλβάς από τα πλαϊνά του σκεύους.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά , σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την καπακώνουμε και αφήνουμε το χαλβά λίγο να κρυώσει.

Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα στη φόρμα μας πιέζοντας με ένα κουτάλι ώστε να μην αφήσει κανένα κενό , πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας , προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα του χαλβά πιέζουμε πάλι με ένα κουτάλι. Όταν κρυώσει τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα , σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή άχνη ζάχαρη ή κανέλα.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ατομικά χαλβαδάκια με την βοήθεια 2 κουταλιών.





Καλή επιτυχία!













16 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Χριστούλη μου, τι υπέροχοι συνδυασμοί!
Μας ξεκίνησες πολύ γλυκά την εβδομάδα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

spoon_n_love είπε...

Aχ Αφροδιτούλα τέλειος χαλβάς ωραία επιλογή υλικώννννννν

Εφη είπε...

Αγαπημένο μου γλυκάκι αλλά αυτό που με γονάτισε πραγματικά σε αυτή τη συνταγή σου είναι η τεντούρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Την λατρεύω!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχεις!

paraxeno pirouni είπε...

Καλησπέρα, πολύ ωραία πρόταση!
Πάντα πίστευα πως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές, τα κομματάκια σοκολάτας τον κάνουν ακόμα πιο λαχταριστό!

Ειρήνη είπε...

χαλβας υπερπαραγωγη με υπεροχα αρωματα!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

ΕΛΕΝΑ φιλιά καλή εβδομάδα , σ'ευχαριστώ πολύ :-)

nadia μου σε ευχαριστώ :-)

Έφη μου , η αλήθεια είναι των η τεντούρα τον κάνει πολύ αρωματικό! σε ευχαριστώ :-)

dark chef , καλησπέρα καλώς όρισες , σε ευχαριστώ πολύ! :-)

Ειρήνη καλησπέρα , σ'ευχαριστώ πολύ! :-)

painter είπε...

Φαντάζομαι άρωμααααααααααα...

Τα φιλιά μου σου στέλνω και μια καλή εβδομάδα εύχομαι!

Betty's Cuisine είπε...

αμάν!
άμα ξεκινάμε έτσι τη βδομάδα δεν μας βλέπω καλά! :))
τη γλύκα του να 'χεις!!!

Lenia είπε...

Όντως είναι χαλβάς υπερπαραγωγή όπως είπε και η Ειρήνη!Αγαπώ τον σιμιγδαλένιο χαλβά και η τεντούρα φαντάζομαι θα τον απογειώνει!Μπράβο,Πατρινιά μου!Έτσι, να διαφημίζουμε και τα πατρινά καλούδια!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Χρύσα , Betty , Λένια καλημέρα , χαίρομαι που σας αρέσει ο χαλβά μου , σας ευχαριστώ πολύ :-)

Λένια μου η τεντούρα αγαπημένη και μοναδική πιστεύω , φιλιά :-)

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο! Η τεντούρα φαντάζομαι θα κάνει μεγάλη διαφορά! Πολύ μου αρέσει!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

πράγματι maria μου , σε ευχαριστώ :-)

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

χαλβάς με τα όλα του, γλυκιά επιλογή!

lourdi lourdaki είπε...

ΑΧΟΥ!!!
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΒΑΣ!!!!!!!!!!!
ΜΕ..ΠΑΡΕΑ!!!!
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!..ΚΑΙ ΤΕΝΤΟΥΡΑ????
ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ...
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

πωπω χαλβαςςςςςςςςςςςςς.. και η τεχνικη με το κουταλι απιθανηηηηηηη..

καλο βραδυ αφροδιτηηηηηη..

φιλακιαααααααααααα...

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Λούρδη μου η τεντούρα είναι λικέρ , το Πατρινό λικέρ με μοναδική έντονη γεύση, άρωμα και το χρώμα χάρι στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου. Οι παλαιότεροι την αποκαλούσαν η "Μοσχοβολήθρα"!

Το κατ'εξοχην ηδυποτο της Πατρας πίνετε σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλα!

Σε ευχαριστώ Λούρδακι , φιλιά :-)

"τα μάτια μου" σε ευχαριστώ πολύ , φιλιά καλό βράδυ :-)