- Τα χόρτα βλήτα ή βλίτα ανήκουν στο γένος Amaranthus viridis και χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλήτα κάθε χρόνο.Τα βλήτα έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι καθώς είναι αναμφισβήτητα τα χόρτα της καλοκαιρινής περιόδου. Φυτρώνουν μόνα τους και πολλαπλασιάζονται εύκολα οπότε αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλίτα κάθε χρόνο. Τα βλήτα μπορούν να αποτελέσουν βραστά μία εξαιρετική καλοκαιρινή σαλάτα (με λεμόνι ή ξύδι) ενώ συνδυάζονται περίφημα με το σκόρδο. Επίσης μπορούν να μαγειρευτούν τσιγαριστά καθώς και να συνοδεύσουν θαυμάσια κρέας και κυρίως ψάρια.Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
- Υλικά
- 1 κιλό βλίτα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
- 2 κολοκυθάκια
- 2 φρέσκιες μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- (στην χοντρή πλευρά του τρίφτη)
- 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
- αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ετοιμασία
Πλένω τα βλίτα και καθαρίζω τα σκληρά κοτσάνια τους.
Πλένω και καθαρίζω τα κολοκυθάκια.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
Προσθέτω και την καυτερή πιπερίτσα.
- Προσθέτω τα βλίτα & ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί για μερικά λεπτά.
- Προσθέτω και τις τριμμένες ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνω & σκεπάζω την κατσαρόλα.
- Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Προσθέτω και τη φέτα.
- Αφήνω να λιώσει λίγο η φέτα και σερβίρω τα χόρτα μου ζεστά.
Καλή επιτυχία!