Η αντσούγια είναι το αφρόψαρο που φέρνει την θαλασσινή γεύση στο πιάτο μας.
Οι τρεις ονομασίες αντσούγια, γαύρος και σαρδέλα αναφέρονται σε δύο ψάρια και όχι σε τρία. Παρόλο που οι Έλληνες λεξικογράφοι αναγνωρίζουν στη λέξη αντσούγια την κονσερβοποιημένη μορφή του ψαριού (στην άλμη, το αλάτι ή το λάδι), οι γνώμες διίστανται ως προς τον προσδιορισμό του ίδιου του ψαριού : για ορισμένους (βλ. το λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη) πρόκειται για τον γαύρο, ενώγια άλλους (βλ. το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη), πρόκειται για τη σαρδέλα. Αυτή η ανακοίνωση μελετά τις δύο απόψεις όχι μόνο στο ετυμολογικό και ιχθυολογικό αλλά και στο βιομηχανικό και διατροφικό τους πλαίσιο.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αντσούγια και ο γαύρος αναφέρονται στο ίδιο ψάρι.
Είναι ένα απο τα σημαντικότερα είδη ψαριών που που αλιεύονται στο Αιγαίο.
Στο Ελληνικό πατροπαράδοτο συνταγολόγιο τις συναντάμε παστές σε κονσέρβα είτε φιλεταρισμένες και ολόκληρες είτε και σε σε ροζέδες με μια κάπαρη στη μέση.
Συναντάμε επίσης παστές αντσούγιες σε κάποιες τοπικές συνταγές όπως είναι η γέμιση για κεφτέδες - πολπέτες - της Κέρκυρας κα αναμειγμένες με τυρί σε μια γέμιση για κολοκυθαθνούς στη Λέσβο.
Οι αντζούγες είναι ένα απο τα κυριότερα συστατικά της ποντιακής κουζίνας.
Φημίζονται για την δυνατή γεύση τους , χάρη στην επεξεργασία και το πάστωμα τους.
Η δυνατή γεύση τους μειώνετε εάν τις μουλιάσουμε για περίπου 30' μέσα σε νερό.
puttanesca και προσφέρουν την γεύση τους στη μυστική συνταγή για την σάλτσα Worcestershire
και σε ορισμένες εκδοχές του βουτύρου cafi de Paris.
Ας φτιάξουμε λοιπόν αυτή την μοναδική συνταγή ,
που είχα την τύχη να μάθω όταν η πολύ
καλή μου φίλη Μάρθα, μου χάρισε ένα βιβλιαράκι συνταγών
της εταιρείας αλίπαστων ψαριών ΚΑΛΛΟΝΗ
Υλικά
300 γρ αντσουγιες φιλέτο (ξαλμυρισμένες σε κρύο νερό)
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ σάλτσα ντομάτας
200 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο ξερό δεντρολίβανο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμασία
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε τα λαχανικά μας(μελιτζάνες - πατάτες)
στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια , μαζί με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο. Όταν τα κρεμμύδια μαθαρούν καλά, τα στραγγίζουμε.
Σε ένα πυρίμαχο σκέυος απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνας και σκεπάζουμε με τα μισά αρωματισμένα κρεμμύδια.Συνεχίζουμε με φέτες μοτσαρέλας , αντζούγιες και μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάζουμε την διαδικασία ξεκινώντας αυτή την φορά με μια στρώση πατάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί μας.
Σερβίρουμε συνοδέυοντας με σάλτσα ντομάτας.
Καλή επιτυχία!
Η πρότυπη συνταγή ήταν μόνο με μελιτζάνες , εγω δοκίμασα με μελιτζάνες πατάτες.
6 σχόλια:
Πολύ ωραία ιδεα... για κατι διαφορετικο με απλά υλικα!
Καλησπέρα ξαδελφάκι!
Επειδή εμπιστεύομαι απόλυτα ότι φτιάχνεις, αυτό θα είναι το αυριανό φαγητό μου, την επιτυχία την έχω σίγουρη.
Φιλιά πολλά!!!
Πολύ ιδιαίτερη συνταγή,μου αρέσει πολύ, θα τη δοκιμάσω,μπράβο Αφροδιτούλα!!!!
φαγητο άκρως καλοκαιρινο!
Μια παραλλαγή αυτού του πολύ ωραίου γευστικού συνδυασμού, είχα δει σε τηλεοπτική εκπομπή απο Ισπανό chef. Μελιτζάνα ψητή στο grill με αντζούγιες. Και βέβαια κάποια κρεμμυδάκια με μαιντανό για γαργνιτούρα. Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός και χάρηκα που τον είδα ξανά εδω.
@Ελπινίκη καλημέρα σε ευχαριστώ :-)
@Δαφνούλα μου , είμαι σίγουρη πως ειδικά για αυτό το φαγάκι δεν θα σε απογοητεύσω , πολλά πολλά φιλιά :-)
@Ναντιάκι μου , χαίρομαι που καταρχίν έμαθα ευχάριστα νεα απο εσένα ,΄και σε ευχαριστώ πολύ , φιλιά:-)
@Cook να'σαι καλά! :-)
@Ανώνυμος , εγω δεν ειχα δεί , ούτε δοκιμάσει πάλι κάτι παρόμοιο , σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο :-)
Μια χειμωνιάτικη βροχερή καλημέρα απο εμένα σήμερα :-)
Δημοσίευση σχολίου