Μαρινάρισμα είναι η διαδικασία μουλιάσματος τροφίμων σε αρωματισμένο υγρό πριν το μαγείρεμα. Το υγρό μπορεί να είναι κρασί , χυμός λεμονιού , ξίδι , ελαιόλαδο , ακόμα και γιαούρτι. Συνήθως προστίθενται μπαχαρικά και βότανα για γεύση.
Δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για την διάρκεια μαριναρίσματος του κρέατος , των ψαριών , των οστρακοειδών ή των λαχανικών και πολλά εξαρτώνται από την ποσότητα του συστατικού που θα μαρινάρουμε και από την υφή του , τον βαθμό ξηρότητας του ή το περιεχόμενο σε λιπαρά κ.λ.π
Οι μαρινάτες που βασίζονται στο ελαιόλαδο είναι καλές για άπαχα κρέατα όπως είναι η γαλοπούλα και τα ψάρια , καθώς δίνουν το λίπος που χρειάζεται για να έχει ωραία γεύση το τελικό μαγειρεμένο πιάτο.
Ένα οξύ συστατικό όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξίδι θα κάνουν πιο τρυφερά σκληρά κομμάτια κρέατος και θα "ψήσουν" μικρά κομμάτια ψαριού.
Εάν προστεθεί και αλάτι θα λειτουργήσει ως συντηρητικό όπως στην περίπτωση του μαρινάτου γαύρου. Εάν ο βασικός μας στόχος είναι να γίνει ένα τρόφιμο πιο τρυφερό,
προτείνεται να αφήνουμε το τρόφιμο μέσα στη μαρινάτα αποβραδίς.
Υλικά
2 φλ γιαούρτι
4 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 φλ κομμένο φρέσκο δυόσμο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες στην πρέσα
2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ κύμινο σε σκόνη
1 κοτόπουλο , χωρίς πέτσα , κομμένο σε μερίδες ή
φιλέτα στήθους κοτόπουλο ή σουβλάκια κοτόπουλου
Ετοιμασία
Χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι , το χυμό λεμονιού και το ξύσμα μέχρι
να γίνει ένα απαλό μείγμα .
Ρίχνουμε το δυόσμο , το σκόρδο , το αλάτι , την κανέλα ,
το καγιέν και το κύμινο.
( Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και 1 μέρα πριν )
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε το κρέας μας , το πλένουμε καλά και το σκουπίζουμε.
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 1 έως 4 ώρες.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα , αφήνουμε τα κομμάτια να
στραγγίξουν μέχρι να μείνουν με μια λεπτή επίστρωση
Ψήνουμε στο γκριλ γυρίζοντας τα και από τις 2 πλευρές μέχρι να
ψηθούν σωστά και χωρίς να μας στεγνώσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο , προσθέτουμε επιπλέον
χυμό λεμονιού , σύμφωνα με τα γούστα μας.
Καλή επιτυχία!
13 σχόλια:
ωραία ιδέα το γιαούρτι για μαρινάρισμα !!! θα το δοκιμάσω κι εγώ καλημέρα :-)
Οι μαρινάδες είναι αυτές που δίνουν πρόσθετη νοστιμιά όχι μόνο σε κρετικά-ψαρικά, αλλά και σε λαχανικά!
Πολύ νόστιμο το πιάτο σου!
Εξαιρετικότατο πιάτο, να φάμε ένα νόστιμο κρεατικό που θα είναι ζουμερό και εύγευστο!
Εύγε, απλά...
Αφροδίτη μου πολύ όμορφη η πρότασή σου! Θα το ξέρεις ίσως ότι οι Ινδοί έχουν στις ιδιαίτερα δημοφιλείς συνταγές τους το Tandoori Chicken που μοιάζει με το δικό σου κοτόπουλο. Το ΚοτόπουλοTandoori είναι και αυτό μαριναρισμένο σε γιαούρτι με μπόλικα μπαχαρικά (ginger, garam masala, πιπέρι cayenne), σκόρδο, κρεμμύδι, κολίανδρο και λεμόνι όπως επίσης και χρώμα κόκκινο και το ψήνουν στα κάρβουνα!
Mmmm...!!! ΤΕΛΕΙΟ!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!
Νόστιμο, και αρωματικό το κοτόπουλο αυτό Αφροδίτη μου!!! Και ασφαλώς ζουμερό, γιατί το γιαούρτι είναι η ιδανικότερη μαρινάτα για πουλερικά!!! Όσο και σκληρά να είναι το γιαούρτι τα μαλακώνει και τα κάνει ζουμερά όταν ψήνονται στη σχάρα. Εγώ τα αφήνω και όλη τη νύχτα σε αυτή τη μαρινάτα εάν έχω χρόνο!!!
Φιλάκια!!!
περασα να πω μια καλησπερα κα ινα μαθω τα μυστικα των συνταγων σου ..
Πολύ ωραίο το κοτόπουλο Αφροδιτούλα!!!
Καί το κοτόπουλο πανέ στο φούρνο, φτιάχνεται με μαρινάρισμα απο γιαούρτι,εξ ισου νόστιμο και υγιεινό!!!
Καλό ΣΚ!!!!!
Πολύ μου άρεσε η μαρινάτα γιαουρτιού στο κοτόπουλο.
Πολύ ωραίο.
Πολύ ωραία η ιδέα με το γιαούρτι μπράβο Αφροδιτούλα
τελεια τα σουβλακια σου!!!!!
ειχα καιρο να τα μαριναρω με γιαουρτι και αυτη τη φορα θα τα δοκιμασω με την δικη σου εκδοχη ;)
Ωραίο μαρινάρισμα, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα
Effie , ΕΛΕΝΑ , kitchenstories , georgiaxara,Γιάννα , Riri , Μarion , Ανθούλα , Nantia , Ελευεθερια , Manousina χαίρομαι που σας άρεσε άυτή η μαρινάτα , πραγματικά τα σουβλάκια μας έγιναν πολύ τρυφερά και νόστιμα!
Αγγελικη Ν πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου για το μαγείρεμα των ινδών!
Μάγε καλώς όρισες!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους , καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε :-):-) :-)
Δημοσίευση σχολίου