Μούστος!




Μούστος πρόκειται για τον "ωμό" χυμό σταφυλιών , προτού δηλαδή περάσει από την διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. 'Οταν τον βράσουμε και πήξει , έχουμε το λεγόμενο πετιμέζι. Είναι ένα  μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων , μια από τις δυο γλυκαντικές ουσίες (η άλλη ήταν το μέλι).

Ο "οπός" των σταφυλιών ΄'οπως τον έλεγαν , έχει διάφορες ουσίες αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.

Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος , από τα πολύ ώριμα ή παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν.

Το έψημα ,  ήταν πολύ πυκνός οπός και χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο του μελιού.

 Ο έψετος ήταν παρόμοιος αλλά λίγο πιο ρευστός από το έψημα.

Τέλος υπήρχε και το σίραιον άλλο ένα προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο για τι οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ο Αθηναίος αναφέρει μια συνταγή ψαριού με μούστο ως παράδειγμα της μαγειρικής τέχνης , σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημιουργίες απέτρεψαν τον άνθρωπο από τον κανιβαλισμό!

Τα δύο πιο γνωστά παραδοσιακά παρασκευάσματα στη σημερινή πατροπαράδοτη μαγειρική είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιούν μούστο. Στη Λήμνο συναντάται μία από τις πιο πρωτότυπες χρήσεις : βράζουν σπιτικά ζυμαρικά στον μούστο.

Αποξηραμένη μουσταλευριά φτιάχνουν σήμερα στην στην Τήνο και στην Ρούμελη.

Το σουτζούκ λουκούμ  της Βόρειας Ελλάδας και ο Κυπριακός σιουτζιούκος  ( σιουτζιούκος ) έχουν ως βάση τα καρύδια με πολλές στρώσεις από  μουσταλευριά  η οποία αποξηραίνεται και αποκτά υφή ζελέ!


*Να ευχαριστήσω πολύ την φίλη Έλενα , που με προμήθευσε μούστο , για τα φτιάξουμε και φέτος τις αγαπημένες μας λιχουδιές.

5 σχόλια:

Penelope είπε...

Και του χρόνου με υγεία Αφροδίτη, λέμε σε τούτη την περίπτωση.
Και εμείς με τον μούστο φτιάξαμε μπισκότα αλλά και πετιμέζι για να έχουμε!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Πηνελόπη μου , να'σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά :)

Πετιμέζι εγω πρώτη φορά θα δοκιμάσω να φτιάξω φέτος , ελπίζω να τα καταφέρω!!!

Πόσο καιρό αλήθεια αποθηκεύεις το πετιμέζι ; σε αποστειρωμένο βάζο σε σκιερό μέρος το κρατάς ;

Εφη είπε...

Και του χρόνου Αφροδίτη!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αφροδιτούλα μου και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!
Πολλά φιλιά!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Έφη μου σε ευχαριστώ! :) και εσυ να 'σαι καλά :)


ΕΛΕΝΑ μου σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά , φιλιά πολλά :)