Η μελιτζάνα γίνεται με πολλούς τρόπους : ψητή , τηγανιτή ,
μπαίνει σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας ή πουλερικά ,
πουρές , σε σαλάτα αλλά και στο ξύδι (τουρσί) ,
μα ακόμα και γλυκό του κουταλιού.
Είναι φυτό των τροπικών χωρών, αλλά καθιερώθηκε σε
μερικά απο τα πιο κλασικά πιάτα.
Η λέξη προέρχεται απο το λατινικό mala insana
που σημαίνει "μήλο , καρπός της τρέλας ".
Έφτασε στην Ευρώπη μέσω των Αράβων με την κατάκτηση της
Ισπανίας και με το εμπόριο της Ιταλίας.
Για πολύ καιρό δεν θεωρείτο ενδώδιμη στην Ευρώπη και
άρχισε να γίνεται αποδεκτή μετά τον 15ο αιώνα.
Η μελιτζάνα έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση και
μεγάλη αντιξειδωτική δράση.
Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ,
ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος μας
και ο χυμός της μειώνει τα επίπεδα χολιστερίνης στο αίμα.
Στην χώρα μας καλλιεργείται σε έκτσαη περίπου
30.000 στρεμμάτων με παραγωγή 75.000 τόνων.
Η μισή εγχώρια παραγωγή καλλιεργείται στην Κρήτη.
Κυριώτερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι η κοινή φλάσκα,
η ποικιλία του Λαγκαδά , η τσακώνικη , η ποικιλία γύρω απο τοΛεονίδιο
(που γίνεται και το φελιστιβάλ της κάθε Άυγουστο) και η Σύρου.
Σήμερα μαγειρεύουμε μελιτζάνες γεμιστές με ζαμπόν και κασέρι ,
βουτηγμένες σε σάλτσα ντομάτας!
Υλικά
4 φλ σάλτσα ντομάτας
5 μελιτζάνες τσακώνικες
αλάτι , πιπέρι
ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
κασέρι κομμένο σε λεπτές φέτες
ζαμπόν κομμένο με λεπτές φέτες
λίγη τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα
2-3 χούφτες τριμμένη φρυγανιά
Ετοιμασία
Πλένουμε τις μελιτζάνες , αφαιρούμε τα κοτσάνια
και τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε αλάτι - πιπέρι και τις απλώνουμε σε ταψί
στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
175 βαθμούς για 8 λεπτά απο κάθε πλευρά.
Στον πάτο ενός ταψιού αδειάζουμε τα 2 φλιτζάνια σάλτσας.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στην επιφάνεια εργασίας μας
και σε κάθε μελιτζάνα , βάζουμε 1 φέτα ζαμπόν και μια φέτα κασέρι.
Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε στο ταψί μας.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Ανάμεσα βάζουμε τις φέτες σκόρδου , τον δυόσμο
και πασπαλίζουμε με την τριμένη φρυγανιά
και το πικάντικο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο
φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!