Αυθεντικό Εκμέκ



Εκμέκ σημαίνει ψωμί στα τούρκικα και μάλιστα αναφέρεται σε ένα τύπο εμπλουτισμένου ψωμιού με αυγά ή γάλα και βούτυρο , κάτι σαν γαλλικό μπριός , όπως αναφέρει ο ιστορικός διατροφής Clifford Wright   στο βιβλίο του "A Mediterranean Feast" εκδ. William Morrow. Το εκμέκ το συνδυάζουμε με ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της Πόλης. Το αυθεντικό εκμέκ αποτελείται από μια στρώση του ειδικού αυτού ψωμιού, καϊμάκι (βουβαλίσια κρέμα ή ανθόγαλα) και σιρόπι. Επειδή το ψωμί που χρειάζεται για την κατασκευή  της βάσης του γλυκού σπανίζει στην Ελλάδα του '20 και μέχρι πρόσφατα διαμορφώθηκαν διάφορες παραλλαγές μεταξύ των οποίων και η εκδοχή με κανταΐφι.
Μπορεί να περιέχει αμύγδαλα ή και καρύδια ακόμα και σαντιγί εάν δεν υπάρχει το γνήσιο καϊμάκι.
 


 

Υλικά για την βάση 

600 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
100 γρ βούτυρο (εγώ βάζω τύπου Κερκύρας)
30 γρ ζάχαρη
1/2 κοφτό κ.γ αλάτι
2 αυγά
10 γρ μαγιά μπύρας



Υλικά για την κρέμα

200 γρ ζάχαρη
60γρ  κορνφλάουρ
30γρ  βούτυρο
1/2 κ.γ βανίλια
3 κρόκους αυγών
800 γρ φρέσκο γάλα

Υλικά για το σιρόπι

750 γρ ζάχαρη
600 γρ νερό


Υλικά για το γαρνίρισμα

σαντιγί  
αμύγδαλα
(έβαλα φράουλες)




Ετοιμασία για την βάση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ χλιαρό γάλα και διαλύουμε καλά τη μαγιά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι τόσο ώστε να γίνει το μείγμα ένας πηχτός χυλός.
Αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στην μέση , προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο , το αλάτι , τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά , όταν η ζύμη γίνει ελαστική προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη , εξακολουθώντας να ζυμώνουμε.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32εκ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Απλώνουμε ώστε να σκεπάσει όλο το ταψί και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Έπειτα ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί η βάση την βγάζουμε από το ταψί και όσο είναι ακόμα χλιαρή κόβουμε οριζοντίως ελάχιστα την πάνω μερία της.






 Ξαναβάζουμε το κομμάτι της βάσης στο ταψί κ ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 3 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να γίνει φρυγανιά.


Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό κ την ζάχαρη για 7-8 λεπτά.

Μόλις η βάση μας είναι έτοιμη περιχύνουμε το σιρόπι τη φρυγανιά και βάζουμε το ταψί στο μάτι την κουζίνας (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ - ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΥΑΛΛΙΝΟ ΠΥΡΕΞ) γυρνώντας το να μην καεί η βάση , το αφήνουμε να βράσει ξανά το σιρόπι σε όλα τα σημεία της βάσης.
Βγάζουμε το ταψί από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


Ετοιμάζουμε την κρέμα








Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ανακατεύουμε 
με το γάλα και το κόρν φλάουρ.
Βάζουμε το μείγμα να βράσει , 
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το 
βούτυρο και τη βανίλια , ανακατεύοντας λίγο ακόμα.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τη κρέμα και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.


Έπειτα τη στρώνουμε πάνω στη βάση του γλυκού μας αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε σε σαντιγί και τα αμύγδαλα.





Καλή επιτυχία





28 σχόλια:

Elpiniki είπε...

Πόσο λαχταριστο φαινεται!
Γεια στα χερια σου!

Lenia είπε...

Από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!Φαίνεται λαχταριστό!Καλό Σ/Κ,Αφροδίτη μου!

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Αφροδίτη ήρθα και από εδώ να σου πω Καλό Σαββατοκύριακο!! Τέλειο το γλυκό, το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μου!

Εφη είπε...

Αχ, να είχα ένα κομματάκι τώρα!!!
Ιδιαίτερος ο τρόπος του, και αυτές οι φραουλίτσες πάνω στην κρέμα...όνειρο είναι!
Καλό ΣΚ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αχ βαχ τι βλέπουν τα ματάκια μου!!
Και με τις φραουλίτσες.... τέλειο!!
Εχεις δίκιο το αυθεντικό εκμέκ είναι με ψωμί, νομίζω γι αυτό το άλλο διαφοροποιείται με την ονομασία "εκμέκ κανταϊφι"
Και τα δύο νόστιμα!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!

ArtAtHome είπε...

AX PANAGIA ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ ΤΣΑΚΙΖΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ

Ξανθή είπε...

Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, είναι κάτι που δεν το γνώριζα καν μιας και με αυτά τα γλυκά δεν έχω και ιδιαίτερη σχέση.
Θέλει αρκετή δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο.
Καλό Σ/Κ

Asteri (Maria) είπε...

Σαν καλό παιδί που είμαι :p σου αφήνω τσουρέκι και παίρνω εκμέκ!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

πολύ ωραίο το γλυκάκι σου σήμερα, κι οι φραουλίτσες που του χαρίζουν δροσιά κι υπέροχο χρώμα, ισορροπούν και τη γλύκα του, μούρλια έγινε!

Αγγελικη Ν είπε...

Αφροδίτη μου δεν ήξερα ότι το εκμέκ ήταν τσουρέκι παραψημένο! Θα το ετοιμάσω να τους εντυπωσιάσω όλους!
Αρκεί να τα καταφέρω να το πετύχω όπως εσύ!! Ευχαριστώ πολύ!

ViVa είπε...

ωωωωωωωχ μανα μου!
τι βλεπουν τα μπριρμπιλοτα μου ματακια .... ενα ταψι Αφρουλι ..... στειλε ενα ταψι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Αγαπημενο γλυκο!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
Καλη εβδομαδα να εχουμε.

Ανώνυμος είπε...

αφροδιτηηηηηηηηηηηηηη.. αυτο ειναι εκμεκ..

καλο βραδυυυυυυυυυ.. φιλακιααααααααααα..

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ελπινίκη
Lenia είπε...
Athina(Sugar Buzz)
Εφη
ΕΛΕΝΑ
ArtAtHome
Ξανθή
Asteri
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Αγγελικη Ν
ViVa
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
queen in red


καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλι :)))

Αγγελική μου , φυσικά και θα τα καταφέρεις , θέλει λίγο υπομονη με τη ζύμη , αλλά το αποτελέσμα θα σε ανταμίψει σίγουρα !
και εγω έκανα μια πρόβα ... θα το ετοιμάσω πάλι για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα!
Όπως λέει κ η Ξανθή αξίζει τον κόπο , πιστεψέ με :)

σας καληνυχτίζω με τις ευχές του φίλου Σκρουτζάκου ...
Φιλιά σε όλους καλή εβδομάδα να έχουμε :)

manousina είπε...

Έχει τον κόπο του αλλά σίγουρα είναι πεντανόστιμο. Η μαμά μου το έφτιαχνε με φρυγανιά. Μπράβο

lourdi lourdaki είπε...

!!!!!!!!!
ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΝ ΤΟ ΕΚΜΕΚ!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

Lefkothea είπε...

ειναι να σου τρεχουν τα σαλια απο την ληγουρα......πεντανοστιμο ακουγεται και φαινεται!!!θελεις να μου στειλεις ενα ταψακι?χιχιχιχι..εγω η τεμπελα...χιχιχιχι

Afroditi Dionysopoulou είπε...

manousina μου σε ευχαριστώ , φιλιά :))

Afroditi Dionysopoulou είπε...

lourdi μου , να'σαι καλά , καλή εβδομάδα , σε ευχαριστώ πολύ :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Lefkothea φυσικά και θα σου στείλω ταψάκι , καλώς ορισες στις γλυκες ιστορίες , σε ευχαριστώ :)

erotas είπε...

Μου τρέχουν τα σάλια θέλα ένα κομμάτι τώρα!Πάρα πολύ ωραίο και με πραγματικά αυθεντική βάση.

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Erota σε ευχαριστώ πολύ! φιλιά :)

ΦΑΝΗ είπε...

Φράουλες........σιρόπι......παντεσπάνι........τόσο αγαπημένα!!!!! Μου τρέχουν τα σάλια πραγματικά!!!!!
Τρέχω να πάρω τα υλικά γιατί πραγματικά έχω τρελλαθεί!!!
Πολλά φιλιά και μπράβο!!!!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

ΦΑΝΗ μου σε ευχαριστώ πολύ , καλή επιτυχία , φιλιά :)

Royal Coconut είπε...

Και τώρα που είδα και αυτό τα έχω δει όλα! Θα το φτιάξω το γρηγορότερο!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ! :)))

fotini είπε...

εδω και 2 μερες ψαχνω να βρω μια ωραια συνταγη για εκμεκ.η δικια σου μου φανηκε η πιο ενδιαφερουσα και πανω που ξεκιναω να την φτιαχνω ανακαλυπτω πως εχεις ξεχασει να γραψεις την δοσολογια της ζαχαρης για την κρεμα.απλως το επισημαινω.κατα τα αλλα ευχαριστουμε για αυτο το λαχταριστο γλυκο!!!!!!!!!!!!!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Fotini σε ευχαριστώ για την επισήμανση!