Για πολύ καιρό, είχα στο μυαλό μου πως θέλω να φτιάξω μια μαρμελάδα μήλο με τζίντζερ.
Σε μια απο τις χαοτικές νύχτες των Χριστουγέννων αποφάσισα να μην το σκέφτομαι πια και οτι θα μπορούσα να κάνω μια απλή μαρμελάδα με τίποτα περισσότερο από το μήλο, τζίντζερ και ζάχαρη.
Μια μαρμελάδα που να έχει κρεμώδη υφή, να μην θυμίζει γλυκό κουταλιού
και να έχει ατόφια γεύση μήλου, χωρίς κανένα άλλο φρούτο.
και να έχει ατόφια γεύση μήλου, χωρίς κανένα άλλο φρούτο.
Πήρα την απόφαση να χρησιμοποιήσω φρέσκο τζίντζερ
και όχι σκόνη, μιας και ήθελα η μαρμελάδα μου
να είχε την πραγματική αίσθηση του τζίντζερ,
αλλά χωρίς να είναι
τόσο πικάντικη,
ώστε να μπορούν και τα παιδιά να την
απολαύσουν με ένα
βουτυρωμένο κομμάτι ψωμί.
Από μια ρίζα φρέσκου τζίντζερ, παίρνω 50γρ και χρησιμοποιώντας
το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες,
αφαίρεσα την εξωτερική φλούδα.
αφαίρεσα την εξωτερική φλούδα.
Έπειτα με ενα κοφτερό μαχαίρι έκοψα σε
λεπτές φέτες την ρίζα και ψιλοέκοψα τις φέτες
για να σπάσω τις έντονες ίνες του τζίντζερ.
(Μπορούμε να τρίψουμε στο λεπτό μέρος του τρίφτη
την καθαρισμένη ρίζα του τζίντζερ.)
Πολτοποίησα το ψιλοκομμένο τζίντζερ με 1 φλ νερό.
Πολτοποίησα το ψιλοκομμένο τζίντζερ με 1 φλ νερό.
Υλικά
8 φλ τριμμένα κόκκινα μήλα-στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
(6 μήλα μεγάλου μεγέθους)
3& 1/2 φλ μαύρη ζάχαρη
1 φλ πολτό απο τζίντζερ
Ετοιμασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα έβαλα τα μήλα και την ζάχαρη.
Αφήσα να πάρει βράση και με μια τρυπητή κουτάλα
αφαίρεσα τον αφρό απο την επιφάνεια.
Πρόσθεσα τον πολτό απο το τζίντζερ και άφησα την μαρμελάδα να σιγοβγράσει
για 25-30 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
(εάν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς).
Άφησα την μαρμελάδα στην κατσαρόλα
και σκέπασα με μια καθαρή πετσέτα.
(το καπάκι θα έδινε επιπλέον υγρά στην
μαρμελάδα μου απο τους υδρατμούς.)
Το επόμενο βράδυ
(σχεδόν 24 ώρες μετά δλδ)
πολτοποίησα την μαρμελάδα μου με το ραβδομπλέντερ,
και γέμισα τα αποστειρωμένα βάζα μου.
Δοκιμάστε να γεμίσετε με την μαρμελάδα μήλου,
ένα στρούντελ, μια πάστα φλώρα, λαχταριστά μηλοπιτάκια
ή ακόμα και σαν γλάσο πάνω απο ένα ζεστο κέικ γιαουρτιού!
Καλή επιτυχία!
Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και το τζίντζερ είναι πλούσιο και στα τρια αυτά πολύτιμα συστατικά. Ειδικά όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυάδες, πυρετό και σας λούζει…κρύος ιδρώτας, το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα έβαλα τα μήλα και την ζάχαρη.
Αφήσα να πάρει βράση και με μια τρυπητή κουτάλα
αφαίρεσα τον αφρό απο την επιφάνεια.
Πρόσθεσα τον πολτό απο το τζίντζερ και άφησα την μαρμελάδα να σιγοβγράσει
για 25-30 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
(εάν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς).
Άφησα την μαρμελάδα στην κατσαρόλα
και σκέπασα με μια καθαρή πετσέτα.
(το καπάκι θα έδινε επιπλέον υγρά στην
μαρμελάδα μου απο τους υδρατμούς.)
Το επόμενο βράδυ
(σχεδόν 24 ώρες μετά δλδ)
πολτοποίησα την μαρμελάδα μου με το ραβδομπλέντερ,
και γέμισα τα αποστειρωμένα βάζα μου.
Δοκιμάστε να γεμίσετε με την μαρμελάδα μήλου,
ένα στρούντελ, μια πάστα φλώρα, λαχταριστά μηλοπιτάκια
ή ακόμα και σαν γλάσο πάνω απο ένα ζεστο κέικ γιαουρτιού!
Καλή επιτυχία!
* Εκτός από το μήλο, φαίνεται ότι και
λίγο τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.
Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και το τζίντζερ είναι πλούσιο και στα τρια αυτά πολύτιμα συστατικά. Ειδικά όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυάδες, πυρετό και σας λούζει…κρύος ιδρώτας, το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
Σύμφωνα
με παλιότερη μελέτη στον καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η πιπερόριζα
σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και επιβράδυνε την ανάπτυξη
άλλων.
Μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα σας
και να σας προστατεύσει από περιττά κιλά.
Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο η αρχή, αφού θεωρείται ότι η πιπερόριζα
έχει πλήθος άλλων θετικών επιδράσεων στον οργανισμό, με κάποιες μελέτες
να δείχνουν ότι εμποδίζει τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο, την καούρα, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό. Δεν
είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ιάπωνες που το χρησιμοποιούν πολύ, έχουν
υψηλό προσδόκιμο ζωής, αποδεικνύοντας ότι παίζει κι αυτό το ρόλο του.