Μαλεμπί (Muhallebi , muhallabia) "Μεταξένιο " επιδόρπιο , το οποίο φτιάχνετε με κόρφλάουρ ή αλεσμένο ρύζι και γάλα , αρωματίζεται με ανθόνερο ή ροδόνερο. Οι μικρασιάτες Έλληνες υιοθέτησαν το επιδόρπιο αυτό , το οποίο είναι δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει ο σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος στο βιβλίο του "Του Κόσμου Τα Γλυκά!"
Μια κρέμα μαλεμπί μπορεί να μεταμορφωθεί κυριολεχτικά σε ένα σωρό άλλα γλυκά αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες παραλλαγές πχ με την προσθήκη πολτοποιημένου πικραμύγδαλού έχουμε το γωνστό γλυκό keskul. Το όνομα "μελεμπί" φαίνετε να είναι περσικής προέλευσης , αλλά το ίδιο το γλυκό δεν συναντάται πια στην ενθική κουζίνα των σύγχρονών Ιρανών.
Υλικά
100 γρ. ρυζάλευρο
100 γρ. φρουκτόζη
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
γλυκό κουταλιού (πορτοκάλι , περγαμόντο) ή μαρμελάδα
1 σφινάκι ανθόνερο
Ετοιμασία
Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κοπανισμένη μαστίχα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τη φρουκτόζη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα του ρυζάλευρου στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά συνεχώς μέχρι να πήξει το γάλα σε κρέμα.
Μοιράζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο.
Ανακατεύουμε μερικές κουταλιές γλυκό του κουταλιού ή τη μαρμελάδα μας , με το ροδόνερο και σερβίρουμε κάθε μπόλ με μια κουταλιού και ένα φύλλο φρέσκου δυόσμου εαν θέλουμε.
Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη εαν θέλουμε.
ή μπισκότα για τα παιδιά.
Καλή επιτυχία!