Το τέλεια ψημένο τόστ!



Όταν πρίν, απο 3 χρόνια ο γιος μου, στα 7 του σχεδόν,
μου ζήτησε να φτιάξει και να ψήσει μόνος του το τοστ του, 
ένιωσα η απόλυτη "μαμά κουκουβάγια!"

Φέτος εκεί στα μέσα του καλοκαιριού 
και στο ξεκαθάρισμα της βιβλιοθήκης του, 
βρήκε το σημείωμα που του είχα δώσει τότε,
 ώστε ακολουθόντας τις οδηγίες 
θα είχε ψήσει τέλεια ένα τόστ!

(Έκτοτε σχεδόν πάντα το φτιάχνει μόνος του.)

Υλικά

Διαλέγεις πάντα μαλακό, αφράτο ψωμί!
(2 φέτες)

Το ζαμπόν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτό, 
ούτε πολύ χοντρό, αλλά μέτριο σε πάχος.
(1 φέτα)

Το τυρί να μην έχει έντονο άρωμα. 

Θα βάλεις κασέρι ή έμενταλ(αυτό με τις μεγάλες τρύπες!)
(1 φέτα)

Κάθε φέτα τυριού θα πρέπει να
καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψωμιού σου, 
ώστε όταν θα λιώσει να τρέχει τριγύρω του! 

Πρίν το ψήσιμο :

Θα πρέπει να αλείψεις με φρέσκο αγγελαδινό βούτυρο
(στο μικρό γυάλινο τάπερ)
 το ψωμί σου, ώστε όταν το ψήσεις 
να έχει τραγανή γεύση απο το πρώτο κι' ολας δάγκωμα!

Το ψήσιμο : 

[Την τοτσιέρα στην μπρίζα θα βάλω & θα βγάλω μόνο εγώ.]
  
Με μεγάλη προσοχή,
(οι πλάκες της τοτσιέρας καίνε πολύ)
 βάζεις το τόστ που έχεις ετοιμάσει, 
στην τοστίερα και την κλείνεις.
   
Βάζεις τα υλικά που χρησιμοποίησες στο ψυγείο 
και καθαρίζεις τον πάγκο. 

Μετά απο μερικά λεπτά, θα αρχίσεις να ακούς το τυράκι που λιώνει
πάνω στην τοστιέρα,
τότε ξέρεις πως το τόστ σου είναι έτοιμο!

Βγάζεις το τόστ με την βοήθεια ενός πιρουνιού σε ένα πιατό.
(πάλι προσοχή - θα καίει!)

Κόβεις  το τόστ σε 2 διαγώνια κομμάτια & τρώς με μαχαίρι & πιρουνι!

Καλή επιτυχία!  

Σήμερα λοιπόν ο ίδιος ετοίμασε για όλους μας 4 ψημένα τόστ!
Μας τα σέρβισε σε πιάτο με μαχαιροπίρουνα και αληθινά σας λέω 
ήταν ενα τόσο τέλεια ψημένο τόστ!

Δεκατιανό! Ψωμάκια με ξηρούς καρπούς!


Κυριακή απόγευμα 17:18μ.μ και ότι έχεις καταφέρει να 
τακτοποιήσεις την κουζίνα απο το μεσημεριανό φαγητό! 
Αμέσως ξεκινούν οι περίεργες σκέψεις!
[ ... τι θα πάρουν αύριο για δεκατιανό στο σχολείο ... ]


Ας φτιάξω έναν καφέ, ίσως βοηθήσει!
Πατάς το κουμπί της καφετιέρας να ζεσταθεί, 
"καίς" το αγαπημένο σου φλυτζάνι espesso με ζεστό νερό 
και η μυρωδιά του καφέ που τρέχει, 
ήδη σε έχει ταξιδέψει για λίγο εκεί κοντά στην θάλασσα, 
να κοιτάς τον ήλιο κατάματα και να σε τυφλώνει... 

Εντάξει αυτό δεν μπορείς να το έχεις, τώρα!
Μπορείς όμως να έχεις μια φίλη!
Ανοίγεις το viber και στέλνεις στην Ρούλη 1 καρδούλα,
λέτε 5-6 σοβαρά και μετά 2-3 χαζομάρες!

(Οι φίλοι & το γέλιο αναπόσταστο κομμάτι της ζωής μας!)

Μπαίνεις πάλι στην κουζίνα, 
αυτή την φορά με μεγάλη αυτοπεποίθηση
ότι έχεις βρεί το "ιδανικό" αυριανό δεκατιανό!

Ανοίγεις την τροφοθήκη και ταυτόχρονα το ψυγείο!
Χμμμ.... εδώ το έχω.... δεν είσαι απόλυτα σίγουρη όμως.

- Παιδιά πείτε καμιά ιδέα για το αυριανό δεκατιανό!
(απαντά η μικρή σου κόρη με απόλυτα ξεκάθαρο ύφος-μα πως μπορεί 7 χρονών παιδί!!!!)

- Μαμά! Αύριο είναι Δευτέρα! Εμείς έχουμε τα γήπεδα!
Δεν μπορώ να παίζω και να τρέχω ούτε με κάτι 
που να θέλει χατροπετσέτα, ούτε με κάτι που να είναι σε μπόλ!  

[ακαριαία,η μικρή έχει πατήσει delete, στην ιδέα σου για σάντουϊτς
με σως γιαουρτιού(αντί μαγιονέζας) βραστό αυγό,γαλοπούλα & μαρούλι]

Μάλιστα πάμε πάλι, απο την αρχή!
Ανοίγεις πάλι την τροφοθήκη...

Αλεύρι ... μαγιά... ξηροί καρποι ...κανέλα... α!και ίσως λίγομοσχοκάρυδο..

Μόλις πήρες την γενναία απόφαση να φτιάξεις 
"Ψωμάκια με ξηρούς καρπούς!"

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 

330γρ αλεύρι γ.ο.χ
200 ml φρέσκο γάλα
60 γρ βούτυρο
2 κ.σ μαύρη ζάχαρη
1 φακ ξερή μαγιά
1 κ.σ κανέλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
5-6 χούφτες απο ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους
(καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια-κάσιους)

Έφτασε η ώρα να λερώσεις τα φρεσκοσαπουνισμένα χέρια σου!

Αρχικά θα πρέπει να ζεστάνεις ελαφρώς το γάλα με το βούτυρο.

Χρειάζεσαι ένα μεγάλο μπόλ για να ανακατέψεις: 
το αλεύρι, τη μαγιά,
την ζάχαρη, την κανέλα, 
και μια πρέζα απο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Θα πρέπει να κάνεις μια μικρή λακούβα στο κέντρο
 του μίγματος με τα στερεά υλικά και 
σιγά σιγά να ρίξεις το ζεστό γάλα με το βούτυρο.

Ξεκινάς το ζύμωμα.
Μετά απο λίγο έχεις μια σούπερ μαλακιά ζύμη που θα 
πρέπει να μεταφέρεις σε ένα καθαρό σκέυος και 
να σκεπάσεις με μια καθαρή πετσέτα.
Ψάχνεις το φλυτζάνι του καφέ σου να πιείς την τελευταία γουλιά.

Αυτό ήταν! έχεις στην διάθεση σου 1 ώρα μέχρι να 
φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο το ζυμάρι!

Ρίχνεις μια ματιά γύρω σου ... όλα καλά!
Τα παιδιά έχουν τελειώσει απο το πρωϊ το διάβασμα 
και κάνουν ποδήλατο στον κήπο....

Κοιτάς με "νόημα" τον μπαμπά τους ... 
και με θάρρος ανακοινώνεις σε όλους πως θα πας για τρέξιμο!

[ Θα λείψεις απο σπίτι-δεν μπαίνεις στην διαδικασία διαλόγου-λάθος μεγάλο ]

Μετά απο ακριβώς 4' λεπτά σε βλέπουν με τα αθλητικά σου, 
τα ακουστικά στα αυτιά και ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη,
να τους χαιρετάς!

Πόσο μεγάλη ανάγκη είχες να μείνεις αυτήν την 1 ώρα μόνη σου!
Χωρίς να σκέφτεσαι ή να προγραμματίζεις την ζωή σου ...
μόνο να μυρίζεις,να ακούς, να βλέπεις την 
θάλασσα βαδίζοντας ή τρέχοντας πλάι της.

[ κάποιες απο εμάς, ίσως είναι ακόμα πιο τυχερες, 
μιας και έxουν το προνόμιο να νιώθουν όλα αυτά 
απο ψηλά-διασχίζοντας μια γέφυρα που ενώνει δυό στεριές...]

Επιστρέφεις έχοντας τρέξει σχεδόν 10χλμ, 
με ενεργοποιημένες  τις  
ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευτυχίας) 
του οργανισμού σου!


[Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο 
κατά της κακής διάθεσης 
και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - 
εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.
Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, 
καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, 
βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας 
τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, 
που προκαλεί το στρες , 
ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα 
και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται όταν εκτελούμε κάποιες λειτουργίες. 
Η γυμναστική, το γέλιο και η κατανάλωση σοκολάτας είναι κάποιες από αυτές.]

Βεβαιώνεσαι πως όλα είναι όπως (σχεδόν) τα άφησες ... 
(τουλάχιστον είναι όλοι καλά!) 

Ωραία! 

Πρέπει να δείς τι κάνει και η ζύμη που είχες αφήσει να φουσκώσει.
Είναι έτοιμη να ξεχειλίσει απο το μπόλ!
Της χαμογελάς! 
Πλένεις χέρια και την ζουλάς απαλά να ξεφουσκώσει χωρίς βία...
Ρίχνεις τους ξηρούς καρπούς και πλάθεις λίγο ακόμα.

Στρώνεις ένα λαδόχαρτο στην λαμαρίνα του φούρνου 
και ξεκινάς να πλάθεις μικρά-μικρά καρβελάκια ... κάπου εκεί, 
ίσως έχεις μια ζυγαριά... κομμάτι ζύμης περίπου 65-70γρ 
θα σου δώσει το ιδανικό μέγεθος, όταν το ψωμάκι σου ψηθεί!

Αραδιάζεις λοιπόν τα ζυμαράκια σου πάνω στο ταψί, 
αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους μισή παλάμη!

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180οC και 
σκεπάζεις το ταψί που ακόμα έχεις εκτός φούρνου 
με την καθαρή πετσέτα που είχες χρησιμοποιήσει πριν λίγο.

Θα αφήσεις τα ζυμαράκια σου να φουσκώσουν 
ακόμα μια φορά... αυτή την φορά όμως μέχρι να 
κάνεις το μπάνιο σου θα είναι έτοιμα να τα φουρνίσεις! 

[Όχι μαλλιά δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις τώρα ...]

Κανονικά την σειρά σου στο μπάνιο θα έπρεπε να πάρουν 
τα παιδιά-αλλά επειδή υπάρχει θεός- μόλις επέστρεψες 
απο το τρέξιμο, τα βρήκες στον καναπέ να βλέπουν τηλεόραση 
& να  μοσχοβολούν αφρόλουτρα!

Ξεκινάς το φούρνισμα στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά!

Πας στον καναπέ για αγκαλιές & γαργαλητά ... 
(αν τα βρείς σε τρελό κέφι , ζητάς να σου πούν τα : ο & τα ι της ορθογραφίας)

Βγάζεις την πρώτη λαμαρίνα απο τον φούρνο, βάζεις την επόμενη ... 
και τοποθετείς τα ψημένα ψωμάτια σε σχάρα να κρυώσουν.

Ετοιμάζεις το βραδυνό τους : Παξιμάδια λαδιού με 
φρέσκια ντομάτα,τυρί φέτα  & Γάλα με κακάο.

Ήδη η μυρωδιά της κανέλας απο τα φρέσκια ψωμάκια,
τους έχει φέρει όλους στην κουζίνα!
Στην ερώτηση του μπαμπά με το αθώο βλέμμα : 
Μπορώ να δοκιμάσω ή τα έχεις για το blog ; 

Δεν απαντάς αμέσως ... φυσικά δεν τολμάει να αγγίξει ...

Βάζεις σε ένα πιάτο, το πιο όμορφο ψημένο ψωμάκι , 
δίπλα ένα κομμάτι τυρί , πασπαλίζεις με φρέσκο μπούκοβο και του το δίνεις.
(τώρα κατάλαβε γιατί δεν είχες απαντήσει πιο πρίν...)

Έχεις βγάλει και την δεύτερη λαμαρίνα απο τον φούρνο!
Κρυώνεις και αυτά τα ψωμάκια πάνω στην σχάρα. 

Αλείφεις τα ψωμάκια με βούτυρο , αν θέλεις όσο είναι ζεστά.

Λίγο μετά τις 10:30μμ επικρατεί πια αυτή η απόλυτη ησυχία!
Βάζεις ένα ποτήρι κρασί, απο αυτό το ημίγλυκο, 
με τα φρουτώδει αρώματα που αγαπάς... 

Κόβεις διαγώνια ένα ψωμάκι ... βάζεις 1 κουταλιά μαρμελάδα σύκο 
(χωρίς ενοχές - έκαψες σχεδόν 700 θερμίδες με το απογευματινό τρέξιμο) 
και δίπλα μικρά κομμάτια λευκής μοτσαρέλας!


Παρέα με το ψωμάκι και το ποτήρι με το κρασί 
βγαίνεις στην αυλή... ενεργοποιείς το wifi του κινητού σου και 
πέφτεις πάνω στην σελίδα της International Olympic Truce Centre
στο facebook όπου πολίτες του κόσμου υπογράφουν 
διακήρυξη ολυμπιακής εκεχειρίας. 
Μια πρωτοβουλία του διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Εκεχειρίας, 
 με στόχο την επίτευξη των εκεχειριών σε εμπόλεμες ζώνες...
  Για το λόγο αυτό, το Ολυμπιακό Κέντρο Εκεχειρίας έχει 
δημιουργήσει μια e-Πλατφόρμα (http://petition.olympictruce.org
με σκοπό την συλλογή όσο το δυνατόν 
περισσότερων υπογραφών από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Μόλις υπόγραψες ... εύκολο ήταν! 
το e-mail σου
το όνομα  σου
το επίθετο σου 
& τον λόγο που υπογράφεις ... χρειάζεται λόγος για κάτι τέτοιο άραγε ...

Χμμμ να πάλι η σκέψη ... 
έχεις τελειώσει  με το ψωμάκι & το κρασί σου!
Έχεις πια τροφή για σκέψη...


Τα ψωμάκια με ξηρούς καρπούς για το αυριανό δεκατιανό τους 
έχουν μπεί σε χάρτινα σακουλάκια ... 
με το όνομα του καθενός γραμμένο επάνω 
και ακριβώς δίπλα μια ζωγραφισμένη καρδιά & ένα χαμόγελο!

Καλή επιτυχία!
 


  



 

 







 








Μille-feuille με άρωμα βανίλιας!







Υλικά

400 γρ φύλλο σφολιάτας
(σε θερμοκρασία δωματίου)
 
Υλικά για την κρέμα
600 ml φρέσκο γάλα
1 πρέζα αλάτι
60 γρ κορν φλάουρ
σπόρους απο 1 φασόλι βανίλιας
50 γρ βούτυρο
220γρ ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
100γρ παγωμένη σαντιγί
 άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


 Ετοιμασία για το φύλλο σφολιάτας.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας με την βοήθεια ενός πλάστη
σε μεγαλύτερο ορθογώνιο κομμάτι (περίπου στο μέγεθος του ταψιού σας).
Τρυπάμε με ενα πιρούνι όλο το φύλλο κοντά κοντά.
(δεν θελουμε να φουσκώσει το φύλλο μας)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όλη την επιφάνεια της ψημένης σφολιάτας.
Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά ώστε να καραμελώσει η σφολιάτα.
Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 3 ίσα μέρη.

Ετοιμασία για την κρέμα.

Ζεσταίνουμε το γάλα με την μισή ποσότητα ζάχαρης 
και τους σπόρους της βανίλιας.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη 
και το κορν φλάουρ.
Όταν το γάλα έχει βράσει αποσύρουμε απο την φωτιά
και ρίχνουμε σταδιακά σε 3 δόσεις το μίγμα των αυγών 
ανακατεύοντας κάθε φορά ,  
για να αποτρέψουμε τους κρόκους να "κόψουν".
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και 
ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα μας να πήξει.
Μόλις έιναι έτοιμη ρίχουμε το βούτυρο.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε νέο σκέυος
σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο  
ψηγείο για 1 ώρα.
  
Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής μας έχει παγώσει σωστά , 
ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος 
και χτυπάμε ώστε να αφρατέψει η κρέμα μας.

Στρώνουμς στην πιατέλα μας , το 1ο κομμάτι σφολιάτας 
( με την ίσια πλευρα προς τα κάτω)
Βάζουμε σε όλο το μήκος του φύλλου κρέμα με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και
 στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Γεμίζουμε με κρέμα , άχνη ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε με το 3ο φύλλο.
Τελιώνουμε με κρέμα και γαρνίρουμε με μερικά 
ρινίσματα σφολιάτας κ άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!