24.4.10

Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές!


Μια από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή της τάξης στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο είναι η ώρα που τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διακοσμήσουν τα παράθυρα του χώρου στον οποίο ζουν καθημερινά. Στο βιβλίο "Ζωγραφίζουμε τα παράθυρά μας" τα παιδιά κάθε ηλικίας, οι γονείς αλλά κυρίως οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα βρουν υπέροχες ιδέες για χειροτεχνικές κατασκευές, οι οποίες θα κοσμήσουν τα παράθυρα του σπιτιού και την αίθουσα του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού σχολείου.

Παράλληλα, όμως, πέρα από τη διασκέδαση την οποία προσφέρει, το βιβλίο αυτό επιτρέπει στον εκπαιδευτικό ή στο γονιό να εμφυσήσει στα παιδιά την ενεργοποίηση των δεξιοτήτων αλλά και της πειθαρχίας μέσα από την ομαδική συνεργασία που απαιτείται για την κατασκευή στολιδιών με μαρκαδόρους για γυαλί και δαχτυλομπογιές, με μοτίβα εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον.

Οι σαφείς οδηγίες και τα πατρόν που περιέχονται στο βιβλίο συμβάλλουν στην ευκολότερη πραγματοποίηση κάθε προτεινόμενης δημιουργίας τόσο στο σπίτι, όσο κυρίως στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, ενώ οι λαμπερές ζωγραφιές στα παράθυρα θα συνοδέψουν γιορτές όπως είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά και οι Απόκριες ή τα γενέθλια.
 
Περίληψη ΔραστηριοτήτωνΣτα περισσότερα παιδιά αρέσει να ζωγραφίζουν με δαχτυλομπογιές και να είναι ακατάστατα! Ευτυχώς, είναι εύκολο να συμμετέχουν σε αυτήν την χαρά και να ληφθούν μερικά μέτρα προκειμένου να κρατηθεί η ακαταστασία υπό έλεγχο.


Τι θα χρειαστείτε


Φόρμα εργασίας ή ποδιά / χαρτί / δαχτυλομπογιές τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε/ Δαχτυλομπογιά: προσθέστε μία με τρεις κουταλιές της σούπας (15 με 45 ml) υγρής αμυλόκολλας σε μια κουταλιά της σούπας (15 ml) τέμπερα.
Πώς να Παίξετε


Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι όπου αισθάνεστε άνετα να αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει μπογιές. Κατόπιν καλύψτε το πάτωμα και το τραπέζι με εφημερίδα. Βοηθήστε το παιδί σας να σηκώσει τα μανίκια του και να φορέσει μια ποδιά, μια φόρμα εργασίας ή ένα φαρδύ μπλουζάκι για να προστατεύσετε τα ρούχα από την μπογιά.


Ζητήστε από το παιδί σας να απλώσει το χρώμα σε κάποιο χαρτί. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας (15 ml) νερού πάνω στην επιφάνεια και δείξτε πόσο ολισθηρή γίνεται. Μπορείτε επίσης να αντιστρέψετε τη διαδικασία και να ρίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml) δαχτυλομπογιάς πάνω σε υγρό χαρτί. Συγκρίνετε τις διαφορετικές υφές.


Αρχίστε με ένα βασικό χρώμα. Παρουσιάστε άλλα χρώματα βαθμιαία έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να τα αναμίξει και να παρατηρήσει πώς αυτά αλλάζουν. Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στη διαδικασία και συζητήστε για το πώς νιώθει κανείς να ζωγραφίζει με τα δάχτυλα. Ενθαρρύνετέ το να περιγράψει αυτό που κάνει.


Βάλτε μια μουσική που να κάνει τα μικρά δάχτυλα να θέλουν να κουνιούνται! Δείξτε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά του για να ζωγραφίσει. Μπορείτε να κάνετε ένα αντίγραφο της ζωγραφιάς του παιδιού σας τοποθετώντας ένα άλλο κομμάτι χαρτί, στο ίδιο μέγεθος ή μεγαλύτερο, πάνω από την επιφάνεια ζωγραφικής και πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω.


Εάν το παιδί σας είναι απρόθυμο να λερώσει τα χέρια του με τις δαχτυλομπογιές, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με άλλα υλικά, όπως υγρό σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος προσθέτοντας μια σταγόνα χρωστικής ύλης για φαγητά, ακόμη και μους σοκολάτας!
Κόλπα & Συμβουλές


Το αδιάβροχο χαρτί ή το ειδικό χαρτί για ζωγραφική με δαχτυλομπογιές σας επιτρέπει να βλέπετε τις μπογιές να στροβιλίζονται και να αναμειγνύονται πολύ καλύτερα.
πηγή : pampers.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Printfriendly