Εκμέκ σημαίνει ψωμί στα τούρκικα και μάλιστα αναφέρεται σε ένα τύπο εμπλουτισμένου ψωμιού με αυγά ή γάλα και βούτυρο , κάτι σαν γαλλικό μπριός , όπως αναφέρει ο ιστορικός διατροφής Clifford Wright στο βιβλίο του "A Mediterranean Feast" εκδ. William Morrow. Το εκμέκ το συνδυάζουμε με ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της Πόλης. Το αυθεντικό εκμέκ αποτελείται από μια στρώση του ειδικού αυτού ψωμιού, καϊμάκι (βουβαλίσια κρέμα ή ανθόγαλα) και σιρόπι. Επειδή το ψωμί που χρειάζεται για την κατασκευή της βάσης του γλυκού σπανίζει στην Ελλάδα του '20 και μέχρι πρόσφατα διαμορφώθηκαν διάφορες παραλλαγές μεταξύ των οποίων και η εκδοχή με κανταΐφι.
Μπορεί να περιέχει αμύγδαλα ή και καρύδια ακόμα και σαντιγί εάν δεν υπάρχει το γνήσιο καϊμάκι.
600 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
100 γρ βούτυρο (εγώ βάζω τύπου Κερκύρας)
30 γρ ζάχαρη
1/2 κοφτό κ.γ αλάτι
2 αυγά
10 γρ μαγιά μπύρας
Υλικά για την κρέμα
200 γρ ζάχαρη
60γρ κορνφλάουρ
30γρ βούτυρο
1/2 κ.γ βανίλια
3 κρόκους αυγών
800 γρ φρέσκο γάλα
Υλικά για το σιρόπι
750 γρ ζάχαρη
600 γρ νερό
Υλικά για το γαρνίρισμα
σαντιγί
αμύγδαλα
(έβαλα φράουλες)
Ετοιμασία για την βάση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ χλιαρό γάλα και διαλύουμε καλά τη μαγιά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι τόσο ώστε να γίνει το μείγμα ένας πηχτός χυλός.
Αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στην μέση , προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο , το αλάτι , τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά , όταν η ζύμη γίνει ελαστική προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη , εξακολουθώντας να ζυμώνουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32εκ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Απλώνουμε ώστε να σκεπάσει όλο το ταψί και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Έπειτα ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί η βάση την βγάζουμε από το ταψί και όσο είναι ακόμα χλιαρή κόβουμε οριζοντίως ελάχιστα την πάνω μερία της.
Ξαναβάζουμε το κομμάτι της βάσης στο ταψί κ ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 3 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να γίνει φρυγανιά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Μόλις η βάση μας είναι έτοιμη περιχύνουμε το σιρόπι τη φρυγανιά και βάζουμε το ταψί στο μάτι την κουζίνας (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ - ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΥΑΛΛΙΝΟ ΠΥΡΕΞ) γυρνώντας το να μην καεί η βάση , το αφήνουμε να βράσει ξανά το σιρόπι σε όλα τα σημεία της βάσης.
Βγάζουμε το ταψί από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ανακατεύουμε
με το γάλα και το κόρν φλάουρ.
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το
βούτυρο και τη βανίλια , ανακατεύοντας λίγο ακόμα.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τη κρέμα και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Έπειτα τη στρώνουμε πάνω στη βάση του γλυκού μας αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε σε σαντιγί και τα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία
28 σχόλια:
Πόσο λαχταριστο φαινεται!
Γεια στα χερια σου!
Από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!Φαίνεται λαχταριστό!Καλό Σ/Κ,Αφροδίτη μου!
Αφροδίτη ήρθα και από εδώ να σου πω Καλό Σαββατοκύριακο!! Τέλειο το γλυκό, το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μου!
Αχ, να είχα ένα κομματάκι τώρα!!!
Ιδιαίτερος ο τρόπος του, και αυτές οι φραουλίτσες πάνω στην κρέμα...όνειρο είναι!
Καλό ΣΚ!
Αχ βαχ τι βλέπουν τα ματάκια μου!!
Και με τις φραουλίτσες.... τέλειο!!
Εχεις δίκιο το αυθεντικό εκμέκ είναι με ψωμί, νομίζω γι αυτό το άλλο διαφοροποιείται με την ονομασία "εκμέκ κανταϊφι"
Και τα δύο νόστιμα!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!
AX PANAGIA ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ ΤΣΑΚΙΖΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ
Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, είναι κάτι που δεν το γνώριζα καν μιας και με αυτά τα γλυκά δεν έχω και ιδιαίτερη σχέση.
Θέλει αρκετή δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο.
Καλό Σ/Κ
Σαν καλό παιδί που είμαι :p σου αφήνω τσουρέκι και παίρνω εκμέκ!
πολύ ωραίο το γλυκάκι σου σήμερα, κι οι φραουλίτσες που του χαρίζουν δροσιά κι υπέροχο χρώμα, ισορροπούν και τη γλύκα του, μούρλια έγινε!
Αφροδίτη μου δεν ήξερα ότι το εκμέκ ήταν τσουρέκι παραψημένο! Θα το ετοιμάσω να τους εντυπωσιάσω όλους!
Αρκεί να τα καταφέρω να το πετύχω όπως εσύ!! Ευχαριστώ πολύ!
ωωωωωωωχ μανα μου!
τι βλεπουν τα μπριρμπιλοτα μου ματακια .... ενα ταψι Αφρουλι ..... στειλε ενα ταψι!
Αγαπημενο γλυκο!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
Καλη εβδομαδα να εχουμε.
αφροδιτηηηηηηηηηηηηηη.. αυτο ειναι εκμεκ..
καλο βραδυυυυυυυυυ.. φιλακιααααααααααα..
Ελπινίκη
Lenia είπε...
Athina(Sugar Buzz)
Εφη
ΕΛΕΝΑ
ArtAtHome
Ξανθή
Asteri
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Αγγελικη Ν
ViVa
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
queen in red
καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλι :)))
Αγγελική μου , φυσικά και θα τα καταφέρεις , θέλει λίγο υπομονη με τη ζύμη , αλλά το αποτελέσμα θα σε ανταμίψει σίγουρα !
και εγω έκανα μια πρόβα ... θα το ετοιμάσω πάλι για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα!
Όπως λέει κ η Ξανθή αξίζει τον κόπο , πιστεψέ με :)
σας καληνυχτίζω με τις ευχές του φίλου Σκρουτζάκου ...
Φιλιά σε όλους καλή εβδομάδα να έχουμε :)
Έχει τον κόπο του αλλά σίγουρα είναι πεντανόστιμο. Η μαμά μου το έφτιαχνε με φρυγανιά. Μπράβο
!!!!!!!!!
ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΝ ΤΟ ΕΚΜΕΚ!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!
ειναι να σου τρεχουν τα σαλια απο την ληγουρα......πεντανοστιμο ακουγεται και φαινεται!!!θελεις να μου στειλεις ενα ταψακι?χιχιχιχι..εγω η τεμπελα...χιχιχιχι
manousina μου σε ευχαριστώ , φιλιά :))
lourdi μου , να'σαι καλά , καλή εβδομάδα , σε ευχαριστώ πολύ :)
Lefkothea φυσικά και θα σου στείλω ταψάκι , καλώς ορισες στις γλυκες ιστορίες , σε ευχαριστώ :)
Μου τρέχουν τα σάλια θέλα ένα κομμάτι τώρα!Πάρα πολύ ωραίο και με πραγματικά αυθεντική βάση.
Erota σε ευχαριστώ πολύ! φιλιά :)
Φράουλες........σιρόπι......παντεσπάνι........τόσο αγαπημένα!!!!! Μου τρέχουν τα σάλια πραγματικά!!!!!
Τρέχω να πάρω τα υλικά γιατί πραγματικά έχω τρελλαθεί!!!
Πολλά φιλιά και μπράβο!!!!!
ΦΑΝΗ μου σε ευχαριστώ πολύ , καλή επιτυχία , φιλιά :)
Και τώρα που είδα και αυτό τα έχω δει όλα! Θα το φτιάξω το γρηγορότερο!
Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ! :)))
εδω και 2 μερες ψαχνω να βρω μια ωραια συνταγη για εκμεκ.η δικια σου μου φανηκε η πιο ενδιαφερουσα και πανω που ξεκιναω να την φτιαχνω ανακαλυπτω πως εχεις ξεχασει να γραψεις την δοσολογια της ζαχαρης για την κρεμα.απλως το επισημαινω.κατα τα αλλα ευχαριστουμε για αυτο το λαχταριστο γλυκο!!!!!!!!!!!!!!
Fotini σε ευχαριστώ για την επισήμανση!
Δημοσίευση σχολίου