Υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων , αλλά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς γύρω στα 100.Είναι ιθαγενές φρούτο της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας.Τα μήλα είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι τα αγαπημένα φρούτα στην Ελλάδα και προτιμούμε ιδιαίτερα τα κόκκινα (70 % των καλλιεργούμενων ποικιλιών) έναντι των πράσινων (20%) σύμφωνα με στατιστίκη από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πυλίου Α.Ε
Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη "μήλο" εμφανίζεται στην Οδύσσεια Ομήρου και οι πρώτες επίτυχημενες προσπάθειες καλλιέργειας μήλων έγιναν στην καλσική Ελλάδα. Ο Θεόφραστος στο "Περί Φυτών Ιστορίας" αναφέρει περίπου 6 αρχαίες ποικιλίες και ο Αθηναίος στους "Δεινπνοσοφιστές" αναφέρεται σε 4 τουλάχιστον.
Τα μήλα δε χρησιμοποιούνται μ΄'ονοστη ζαχαροπλαστική ήδη ο Απίκιος αναφέρεται σε μια συνταγή για χοιρινό με μήλα.Και ο συνδυασμός λιπαρά ψάρια με μήλα είναι αρκετά δημοφιλής και αρχαίος.
Χρησιμοποιούνται λοιπόν πολύ σε αλμυρά πιάτα , σε σάλτσες , είτε σοταρισμένα , μπρεζέ , στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με κρέατα ή και λαχανικά.
Υποπροϊόν των μήλων είναι ο μηλίτης κρασί απο χυμό μήλων που έχει υποστεί ζήμωση. Δεν εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει κάπως ξινή γεύση. Είναι πολύ γνωστός σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης , όχι τόσο στην Ελλάδα.
Για να φτιάξουμε λοιπόν τα ψητά μήλα με μαυροδάφνη
θα χρειαστούμε :
2 φλ μαυροδάφνη
1 φλ μέλι
1/2 φλ χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ μάυρη ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού
2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
6 μήλα Γκόλντεν ή Γράνι Σμίθ
Ετοιμασία
Βράζουμε την μαυροδάφνη , το μέλι , τον χυμό πορτοκαλιού , τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας να πάρουν μια βράση σε μέτρια κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Βγάζουμε απο την φωτιά.
Όσο βράζει το μείγμα καθαρίζουμε τα μήλα αφαινώντας τον πυρήνα τους και προθαιρμαίνουμε τον φούρνο στοτς 180 βαθμούς
Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλ απο το μείγμα κρασιού- μελιού σε καθένα απο τα μήλα , αφήνοντας να στάξει απο την κορφή προς τα κάτω και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο ώστε τα μήλα να μαγειρέυονται στον ατμό με τους χυμούς όσο ψήνονται.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά .Τα βγάζουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξετυλίγουμε προσεκτικά.Σερβίρουμε σε πιάτα με όλο τους το ζουμί.
Κάλή επιτυχία!
9 σχόλια:
Έτοιμα για φάγωμα!
Θα τα φτιάξω, μιας και μου αρέσουν και τα μήλα και η Μαυροδάφνη.
Καλή Κυριακή
:-)
Ψητά μήλα και ψητά κυδώνια είναι τα αγαπημένα μου. Το συνοδεύεις και με παγωτό καϊμάκι και είσαι πασάς.
Πολύ όμορφη συνταγή Αφροδίτη μου!Τό εχω παρακάνει με τα μήλα τίς τελευταίες μέρες, αλλά αυτή η εκδοχή των ψημένων μήλων, πρέπει να την δοκιμάσω οποσδήποτε!!
Καλό βράδυ.
Πρόκληση είναι αυτά τα μηλαράκια σου Αφροδίτη μου!!! Υπέροχο χρώμα, και φαντάζομαι άρωμα και γεύση!!!!!! Μπήκε ήδη στις αγαπημένες μου συνταγές!!!
Φιλάκια πολλά
Καλησπέρα σε όλους! :)
Βάσσια μου , όταν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις , αν και πιστεύω πως θα σου αρέσουν!:)
Kantharos μιας και δεν είμαι πολύ του παγωτού , τα δοκίμασαμε όμως με γιαουρτάκι :)
Ριρι μου , τα μήλα όντως έχουν την τιμητική τους , αυτη την περίοδο! :)
Νάνα μου και απο άρωμα και απο γεύση σκίζουν! Μοσχοβόλισε όλη η γειτονιά όταν τα έψηνα!:)
Φιλιά σε όλους σας και ευχαριστώ!
Την τίμησες όπως της πρέπει την Μαυροδάφνη μας!
Εξαιρετικά τα μήλα, τα έφτιαξα και γέμισε το σπίτι ευωδιές....Μπράβο σου!!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ Δάφνη μου :) χαίρομαι που σας άρεσε!
φιλιά πολλά και σε εσένα.
Μπράβο Αφροδιτούλα μου τέλεια συνταγή!
Τα έχει όλα, γεύσεις ,αρώματα... ο,τι πρπει για εμας που νηστεύουμε!
Σε φιλώ!!!
Εύα μου σε ευχαριστώ , φιλιά πολλά:-)
Δημοσίευση σχολίου