Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην
Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα.
Φλώρινα, Πρέσπες , Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο,
εξωτικό τότε, καρπό.
Στη Φλώρινα λόγω των εύφορων χωμάτων ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής.
Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος,
βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις ,βιταμίνη C σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη- μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C , η οποία είναι περισσότερο από το διπλάσιο ενός μέσου πορτοκαλιού -βιταμίνη Β6, που είναι ζωτικής σημασίας για βασικές λειτουργίες του οργανισμού, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ασθενειών των ματιών, βήτα-καροτίνη, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Υλικά για την ζύμη
400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
200 ml ηλιέλαιο
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
200 ml ηλιέλαιο
1 αυγό χτυπημένο
1φακ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι + πιπέρι
1φακ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι + πιπέρι
Υλικά για την γέμιση
8 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
200 γρ φέτα τριμμένη
200 γρ ανθότυρο τριμμένο
2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
άφθονο φρεσκο τριμμένο πιπέρι
σουσάμι
Ετοιμασία για την ζύμη
Χτυπάμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο & τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ , το αλάτι κ το πιπέρι.
Αφήνουμε την ζύμη να "ξεκουραστεί".
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ , το αλάτι κ το πιπέρι.
Αφήνουμε την ζύμη να "ξεκουραστεί".
Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης
Σε μεγάλο σκεύος βάζουμε τις κομμένες πιπεριές.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά τα αυγά
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 κομμάτια,
υπολογίζοντας ότι με το ένα θα καλύψουμε το ταψί μας και τα πλαϊνά του
και με το υπόλοιπο θα σκεπάσουμε την πιπερόπιτα μας.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας και στρώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης μας.
Φροντίζοντας να καλύψουμε λίγο και στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε την γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού.
Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη μας
και καλύπτουμε την πίτα μας.
Χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβωτά κομμάτια
και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για τουλάχιστον 35-40 λεπτά.
Καλή επιτυχία!