Πολύσπορο ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως!





Αυτό το πολύσπορο ψωμί πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! 
Είναι πολύ νόστιμοθρεπτικό, γίνεται πολύ γρήγορα! 
Η ποσότητα των σπόρων είναι "τόσο όσο"ώστε να τους βρίσκεις σε κάθε 
μπουκιά και σε κάνουν να μασάς με μανία!

Υλικά 
(για ένα καρβελάκι)

280 ml νερό χλιαρό
(Η θερμοκρασία του πρέπει να είναι 45 oC. 
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο βάζουμε μέσα το δάχτυλό 
μας και μετράμε μέχρι το είκοσι. 
Αν αντέχουμε και δε νιώθουμε να καιγόμαστε είμαστε εντάξει!)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
3 κ.σ ελαιόλαδο
100 γρ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
160 γρ αλεύρι ολικής
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ λιναρόσπορο
1 κ.σ ηλιόσπορο
1 κ.σ κολοκυθόσπορο
1 πρέζα ξηρό θυμάρι

Ετοιμασία 


Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά μαζί με ένα φλιτζάνι
από το κίτρινο αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη για 15-30 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά ζυμώνοντας με τα χέρια μας. 

Η ζύμη όσο δουλεύεται τόσο πιο εύπλαστη γίνεται και παύει κολλά στα χέρια μας. 

Επειδή η ποσότητα του αλευριού που χρειάζεται το ψωμί 
επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι πάντα σταθερή, 
θυμόμαστε ότι το τελευταίο φλιτζάνι αλεύρι το προσθέτουμε 
σε δόσεις και μόνο αφού έχουμε δουλέψει τουλάχιστον 
10 λεπτά τη ζύμη μας και δούμε ότι χρειάζεται.

Γενικά όσο πιο πολύ ζυμώσουμε το ψωμί τόσο πιο ωραία υφή αποκτά.

Στο τέλος προσθέτουμε τα σποράκια και το θυμάρι και συνεχίζουμε
το ζύμωμα ώσπου να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.
Βρέχουμε μια πετσέτα με ζεστό νερό και σκεπάζουμε τη ζύμη.
Τη βάζουμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε για 2 ώρες για το πρώτο φούσκωμα.

Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται μεγάλος, 
όμως έχω παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο αφήσουμε τη ζύμη, 
τόσο πιο νόστιμο και αρωματικό γίνεται το ψωμί.

Όταν περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια 
και λαδώνοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε, 
αναδιπλώνοντας και πατώντας την για 5 λεπτά.

Πλάθουμε το καρβέλι μας ή μικρά ψωμάκια.

Τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, 
τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό 
μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.

Χρειάζεται περίπου 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμα τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200 oC για 45 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσουν
ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα.

Τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο 
και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: