Κέρασμα για το νηπιαγωγείο!




10 του Φλεβάρη σήμερα και έχουμε τη γιορτή 
του Αγίου Χαραλάμπους …. 

και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί γιορτάζει ο "μικρός μου πρίγκιπας"!  
από εχτές ετοιμάσαμε ένα γρήγορο, εύκολο & οικονομικό αλλά προσεγμένο 
και με πολύ αγάπη κέρασμα για το σχολείο του!


Χρόνια σου πολλά μικρέ μου ,
 να είσαι πάντα γερός
 και όπως ακριβώς λέει το όνομα σου ,
 να λάμπεις πάντα από χαρά! 



Γλυκά χρωματιστά τοστ!

Υλικά
Ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
(εμείς βάλαμε φράουλα)
βούτυρο
χρωματιστές τρούφες

Επιπλέον υλικά για την συσκευασία :
Σακουλάκια τροφίμων
κορδέλες





Ετοιμασία 

Καταλαβαίνετε πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες "οδηγίες" για να ετοιμάσετε το γλυκάκι αυτό!
Αλείφουμε τα ψωμάκια μας ελαφρά με βούτυρο , κάνουμε επάλειψη με την μαρμελάδα  κλείνουμε το τοστ μας και το κόβουμε διαγώνια σε 2 τρίγωνα.
Αλείφουμε με μαρμελάδα τις 2 ίσες πλευρές των τριγώνων μας και "κολλάμε" τις τρούφες 
"βουτώντας" μέσα σε ένα πιάτο που έχουμε γεμίσει με τις τρούφες μας.

Συσκευάζουμε στα σακουλάκια τροφίμων , δένουμε με μια χρωματιστή κορδέλα και έτοιμο το κέρασμα μας για να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας φίλους!





Καλή επιτυχία!





O άγιος τούτος λατρεύεται από τους βοσκούς κι από τους κτηνοτρόφους, αλλά παράλληλα θεωρείται προστάτης 
 και θεραπευτή από λοιμικές αρρώστιες και ιδιαίτερα από την πανώλη, η οποία ήταν πάρα πολύ διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο.

Έτσι, οι συγγενείς αρρώστων που προσέφευγαν στη χάρη του, του έφτιαχναν “μονομερίτικο πουκάμισο”, που το φορούσαν στην εικόνα του. Πρόκειται για συμφυρμό παλαιών δοξασιών για τη δύναμη που έχει το ύφασμα που κατασκευάζεται από την πρώτη ύλη σε μια μέρα (μονομερίτικο πανί) προς τις νεότερες παραδόσεις για τον Άγιο Χαράλαμπο ως διώκτη της πανούκλας, που οδήγησε και τους Αθηναίους να κατασκευάσουν ένα τέτοιο “πουκαμισάκι”.

Το “πουκαμισάκι” λοιπόν του Αγίου Χαραλάμπους. 

Το κείμενο που ακολουθεί  είναι του μεγάλου μας λαογράφου Γιώργου Αικατερινίδη.


“Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται ότι προστατεύει από την πανώλη, γι’ αυτό συχνά εικονίζεται να ποδοπατεί τη φοβερή αρρώστια που προσωπειείται σαν κακόμορφη γυναίκα.
Ανάμεσα στις πολλές σχετικές παραδόσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διήγηση από την παλιά Αθήνα, που εξηγεί και την προέλευση της ονομασίας μιας γνωστής συνοικίας της πόλης. Λέγεται λοιπόν ότι “στο δεύτερο θανατικό, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους” (10 Φεβρουαρίου 1792), σαράντα μονοστέφανες γυναίκες πρόσφεραν από κάποιο χρηματικό ποσό και με αυτό κατασκεύασαν ένα αλετράκι και ένα μικρό ασημένιο κακκάβι (καζάνι), πήραν δυο μοσχαράκια δίδυμα, τα έζευξαν στο αλετράκι και όργωσαν τρεις φορές γύρω από τη μικρή τότε Αθήνα. Στη συνέχεια “έγραψαν” τις αρρώστιες όλες, τις τοποθέτησαν στο κακκαβάκι και πήγαν εκεί που είναι σήμερα το Γκάζι, όπου τις παράχωσαν μαζί με τα μοσχαράκια και το αλετράκι, κι από πάνω έστησαν μια μικρή κολόνα. Μετά “έγνεσαν βαμβάκι, το έκαμαν πανί μονομερίς και κατασκεύασαν πουκαμισάκι του Αγίου Χαραλάμπους και το κρέμασαν του Αγίου και την ακόλουθον ημέρα το έκοψαν σε τεμάχια και μοιράσθη εις όλους, τα οποία έκαμαν φυλαχτά”.


Ο ιερεύς της Μαγνησίας
“ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ”Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ



Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσαν πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθή από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήτανε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστις του στο Χριστό έγινε πιο φλογερή και η επιθυμία του να βοηθήση τους Χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, να σωθούνε, πιο μεγάλη. Δεν μπορούσε να ησυχάση, όταν σκεπτότανε, ότι υπάρχουν άνθρωποι μακρυά από το Χριστό, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο προορισμός τους και γιατί ζουν εδώ στη γη.

Είναι κρίμα, έλεγε, είναι τρομερό, είναι αδιανόητο να ζούνε οι άνθρωποι στην πλάνη της ειδωλολατρείας και να πάνε κατόπιν στην Κόλασι.

Αφιερώθηκε, λοιπόν, εις την υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. Από την θέσι του τώρα αυτή, από το θείο αυτό αξίωμα της Ιερωσύνης, ανέλαβε τον μεγάλον αγώνα, αφ’ ενός ν’ ανοί­ξη τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνον από την ειδωλολατρικήν πλάνην και αφ’ ετέρου ν’ αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα. Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σ’ όλη του τη μακρά ζωή — έζησε 113 χρόνια — έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον εφύλαττε γι’ αργότερα. Εμαρτύρησε το 202 μ.Χ.




Απολυτίκιον. Ήχος δ’.


"Ὡς στῦλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ 
καὶ λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, 
ἐδείχθης Χαράλαμπες, 
ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διὰ τοῦ μαρτυρίου, 
ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τὴν σκοτόμαιναν μάκαρ· 
διὸ ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, 
πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς"


Κοντάκιον. Ήχος δ’.


Ως φωστήρ ανέτειλας, εκ της εώας, 
και πιστούς εφώτισας, 
ταις των θαυμάτων σου βολαίς,
 Ιερομάρτυς Χαράλαμπες.
 Όθεν τιμώμεν, την Θείαν σου άθλησιν.














Μπισκοτόσπιτο! Καραμελένιο & Σοκολατένιο!






Αρχικά θα χρειαστεί να φτιάξετε τα πατρόν με χαρτόνι 
από τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου.






Μπροστινός & πίσω  τοίχος : 1 πολυγωνικό πατρόν απο τετράγωνο 10χ10εκ
που θα καταλήγει σε μύτη 6χ6εκ

Πλαϊνοί τοίχοι : 1 τετράγωνο πατρό 10χ10ετ

Σκεπή : 1 ορθογώνιο πατρόν 10χ8εκ



Θα χρειαστούμε επίσης το γλάσο που θα "κολλήσουμε" 
τα σπιτάκια μας.
Επιπλέον υλικά : καραμέλες , τρούφες , ζαχαρωτά , χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Για τα υλικά της ζύμης που σας δίνω , 
θα μπορείτε να φτιάξετε  3 μεσαίου μεγέθους σπιτάκια 
ή 1 μεγάλο και 1 μικρότερο.

Υλικά για το μπισκότο

500 γρ βούτυρο γάλακτος
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κ.σ βανίλια
2 αυγά
5-6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.σ τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.σ κακάο
1 κ.σ κανέλα


Ετοιμασία

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ , όταν αφρατέψουν
προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα 

Προσθέτουμε το γαρίφαλο , το κακάο και την κανέλα.

Βγάζουμε την από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,
ζυμώνοντας τώρα με τα χέρια προσθέτοντας τα 5 ποτήρια αλεύρι 
ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα ,μέχρι να έχουμε 
μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.


Βάζουμε την ζύμη μας για 15' στην κατάψυξη.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη
και κόβουμε τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου , και τα διάφορα σχέδια
που θα χρειαστούμε( πχ : ανθρωπάκια , μανιτάρια ,

αστεράκια ,δεντράκια , ελαφάκια.)









Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς , 
σε ταψί με λαδόκολλες για 8-10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς , γιατί διαφορετικά θα μας σπάσουν κατά το στήσιμο των σπιτιών.
( έψησα τα μπισκότα μου το βράδυ και την επόμενη μέρα ξεκίνησα το στήσιμο. )

Υλικά για το γλάσο-κόλλα

2 ασπράδια αυγών
4-5 φλ τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1 κλωναράκι φρέσκια βανίλια (προαιρετικά για το άρωμα)

Ετοιμασία 

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα 
υλικά μέχρι να έχουμε ένα πολύ συμπαγές μείγμα. 
Ίσως χρειαστεί επιπλέον άχνη ζάχαρη εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών.





(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
Τα μπροστινά τοιχώματα  των σπιτιών 
κάλυψα με σοκολάτα γκανάζ 
Υλικά 
200 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 κ.σ λικέρ αμαρέτο ή κάποιο άλλο τις αρεσκείας σας
1 κ.γ μέλι



Ετοιμασία

Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος  και περιχύνουμε με αυτή 
την σπασμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα 
και προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ αμαρέτο.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι 
να έρθει η στιγμή που θα την χρειαστούμε.




       Συναρμολόγηση :  

Καλύπτουμε τα τοιχώματα που θέλουμε με την σοκολάτα γκανάζ 
και πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα. 

Βουτάμε αρχικά το μέρος του μπισκότου μας που θα κολλήσει στην πιατέλα 
στο γλάσο και κολλάμε πάνω στην πιατέλα μας.
Συνεχίζουμε βάζοντας αρκετό γλάσο-κόλλα στα πλαϊνά των τοιχωμάτων 
και στήνουμε το σπιτάκι. 
Το πιο σημαντικό όλων για εμένα , είναι να έχουμε υπομονή και φαντασία!
Δεν βιαζόμαστε περιμένουμε να κολλήσει καλά ο ένας τοίχος με τον άλλον πριν προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι!

Εάν θέλουμε να βάλουμε τις καραμέλες και τα ζαχαρωτά , 
τα βουτάμε και αυτά στο γλάσο πριν τα κολλήσουμε!

Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη  και κακάο!

Βάλτε και τα παιδιά σας στην διαδικασία! θα τους αρέσει πολύ!






.... αλλά υπολογίστε πως ένα σπιτάκι θα "καταρεύσει" σχεδόν αμέσως! ...



Τη νύχτα στα μπισκοτόσοκολατόκαραμελόσπιτα μας βάζουμε και φωτάκια 
..... γιατί μας αρέσουν καλύτερα! 





Καλή επιτυχία! 




















Και Μπισκότα & Στολίδια Χριστουγέννων!



Φτιάξαμε και εμείς τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μας!
Μαζί με εμένα και την φίλη "μαμά Έλενα" ήταν & 3 μικρά εκπληκτικά ξωτικά που συνόδευαν την 
 1 και μοναδική μας νεράϊδα ! 
Άριστοι βοηθοί όλοι!!!
Ο Χαράλαμπος ,
ο Κωνσταντίνος ,
ο Αλέξανδρος,
& η μικρή μας Μάρω!




Πάμε λοιπόν στις συνταγές :



Μπισκότα με μελάσα

Υλικά

3/4 φλ τσαγιού βούτυρο τύπου Κερκύρας
1/4 φλ τσαγιού μελάσα
1 φλ τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1 αυγό
2 φλ τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κ.γ αλάτι


Ετοιμασία

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μελάσα και την ζάχαρη
ανακατεύοντας με σύρμα.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε με το αλεύρι την
κανέλα , το γαρίφαλο και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη πλάθουμε σε μπάλα ,
σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε για 10' τη ζύμη στην κατάψυξη.

Ανοίγουμε την ζύμη μας με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε
με κουπάτ σε σχέδια.
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 170 βαθμούς για 8'-10'.

Μπισκότα βουτύρου

Υλικά

250 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ βανίλια
1 αυγό
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Ετοιμασία

Χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη στο μίξερ , όταν αφρατέψουν προσθέτουμε
το αυγό , χτυπάμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε τη βανίλια.

Βγάζουμε την από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι , ζυμώνοντας τώρα με τα χέρια προσθέτοντας τα 3 ποτήρια αλεύρι ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα , μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Βάζουμε την ζύμη μας για 10' στην κατάψυξη.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη και φτιάχνουμε τα μπισκότα μας μ, κόβοντας τα με κουπατ σε διάφορα σχέδια.

Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170' για 6'-8'. Εάν κόψουμε μεγάλα σχέδια θα χρειαστούν 2' παραπάνω ψήσιμο.

Μπισκότα βουτύρου με κακάο & κανέλα



Υλικά

250 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ βανίλια
1 αυγό
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι γάλα
6 κ.σ κακάο
1 κ.σ κανέλα


Ετοιμασία

Χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη στο μίξερ , όταν αφρατέψουν προσθέτουμε
το αυγό , χτυπάμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε τη βανίλια.
Προσθέτουμε το γάλα , το κακάο και την κανέλα.

Βγάζουμε την από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι , ζυμώνοντας τώρα με τα χέρια προσθέτοντας τα 3 ποτήρια αλεύρι ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα , μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Βάζουμε την ζύμη μας για 10' στην κατάψυξη.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλέυρωμένη επιφάνεια με πλάστη και φτιάχνουμε τα μπισκότα μας μ, κόβοντας τα με κουπατ σε διάφορα σχέδια.

Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170' για 6'-8'. Εάν κόψουμε μεγάλα σχέδια θα χρειαστούν 2' παραπάνω ψήσιμο.

Γλάσο διακόσμησης



Υλικά

3 ασπράδια αυγού
5 ποτήρια άχνη ζάχαρη
1,5 κ.γ κρεμόριο

Ετοιμασία

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για 4' προσθέτουμε το κρεμόριο και την άχνη ζάχαρη.
Και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2' ακόμα.
Βάζουμε το γλάσο μας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε τα μπισκότα μας.
Στολίζουμε με χρωματιστές καραμελίτσες.

Μυστικά~Φανερά : Πριν ψήσουμε τα μπισκότα μας , κάνουμε τις τρυπές για να περάσουμε τις κορδέλες μας , με ένα ξυλάκι απο σουβλάκι. Ένα θέλουμε να περάσουμε το ξυλάκι στο μπισκότο πρέπει και αυτό να το κάνουμε πρίν τα ψήσουμε.


Καλές Γιορτές
&
Καλή επιτυχία!

Μωσαϊκο με γκανάζ και άρωμα τεντούρα!



Υλικά

600 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ μέλι
500 γρ κουβερτούρα από 70% κακάο
450 γρ μπισκότα τύπου μιράντα , πτιμπερ ή ότι μας αρέσει
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50 ml τεντούρα ή αλλο λικέρ της αρεσκείας σας






Ετοιμασία

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί , σε μέτρια φωτιά.
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια , σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μέλι. Λίγο πριν βράσει η κρέμα γάλακτος την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο να σταθεροποιηθεί το μείγμα μας.

Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια , προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ραντίζουμε με το λικέρ μας. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας γκανάζ και ανακατεύουμε πολύ καλά , για να ενωθούν τα μπισκότα με την σοκολάτα.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια φόρμα του κέικ και αφήνουμε στο ψυγείο μα για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για να ξεφορμάρουμε , βυθίζουμε τη φόρμα κατά τα 3/4 σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζουμε το γλυκό μας σε μια πιατέλα.







Καλή επιτυχία!

*Η συνταγή είναι παραλλαγή μου από συνταγή του  Σ.Παρλιάρου.





Χαλβάς με μούστο!


Έπειδη μου αρέσει πολύ ο χαλβάς και λατρεύω την μουσταλευριά αποφάσισα να
"παντρέψω" τις δυο αυτές γεύσεις! Να λοιπόν το .... μωρό τους :)

Υλικά

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι 
 (1ψιλό & 1χοντρό ή μόνο ψιλό ή μόνο χοντρό)

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
3 ποτήρια  ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ

Ετοιμασία

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το μούστο και ξαφρίζουμε πολύ καλά.
Περνάμε το μούστο απο ένα λεπτό πανάκι , μέσα σε σουρωτήρι 
ώστε να καθαριστεί εντελώς και ξαναβάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα. 
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας :
χυμό πορτοκαλιού , νερό , ζάχαρη και βράζουμε για 7 λεπτά και μόλις αποσύρουμε
από την φωτιά προσθέτουμε το κονιάκ.

Έπειτα ετοιμάζουμε το μείγμα του χαλβά μας, Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.Καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει το σιμιγδάλι το αρχικό το άσπρο χρώμα.

Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο  σιμιγδάλι .... πιτσιλάει πάρα πολύ!!! εγώ φτιάχνω το χαλβά πάντα στα πίσω μάτια της κουζίνας και την ώρα που ρίχνω το σιρόπι κρατάω το καπάκι της κατσαρόλας και σκεπάζω κατευθείαν την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά ο χαλβάς από τα πλαϊνά του σκεύους.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά , σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την καπακώνουμε και αφήνουμε το χαλβά λίγο να κρυώσει.

Μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή φόρμα του κέικ και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη , κανέλα , σουσάμι , καρύδια , αμύγδαλα ...

Καλή επιτυχία!

Μούστος!




Μούστος πρόκειται για τον "ωμό" χυμό σταφυλιών , προτού δηλαδή περάσει από την διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. 'Οταν τον βράσουμε και πήξει , έχουμε το λεγόμενο πετιμέζι. Είναι ένα  μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων , μια από τις δυο γλυκαντικές ουσίες (η άλλη ήταν το μέλι).

Ο "οπός" των σταφυλιών ΄'οπως τον έλεγαν , έχει διάφορες ουσίες αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.

Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος , από τα πολύ ώριμα ή παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν.

Το έψημα ,  ήταν πολύ πυκνός οπός και χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο του μελιού.

 Ο έψετος ήταν παρόμοιος αλλά λίγο πιο ρευστός από το έψημα.

Τέλος υπήρχε και το σίραιον άλλο ένα προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο για τι οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ο Αθηναίος αναφέρει μια συνταγή ψαριού με μούστο ως παράδειγμα της μαγειρικής τέχνης , σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημιουργίες απέτρεψαν τον άνθρωπο από τον κανιβαλισμό!

Τα δύο πιο γνωστά παραδοσιακά παρασκευάσματα στη σημερινή πατροπαράδοτη μαγειρική είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιούν μούστο. Στη Λήμνο συναντάται μία από τις πιο πρωτότυπες χρήσεις : βράζουν σπιτικά ζυμαρικά στον μούστο.

Αποξηραμένη μουσταλευριά φτιάχνουν σήμερα στην στην Τήνο και στην Ρούμελη.

Το σουτζούκ λουκούμ  της Βόρειας Ελλάδας και ο Κυπριακός σιουτζιούκος  ( σιουτζιούκος ) έχουν ως βάση τα καρύδια με πολλές στρώσεις από  μουσταλευριά  η οποία αποξηραίνεται και αποκτά υφή ζελέ!


*Να ευχαριστήσω πολύ την φίλη Έλενα , που με προμήθευσε μούστο , για τα φτιάξουμε και φέτος τις αγαπημένες μας λιχουδιές.