Μούστος πρόκειται για τον "ωμό" χυμό σταφυλιών , προτού δηλαδή περάσει από την διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. 'Οταν τον βράσουμε και πήξει , έχουμε το λεγόμενο πετιμέζι. Είναι ένα μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων , μια από τις δυο γλυκαντικές ουσίες (η άλλη ήταν το μέλι).
Ο "οπός" των σταφυλιών ΄'οπως τον έλεγαν , έχει διάφορες ουσίες αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.
Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος , από τα πολύ ώριμα ή παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν.
Το έψημα , ήταν πολύ πυκνός οπός και χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο του μελιού.
Ο έψετος ήταν παρόμοιος αλλά λίγο πιο ρευστός από το έψημα.
Τέλος υπήρχε και το σίραιον άλλο ένα προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο για τι οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πολλά.
Ο Αθηναίος αναφέρει μια συνταγή ψαριού με μούστο ως παράδειγμα της μαγειρικής τέχνης , σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημιουργίες απέτρεψαν τον άνθρωπο από τον κανιβαλισμό!
Τα δύο πιο γνωστά παραδοσιακά παρασκευάσματα στη σημερινή πατροπαράδοτη μαγειρική είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλές σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιούν μούστο. Στη Λήμνο συναντάται μία από τις πιο πρωτότυπες χρήσεις : βράζουν σπιτικά ζυμαρικά στον μούστο.
Αποξηραμένη μουσταλευριά φτιάχνουν σήμερα στην στην Τήνο και στην Ρούμελη.
Το σουτζούκ λουκούμ της Βόρειας Ελλάδας και ο Κυπριακός σιουτζιούκος ( σιουτζιούκος ) έχουν ως βάση τα καρύδια με πολλές στρώσεις από μουσταλευριά η οποία αποξηραίνεται και αποκτά υφή ζελέ!
*Να ευχαριστήσω πολύ την φίλη Έλενα , που με προμήθευσε μούστο , για τα φτιάξουμε και φέτος τις αγαπημένες μας λιχουδιές.
5 σχόλια:
Και του χρόνου με υγεία Αφροδίτη, λέμε σε τούτη την περίπτωση.
Και εμείς με τον μούστο φτιάξαμε μπισκότα αλλά και πετιμέζι για να έχουμε!
Πηνελόπη μου , να'σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά :)
Πετιμέζι εγω πρώτη φορά θα δοκιμάσω να φτιάξω φέτος , ελπίζω να τα καταφέρω!!!
Πόσο καιρό αλήθεια αποθηκεύεις το πετιμέζι ; σε αποστειρωμένο βάζο σε σκιερό μέρος το κρατάς ;
Και του χρόνου Αφροδίτη!
Αφροδιτούλα μου και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!
Πολλά φιλιά!
Έφη μου σε ευχαριστώ! :) και εσυ να 'σαι καλά :)
ΕΛΕΝΑ μου σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά , φιλιά πολλά :)
Δημοσίευση σχολίου