Κεμπάπ : Μικρά κομμάτια κρέατος ψημένα στη σχάρα σε σουβλάκι ,
είτε πικάντικος κιμάς από αρνί , μοσχάρι ή κοτόπουλο πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια.
Αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές πιάτο που ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της
Μικράς Ασίας και τους Αρμένιους.
η λέξη έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.
Κατά τον Μεσαίωνα η αραβική λέξη κεμπάπ(kebab) σημαίνει τηγανητό κρέας ,
που είναι μάλλον ένας λόγος για το οποίο ορισμένα πιάτα όπως το τας κεμπάπ ,
είναι στην ουσία μαγειρευτά και διατηρούν την αρχική σημασία της λέξης.
Από τους Οθωμανούς προέρχονται τα sis kebab.
Υπάρχουν πολλά είδη κεμπάπ εν συντομία αναφέρω τα εξής :
Τας Κεμπάπ : κομματάκια από μαγειρευτό κρέας που συνοδεύονται με ρύζι.
Άδρανα Κεμπάπ : Πικάντικος καυτερός κιμάς από αρνί ή σε συνδυασμό και με μοσχάρι πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με μεταλλικό σουβλάκι που σερβίρεται σε πίτα με κόκκινη σάλτσα.
Σις Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί με ντομάτα και πιπεριές περασμένα σε σουβλάκι και ψημένα στα κάρβουνα.
Γιαουρτλού Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί ή και σουβλάκια από αρνίσιο κιμά με σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού.
Ντονέρ Κεμπάπ : το αντίστοιχο του δικού μας γύρου , συνήθως από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας σε φέτες , το ποίο ψήνετε σε κάθετη περιστρεφόμενη σούβλα ( doner = σούβλα στα Τούρκικα)
Στην Πόλη τα κεμπάπ είναι ψητά στα κάρβουνα ενώ στην Κεντρική Ανατολία ψημένα στο φούρνο.Από τόπο σε τόπο μπορεί να διαφέρουν και συνοδεύονται διαφορετικά από σαλάτες και τουρσιά , πίτες και φυσικά από γιαούρτι.
Εμείς θα φτιάξουμε Αρνίσια κεμπάπ με σος γιαουρτιού και "πίτες" από πατάτα!
Υλικά για το κεμπάπ
500 γρ αρνίσιο κιμά
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 κ.γ πιπέρι καγιέν
αλάτι , πιπέρι
1 ασπράδι αυγού
Ετοιμασία
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας μαζί , ζυμώνουμε καλά και βάζουμε
το ψυγείο για μια ώρα.
Εφόσον έχει περάσει η μια ώρα , μοιράζουμε το κρέας σε 6 ισόποσες μερίδες ,
πλάθουμε σε σχήμα λουκάνικου μήκους 10εκ.
Ανάβουμε το γκριλ , λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα μας και τα ανοξείδωτα ή ξύλινα σουβλάκια μας. Περνάμε το κρέας σ' αυτά και πιέζουμε ώστε να κολλήσει καλά επάνω στη βέργα μας. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά , γυρνώντας παράλληλα απ' όλες τις πλευρές για να ψηθεί καλά το κρέας μας.
Υλικά για την σως γιαουρτιού
250 γρ γιαουρτιού
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ λευκό ξίδι
4-5 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένο
αλάτι , πιπέρι
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Υλικά για τις "πίτες" πατάτας.
Πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
τριμμένη παρμεζάνα
Ετοιμασία
Καθαρίζουμε & τρίβουμε τις πατάτες από την μεριά του τρίφτη που τρίβουμε το κρεμμύδι.
Ξεπλένουμε & στραγγίζουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε αλάτι , πάπρικα και 1.κ.γ τριμμένη παρμεζάνα για κάθε 1 πατάτα.
Λαδώνουμε ελαφρά μια λαδόκολλα και στρώνουμε μια λεπτή στρώση πατάτας , στο ταψί στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να στεγνώσουν οι πατάτες μας. Γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε πάλι.
Σερβίρουμε τα κεμπάπ μας πάνω στην "πίτα" πατάτας , συνοδεύοντας με την σως γιαουρτιού.
Καλή επιτυχία!
20 σχόλια:
Πολύ καλή παρουσίαση! Και όποια ιστορία κι' αν έχει το κεμπάπ, δεν παύει να είναι άκρως γευστικό και γαργαλιστικό :-)))
μεσημεριάτικα μου τρέχουν τα σάλια, περιμένω υπομονετικά τη μεριδούλα μου!
αφροδιτη μουυυυυυυυυυυυυ... μ αρεσουν ολα τα κεμπαπ.. η δε πιτα πατατας τελεια ιδεαααααααααααααα.
και κυριως χωρις τηγανι.
να σαι καλααααααααααα..
φιλακιαααααααααααααααα..
Penelope έχεις απόλυτο δίκαιο! :)
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου μην σε αφήνω να περιμένεις άλλο! σου εχω σερβίρει :)
σας ευχαριστώ πολύ & τις 2!
queen μου να'σαι καλά , σε ευχαριστώ , φιλιά :)
απαπαπαπα ...... κόλαση μεσημεριατικα!!!!!!
Καλησπέρα, στις βόλτες μας με τη Λίνα φάγαμε ένα πολύ ζουμερό κεμπάπ στο Μοναστηράκι κι έλεγα να έτσι το θέλω. Θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή αν και δύσκολα κόβουν κιμά αρνίσιο εδώ. Θα επανέλθω με εμπειρίες
Αφροδιτούλα μου, υπέροχο φαίνεται. όμορφες φωτογραφίες που σε κάνουν να θες να το δαγκώσεις.
Φιλάκια
ΑΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ-ΥΓΕΙΑ- ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ νόστιμο δείχνει!
Viva1
Ξανθή
manousina
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
kiki
καλημέρα σας ευχαριστώ πολύ! :)
@Ξανθή μου φτιάξτο με ανάμεικτο , μοσχαρίσιο κ ίσως εαν ψιλόκοβες ένα κομμάτι αρνι ή το πέρναγες απο το moulti σου ;
Γευστικότατο τέλεια παρουσία και η πίτα αό πατάτα μου άρεσε πολύ!!!
Erota σε ευχαριστώ! Οι πατάτες έγιναν πολύ καλές τελικά , δεν το είχα δοκιμάσει πάλι ... ευτηχώς που υπάρχουν τα παιδιά κ διευρύνουν την φαντασία μας , με τις "απαιτήσεις" τους!
τα φιλιά μου σου στέλνω , καλή σου ημέρα :)
τι ωραίο φαγητάκι...από τα αγαπημένα μου...το έχεις παρουσιάσει τέλεια και η πίτα πατάτας ακούγεται υπέροχη!
"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." σε ευχαριστώ πολύ! καλή σου ημέρα :)
επανήλθα στο θέμα αν και εχω κάνει ήδη το σχόλιό μου ..... εκανα την πιτα πατάτας αλλά με συνοδευτικό σουβλάκι χοιρινό!
Απλά ΤΕΛΕΙΕΣ!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ πανευκολες ΚΑΙ γευστικότατες ΚΑΙ πρωτότυπες ....
Είσαι ΘΕΑ τελικά!!!!!!
Αφροδιτούλα τώρα το είδα το μπλογκ σου είμαι ασυγχώρητη (φοβερή συνταγήηηηηηηη όσο για την πίτα πατάτας όλα τα λεφτά!!!!!)
Nadiaki μου γλυκό σε ευχαριστώ! :)
Viva ... οχι για να δεις πόσο καλά θα τρώει η κόρη σου αύριο μεθαύριο ... φιλιά πολλά σε ευχαριστώ :)
Ωρε μανούλα...Θεά μου ετοίμασε και έρχομαι!Το κεμπάπ άπαιχτο, η σως ανεπανάληπτη και τέλος η πίτα πατάτας πρωτοποριακή!
Αύριο το βράδυ θα γίνει χαμός! Προλαβαίνεις νομίζω Μαρά μου ...
πολλά φιλιά , καλημέρα , σε ευχαριστώ! :)
Δημοσίευση σχολίου