ΤΟ ΜΗΛΟ
Το μήλο αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο πειρασμού και υποκίνησης.
Ανα τους αιώνες ίσως είναι το πιο πολυσυζητημένο φρούτο!
Θεωρήθηκε οτι είνια το φρούτο της "Γενέσεως" που οδήγησε
την Εύα και τον Αδάμ στον προπατορικό αμάρτημα, το φρούτο
που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη και ξεκίνησε ο Τρωϊκος Πόλεμος,
που ενέπνευσε τον Νεύτωνα, που τόξευσε ο Γουλιέμος Τέλλος,
που δηλητηρίασε την Χιονάτη!
Και σύμφωνα μετην λαϊκή δοξασία
" Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! "
Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C, υδατάνθρακες αλλά και φυτικές ίνες.
Ο ΛΟΥΚΟΥΜΑΣ
Οι ρίζες του είναι χαμένες στα βάθη του χρόνου
και πιθανών το πρώτο τέτοιο γλυκό να το
έφτιαξαν οι Ρωμαίοι με το όνομα scriblita.
Βέβαια, πριν απο αυτό υπήρξε ο σκριβλίτης
άρτος των αρχαίων Ελλήνων.
Αυτές οι τηγανιτές μπάλες του 2ου αιώνα π.Χ
γίνονται απο ένα αραιό,υγρό ζυμάρι το οποίο έριχναν σε καυτό λίπος!
Τα σχήματα τους ήταν τυχαία!
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι λουκουμάδες
έχουν γίνει αφορμή
δημιουργικών πειραμάτων!
Λουκουμάδες με τυρί ή πάστα ελιάς
ή με μαρμελάδα ή σοκολάτα κτλ
Ένα τέτοιο δημιουργικό γλυκό πείραμα
δοκίμασα να κάνω και εγώ!
Να συνδιάσω την ζύμη του λουκουμά με την γέμιση μιας μηλόπιτας!
Είμαι χαρούμενη γιατί το πείραμα πέτυχε και
μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τα υλικά
και την διαδικασία ετοιμασίας μια
"Λουκουμαδομηλόπιτας!"
Υλικά για την ζύμη
3 κ 1/2 φλ αλεύρι
1/2 κ.γ αλάτι
1 φακ μαγιά
2 φλ χλιαρό νερό
1 κ.γ ζάχαρη
Ετοιμασία
Βάζεις το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπόλ και το ανακατεύεις.
Στο χλιαρό νερό διαλύεις την μαγιά με την ζάχαρη.
Ανοίγεις μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνεις εκεί το νερό.
Ανακατεύεις ελαφρά με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχεις έναν μέτριο χυλό!
Τώρα θα πρέπει να αφήσεις την ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο!
Υλικά και ετοιμασία για το σιρόπι
1 φλ μέλι
1 & 1/2 φλ ζάχαρη
1 φλ νερό
1/2 κγ κανέλα
Βάζεις σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός απο την κανέλα
και αφήνεις να βράσουν για 5 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτεις την κανέλα.
Όσο η ζύμη φουσκώνει ετοιμάζεις την γέμιση με τα μήλα.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
4 μήλα
4-3 χούφτες χοντροκομμένα καρύδια
6 κ.σ σκόνη αμυγδάλων
ή
τριμμένα μπισκότα τύπου μιράντα
2-3 χούφτες ξανθιές σταφίδες ή κράνμπερις αποξηραμένα
1 κσ κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.σ μέλι
1 κ.σ ανθόνερο
1 κ.γ τζίντζερ
Ετοιμασία
Καθαρίζεις τα μήλα σου και τα τρίβεις στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά.
το μίγμα σου θα πρέπει να μην έχει υγρά απο τα μήλα.
Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγα τριμμένα μπισκότα ακόμα ή σκόνη αμυγδάλου.
Ήρθε τώρα λοιπόν η ώρα να εκτελέσεις το πείραμα σου!
Στο μείγμα των μήλων, προσθέτεις σιγά σιγά και ανακατεύοντας με
απαλές κινήσεις την ζύμη του λουκουμά.
Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, αραδιάζεις κουταλιές απο το, μείγμα σου.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, με αέρα για 30 λεπτά.
Αφήνεις την λουκουμαδένια μηλόπιτα σου να κρυώσει ελαφρώς
και σερβίρεις, συνοδεύοντας με σιρόπι.
Πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη & κανέλα!
Καλή επιτύχια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου