"Φουρνιστά ντόνατς σοκολάτα - κανέλα "


ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
2 1/2 - 3 φλιτζάνια αλεύρι 
 1 φακελάκι μαγιά ξηρή


6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 

2 κ.σ μέλι

1 κ 1/2 κ.γ κανέλα 
1/2 πλάκα σοκολάτας κουβερτούρα των 125 γρ σπασμένη σε μικρά κομμάτια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ



Ζεσταίνουμε το γάλα , το βούτυρο και την σοκολάτα κουβερτούρα , το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε ,  αλεύρι , τη μαγιά , την κανέλα , ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Βάζουμε την ζύμη μας σε ένα μπολ , σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30'-40'.
Έπειτα ζυμώνουμε για μερικά ακόμα λεπτά και χωρίζουμε την ζύμη μας σε μικρά και πλάθουμε σε μπάλες. Τοποθετούμε σε ταψί , στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλευρωμένο. Αφήνουμε για ακόμα 30' μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12' ,  μόλις τα βγάλουμε από  το φούρνο  , τα αλείφουμε με βούτυρο , πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη , μέλι , κανέλα , καρύδια ή γλάσο σοκολάτας!



Καλή απόλαυση!


















Μουστοκούλουρα με πετιμέζι!



Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που τα είπαμε! 

Η αλήθεια είναι πως ο προσωπικός μου χρόνος είναι πολύ 
περιορισμένος .... αλλά δεν παραπονιέμαι! 



Πάμε τώρα να φτιάξουμε και τα μουστοκούλουρα 





Υλικά

4-5 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κοφτό κ.γ μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ κανέλα 
1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη 
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαύρη ζάχαρη
3/4 φλ πετιμέζι
1/3 φλ φ.χ πορτοκάλι & το ξύσμα απο 1 πορτοκάλι




Ετοιμασία


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου.

Σ'ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ 
και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε στην άκρη.
Στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την 
ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. 
Σταδιακά προσθέτουμε το πετιμέζι κ συνεχίζουμε να χτυπάμε 
το μείγμα μας για 6-8 ακόμα λεπτά.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε 
με το χέρι , ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια εύπλαστη ζύμη , 
 που δεν κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε κάθε φορά ποσότητα ζύμης όση και το μέγεθος ενός καρυδιού , σχηματίζουμε κύκλο ή πλεξούδες. 
Τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο σε απόσταση 4εκ περίπου.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα και αποθηκεύουμε 
σε βάζα σε δροσερό μέρος!


Καλή απόλαυση!


Λικέρ Λεμονιού!



Υλικά

Φλούδες από 8 λεμόνια
1 λίτρο τσίπουρο
700 γρ ζάχαρη
1200 γρ νερό





Ετοιμασία


Αφαιρούμε τις φλούδες από τα λεμόνια και τις αφήνουμε για δύο εβδομάδες 
μέσα στο τσίπουρο σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. 
Στα 1200γρ νερού, ρίχνουμε τη ζάχαρη και 
βράζουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει σιρόπι. 
Σουρώνουμε το τσίπουρο από τις 
λεμονόφλουδες  
και το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βάζο μαζί με το σιρόπι.




Αφήνουμε το μείγμα , ως έχει, για 2-3 μέρες 
και στη συνέχεια το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. 







Καλή επιτυχία!

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή


Υλικά


1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό βούτυρο
5 αυγά
3 γιαούρτια πρόβεια
Μία βανίλια
Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
800 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Αμύγδαλα φιλέ ή σαντιγί για το γαρνίρισμα


Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Μία βανίλια

Ετοιμασία για το σιρόπι:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο. Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.
   
     Ετοιμασία για την γιαουρτόπιτα :


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ.
Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια φιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε.






Λίγα μυστικά ακόμα:


Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Εναλλακτικά διακοσμούμε την επιφάνειά της με άγλυκη σαντιγί.

Καλή επιτυχία!












Κέρασμα για το νηπιαγωγείο!




10 του Φλεβάρη σήμερα και έχουμε τη γιορτή 
του Αγίου Χαραλάμπους …. 

και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί γιορτάζει ο "μικρός μου πρίγκιπας"!  
από εχτές ετοιμάσαμε ένα γρήγορο, εύκολο & οικονομικό αλλά προσεγμένο 
και με πολύ αγάπη κέρασμα για το σχολείο του!


Χρόνια σου πολλά μικρέ μου ,
 να είσαι πάντα γερός
 και όπως ακριβώς λέει το όνομα σου ,
 να λάμπεις πάντα από χαρά! 



Γλυκά χρωματιστά τοστ!

Υλικά
Ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
(εμείς βάλαμε φράουλα)
βούτυρο
χρωματιστές τρούφες

Επιπλέον υλικά για την συσκευασία :
Σακουλάκια τροφίμων
κορδέλες





Ετοιμασία 

Καταλαβαίνετε πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες "οδηγίες" για να ετοιμάσετε το γλυκάκι αυτό!
Αλείφουμε τα ψωμάκια μας ελαφρά με βούτυρο , κάνουμε επάλειψη με την μαρμελάδα  κλείνουμε το τοστ μας και το κόβουμε διαγώνια σε 2 τρίγωνα.
Αλείφουμε με μαρμελάδα τις 2 ίσες πλευρές των τριγώνων μας και "κολλάμε" τις τρούφες 
"βουτώντας" μέσα σε ένα πιάτο που έχουμε γεμίσει με τις τρούφες μας.

Συσκευάζουμε στα σακουλάκια τροφίμων , δένουμε με μια χρωματιστή κορδέλα και έτοιμο το κέρασμα μας για να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας φίλους!





Καλή επιτυχία!





O άγιος τούτος λατρεύεται από τους βοσκούς κι από τους κτηνοτρόφους, αλλά παράλληλα θεωρείται προστάτης 
 και θεραπευτή από λοιμικές αρρώστιες και ιδιαίτερα από την πανώλη, η οποία ήταν πάρα πολύ διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο.

Έτσι, οι συγγενείς αρρώστων που προσέφευγαν στη χάρη του, του έφτιαχναν “μονομερίτικο πουκάμισο”, που το φορούσαν στην εικόνα του. Πρόκειται για συμφυρμό παλαιών δοξασιών για τη δύναμη που έχει το ύφασμα που κατασκευάζεται από την πρώτη ύλη σε μια μέρα (μονομερίτικο πανί) προς τις νεότερες παραδόσεις για τον Άγιο Χαράλαμπο ως διώκτη της πανούκλας, που οδήγησε και τους Αθηναίους να κατασκευάσουν ένα τέτοιο “πουκαμισάκι”.

Το “πουκαμισάκι” λοιπόν του Αγίου Χαραλάμπους. 

Το κείμενο που ακολουθεί  είναι του μεγάλου μας λαογράφου Γιώργου Αικατερινίδη.


“Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται ότι προστατεύει από την πανώλη, γι’ αυτό συχνά εικονίζεται να ποδοπατεί τη φοβερή αρρώστια που προσωπειείται σαν κακόμορφη γυναίκα.
Ανάμεσα στις πολλές σχετικές παραδόσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διήγηση από την παλιά Αθήνα, που εξηγεί και την προέλευση της ονομασίας μιας γνωστής συνοικίας της πόλης. Λέγεται λοιπόν ότι “στο δεύτερο θανατικό, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους” (10 Φεβρουαρίου 1792), σαράντα μονοστέφανες γυναίκες πρόσφεραν από κάποιο χρηματικό ποσό και με αυτό κατασκεύασαν ένα αλετράκι και ένα μικρό ασημένιο κακκάβι (καζάνι), πήραν δυο μοσχαράκια δίδυμα, τα έζευξαν στο αλετράκι και όργωσαν τρεις φορές γύρω από τη μικρή τότε Αθήνα. Στη συνέχεια “έγραψαν” τις αρρώστιες όλες, τις τοποθέτησαν στο κακκαβάκι και πήγαν εκεί που είναι σήμερα το Γκάζι, όπου τις παράχωσαν μαζί με τα μοσχαράκια και το αλετράκι, κι από πάνω έστησαν μια μικρή κολόνα. Μετά “έγνεσαν βαμβάκι, το έκαμαν πανί μονομερίς και κατασκεύασαν πουκαμισάκι του Αγίου Χαραλάμπους και το κρέμασαν του Αγίου και την ακόλουθον ημέρα το έκοψαν σε τεμάχια και μοιράσθη εις όλους, τα οποία έκαμαν φυλαχτά”.


Ο ιερεύς της Μαγνησίας
“ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ”Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ



Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσαν πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθή από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήτανε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστις του στο Χριστό έγινε πιο φλογερή και η επιθυμία του να βοηθήση τους Χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, να σωθούνε, πιο μεγάλη. Δεν μπορούσε να ησυχάση, όταν σκεπτότανε, ότι υπάρχουν άνθρωποι μακρυά από το Χριστό, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο προορισμός τους και γιατί ζουν εδώ στη γη.

Είναι κρίμα, έλεγε, είναι τρομερό, είναι αδιανόητο να ζούνε οι άνθρωποι στην πλάνη της ειδωλολατρείας και να πάνε κατόπιν στην Κόλασι.

Αφιερώθηκε, λοιπόν, εις την υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. Από την θέσι του τώρα αυτή, από το θείο αυτό αξίωμα της Ιερωσύνης, ανέλαβε τον μεγάλον αγώνα, αφ’ ενός ν’ ανοί­ξη τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνον από την ειδωλολατρικήν πλάνην και αφ’ ετέρου ν’ αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα. Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σ’ όλη του τη μακρά ζωή — έζησε 113 χρόνια — έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον εφύλαττε γι’ αργότερα. Εμαρτύρησε το 202 μ.Χ.




Απολυτίκιον. Ήχος δ’.


"Ὡς στῦλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ 
καὶ λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, 
ἐδείχθης Χαράλαμπες, 
ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διὰ τοῦ μαρτυρίου, 
ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τὴν σκοτόμαιναν μάκαρ· 
διὸ ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, 
πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς"


Κοντάκιον. Ήχος δ’.


Ως φωστήρ ανέτειλας, εκ της εώας, 
και πιστούς εφώτισας, 
ταις των θαυμάτων σου βολαίς,
 Ιερομάρτυς Χαράλαμπες.
 Όθεν τιμώμεν, την Θείαν σου άθλησιν.














Κέρασμα για το νηπιαγωγείο!




10 του Φλεβάρη σήμερα και έχουμε τη γιορτή 
του Αγίου Χαραλάμπους …. 

και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί γιορτάζει ο "μικρός μου πρίγκιπας"!  
από εχτές ετοιμάσαμε ένα γρήγορο, εύκολο & οικονομικό αλλά προσεγμένο 
και με πολύ αγάπη κέρασμα για το σχολείο του!


Χρόνια σου πολλά μικρέ μου ,
 να είσαι πάντα γερός
 και όπως ακριβώς λέει το όνομα σου ,
 να λάμπεις πάντα από χαρά! 



Γλυκά χρωματιστά τοστ!

Υλικά
Ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
(εμείς βάλαμε φράουλα)
βούτυρο
χρωματιστές τρούφες

Επιπλέον υλικά για την συσκευασία :
Σακουλάκια τροφίμων
κορδέλες





Ετοιμασία 

Καταλαβαίνετε πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες "οδηγίες" για να ετοιμάσετε το γλυκάκι αυτό!
Αλείφουμε τα ψωμάκια μας ελαφρά με βούτυρο , κάνουμε επάλειψη με την μαρμελάδα  κλείνουμε το τοστ μας και το κόβουμε διαγώνια σε 2 τρίγωνα.
Αλείφουμε με μαρμελάδα τις 2 ίσες πλευρές των τριγώνων μας και "κολλάμε" τις τρούφες 
"βουτώντας" μέσα σε ένα πιάτο που έχουμε γεμίσει με τις τρούφες μας.

Συσκευάζουμε στα σακουλάκια τροφίμων , δένουμε με μια χρωματιστή κορδέλα και έτοιμο το κέρασμα μας για να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας φίλους!





Καλή επιτυχία!





O άγιος τούτος λατρεύεται από τους βοσκούς κι από τους κτηνοτρόφους, αλλά παράλληλα θεωρείται προστάτης 
 και θεραπευτή από λοιμικές αρρώστιες και ιδιαίτερα από την πανώλη, η οποία ήταν πάρα πολύ διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο.

Έτσι, οι συγγενείς αρρώστων που προσέφευγαν στη χάρη του, του έφτιαχναν “μονομερίτικο πουκάμισο”, που το φορούσαν στην εικόνα του. Πρόκειται για συμφυρμό παλαιών δοξασιών για τη δύναμη που έχει το ύφασμα που κατασκευάζεται από την πρώτη ύλη σε μια μέρα (μονομερίτικο πανί) προς τις νεότερες παραδόσεις για τον Άγιο Χαράλαμπο ως διώκτη της πανούκλας, που οδήγησε και τους Αθηναίους να κατασκευάσουν ένα τέτοιο “πουκαμισάκι”.

Το “πουκαμισάκι” λοιπόν του Αγίου Χαραλάμπους. 

Το κείμενο που ακολουθεί  είναι του μεγάλου μας λαογράφου Γιώργου Αικατερινίδη.


“Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται ότι προστατεύει από την πανώλη, γι’ αυτό συχνά εικονίζεται να ποδοπατεί τη φοβερή αρρώστια που προσωπειείται σαν κακόμορφη γυναίκα.
Ανάμεσα στις πολλές σχετικές παραδόσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διήγηση από την παλιά Αθήνα, που εξηγεί και την προέλευση της ονομασίας μιας γνωστής συνοικίας της πόλης. Λέγεται λοιπόν ότι “στο δεύτερο θανατικό, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους” (10 Φεβρουαρίου 1792), σαράντα μονοστέφανες γυναίκες πρόσφεραν από κάποιο χρηματικό ποσό και με αυτό κατασκεύασαν ένα αλετράκι και ένα μικρό ασημένιο κακκάβι (καζάνι), πήραν δυο μοσχαράκια δίδυμα, τα έζευξαν στο αλετράκι και όργωσαν τρεις φορές γύρω από τη μικρή τότε Αθήνα. Στη συνέχεια “έγραψαν” τις αρρώστιες όλες, τις τοποθέτησαν στο κακκαβάκι και πήγαν εκεί που είναι σήμερα το Γκάζι, όπου τις παράχωσαν μαζί με τα μοσχαράκια και το αλετράκι, κι από πάνω έστησαν μια μικρή κολόνα. Μετά “έγνεσαν βαμβάκι, το έκαμαν πανί μονομερίς και κατασκεύασαν πουκαμισάκι του Αγίου Χαραλάμπους και το κρέμασαν του Αγίου και την ακόλουθον ημέρα το έκοψαν σε τεμάχια και μοιράσθη εις όλους, τα οποία έκαμαν φυλαχτά”.


Ο ιερεύς της Μαγνησίας
“ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ”Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ



Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσαν πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθή από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήτανε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστις του στο Χριστό έγινε πιο φλογερή και η επιθυμία του να βοηθήση τους Χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, να σωθούνε, πιο μεγάλη. Δεν μπορούσε να ησυχάση, όταν σκεπτότανε, ότι υπάρχουν άνθρωποι μακρυά από το Χριστό, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο προορισμός τους και γιατί ζουν εδώ στη γη.

Είναι κρίμα, έλεγε, είναι τρομερό, είναι αδιανόητο να ζούνε οι άνθρωποι στην πλάνη της ειδωλολατρείας και να πάνε κατόπιν στην Κόλασι.

Αφιερώθηκε, λοιπόν, εις την υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. Από την θέσι του τώρα αυτή, από το θείο αυτό αξίωμα της Ιερωσύνης, ανέλαβε τον μεγάλον αγώνα, αφ’ ενός ν’ ανοί­ξη τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνον από την ειδωλολατρικήν πλάνην και αφ’ ετέρου ν’ αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα. Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σ’ όλη του τη μακρά ζωή — έζησε 113 χρόνια — έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον εφύλαττε γι’ αργότερα. Εμαρτύρησε το 202 μ.Χ.




Απολυτίκιον. Ήχος δ’.


"Ὡς στῦλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ 
καὶ λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, 
ἐδείχθης Χαράλαμπες, 
ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διὰ τοῦ μαρτυρίου, 
ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τὴν σκοτόμαιναν μάκαρ· 
διὸ ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, 
πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς"


Κοντάκιον. Ήχος δ’.


Ως φωστήρ ανέτειλας, εκ της εώας, 
και πιστούς εφώτισας, 
ταις των θαυμάτων σου βολαίς,
 Ιερομάρτυς Χαράλαμπες.
 Όθεν τιμώμεν, την Θείαν σου άθλησιν.














Μπισκοτόσπιτο! Καραμελένιο & Σοκολατένιο!






Αρχικά θα χρειαστεί να φτιάξετε τα πατρόν με χαρτόνι 
από τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου.






Μπροστινός & πίσω  τοίχος : 1 πολυγωνικό πατρόν απο τετράγωνο 10χ10εκ
που θα καταλήγει σε μύτη 6χ6εκ

Πλαϊνοί τοίχοι : 1 τετράγωνο πατρό 10χ10ετ

Σκεπή : 1 ορθογώνιο πατρόν 10χ8εκ



Θα χρειαστούμε επίσης το γλάσο που θα "κολλήσουμε" 
τα σπιτάκια μας.
Επιπλέον υλικά : καραμέλες , τρούφες , ζαχαρωτά , χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Για τα υλικά της ζύμης που σας δίνω , 
θα μπορείτε να φτιάξετε  3 μεσαίου μεγέθους σπιτάκια 
ή 1 μεγάλο και 1 μικρότερο.

Υλικά για το μπισκότο

500 γρ βούτυρο γάλακτος
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κ.σ βανίλια
2 αυγά
5-6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.σ τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.σ κακάο
1 κ.σ κανέλα


Ετοιμασία

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ , όταν αφρατέψουν
προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα 

Προσθέτουμε το γαρίφαλο , το κακάο και την κανέλα.

Βγάζουμε την από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,
ζυμώνοντας τώρα με τα χέρια προσθέτοντας τα 5 ποτήρια αλεύρι 
ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα ,μέχρι να έχουμε 
μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.


Βάζουμε την ζύμη μας για 15' στην κατάψυξη.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη
και κόβουμε τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου , και τα διάφορα σχέδια
που θα χρειαστούμε( πχ : ανθρωπάκια , μανιτάρια ,

αστεράκια ,δεντράκια , ελαφάκια.)









Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς , 
σε ταψί με λαδόκολλες για 8-10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς , γιατί διαφορετικά θα μας σπάσουν κατά το στήσιμο των σπιτιών.
( έψησα τα μπισκότα μου το βράδυ και την επόμενη μέρα ξεκίνησα το στήσιμο. )

Υλικά για το γλάσο-κόλλα

2 ασπράδια αυγών
4-5 φλ τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1 κλωναράκι φρέσκια βανίλια (προαιρετικά για το άρωμα)

Ετοιμασία 

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα 
υλικά μέχρι να έχουμε ένα πολύ συμπαγές μείγμα. 
Ίσως χρειαστεί επιπλέον άχνη ζάχαρη εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών.





(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
Τα μπροστινά τοιχώματα  των σπιτιών 
κάλυψα με σοκολάτα γκανάζ 
Υλικά 
200 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 κ.σ λικέρ αμαρέτο ή κάποιο άλλο τις αρεσκείας σας
1 κ.γ μέλι



Ετοιμασία

Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος  και περιχύνουμε με αυτή 
την σπασμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα 
και προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ αμαρέτο.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι 
να έρθει η στιγμή που θα την χρειαστούμε.




       Συναρμολόγηση :  

Καλύπτουμε τα τοιχώματα που θέλουμε με την σοκολάτα γκανάζ 
και πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα. 

Βουτάμε αρχικά το μέρος του μπισκότου μας που θα κολλήσει στην πιατέλα 
στο γλάσο και κολλάμε πάνω στην πιατέλα μας.
Συνεχίζουμε βάζοντας αρκετό γλάσο-κόλλα στα πλαϊνά των τοιχωμάτων 
και στήνουμε το σπιτάκι. 
Το πιο σημαντικό όλων για εμένα , είναι να έχουμε υπομονή και φαντασία!
Δεν βιαζόμαστε περιμένουμε να κολλήσει καλά ο ένας τοίχος με τον άλλον πριν προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι!

Εάν θέλουμε να βάλουμε τις καραμέλες και τα ζαχαρωτά , 
τα βουτάμε και αυτά στο γλάσο πριν τα κολλήσουμε!

Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη  και κακάο!

Βάλτε και τα παιδιά σας στην διαδικασία! θα τους αρέσει πολύ!






.... αλλά υπολογίστε πως ένα σπιτάκι θα "καταρεύσει" σχεδόν αμέσως! ...



Τη νύχτα στα μπισκοτόσοκολατόκαραμελόσπιτα μας βάζουμε και φωτάκια 
..... γιατί μας αρέσουν καλύτερα! 





Καλή επιτυχία!