Υλικά για την κρέμα
400 γρ. τυρί κρέμα
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό απο 2 λεμόνια
ξύσμα απο 1 λεμόνι
χυμό απο 2 λεμόνια
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 αυγά
100 γρ. κατεψυγμένα μύρτιλα ή φρέσκα
(- 2 κ.σ για το τέλος)
(- 2 κ.σ για το τέλος)
50 γρ. μαρμελάδα από μύρτιλα
Υλικά για την ζύμη
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομμάτια
1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομμάτια
1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
1 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον
Ετοιμασία για την ζύμη
Χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι
σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη
να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.
Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο,
βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε.
Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και
γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει
λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.
Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την
άκρη της ζύμης προς το κέντρο της,
τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε
το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της.
Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.
Τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.
Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη
και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Ετοιμασία για την κρέμα
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ,τα αβγά, τη ζάχαρη,
το χυμό λεμονιού, την κρέμα τυριού, το ξύσμα
και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το ασπράδι αυγού
και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια και τα τοιχώματα
της ζύμης μας που έχουμε απλώσει στην ταρτιέρα.
Προσθέτουμε τα μύρτιλα, στο μείγμα με την κρέμα τυριού
και αδειάζουμε με το μείγμα μας
στην κρύα ζύμη.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου,
γαρνίρουμε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα μύρτιλο
και μερικά ολόκληρα μύρτιλα.
Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!