Τσάτνεϊ (Chutney)
Γλυκόξινο παρασκεύασμα με
καταγωγή
από την Ινδία του 19ου αιώνα.
Προέρχεται από την Ινδική
λέξη chatni ή catni,
που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο».
Στην ινδική
εκδοχή του chutney η ανάμειξη φρούτων
ή λαχανικών με
μπαχαρικά μαγειρεύονται μαζί
για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα.
Η ανατολίτικη
περιέχει συχνά και εξωτικά φρούτα.
Η πιο γνωστή σήμερα είναι το τσάτνεϊ
με mango & lime.
Η δυτική εκδοχή του είναι με μήλα,
κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι,
ντομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά.
Τα chutney έχουν ενσωματωθεί στην
βρετανική μαγειρική
κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα,
με την
διαφορά ότι πλέον οι πρώτες ύλες κάθε περιοχής,
γίνονται τα κύρια
συστατικά με τα οποία μπορεί να γίνει ένα chutney.
Θυμίζει κάτι μεταξύ σάλτσας και
μαρμελάδας,
αλλά σε πιο στερεά μορφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα
από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται
με τη συνοδεία ξυδιού και ζάχαρης.
Η παρακάτω συνταγή για chutney κρεμμυδιών θα σας μείνει αξέχαστη!
Υλικά
8 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
2 φύλλα δάφνης
30 ml ελαιόλαδο
220 γρ μαύρη ζάχαρη
150 ml ξύδι βαλσαμικό
Ετοιμασία
Κόβουμε τα κρεμμύδια μας και το τσίλι με λεπτές ροδέλες
και τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα,
μαζί με τα φύλλα δάφνης και το ελαιόλαδο.
Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη το κρασί και το ξύδι.
Σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά μέχρι το chutney
να έχει σκούρο χρώμα και πηκτή υφή.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με την καυτή μαρμελάδα κρεμμυδιού.
Όσο περισσότερο καιρό αφήσουμε το chutney,
στο βάζο μας χωρίς να το ανοίξουμε,
τόσο περισσότερο θα ωριμάσει σε γεύση.
Καλή Επιτυχία!
Τα chutneys συνοδεύoυν σχεδόν τα πάντα:
κρύο ή ζεστό κρέας.
Τυριά : όπως ένα λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης
και ψωμί ως ορεκτικό στην αρχή ή ως τελείωμα ενός καλού γεύματος ή δείπνου.
Αν τα αραιώσουμε με λίγο νερό, μπορούν
να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα
ψητού κρέατος, π.χ κότσι.
Νοστιμίζουν τα βαρετά σάντουιτς.
Μία και μόνο κουταλιά chutney αν προστεθεί κατά
το
μαγείρεμα μπορει να μεταμορφώσει
αλλά και να εμπλουτίσει τη γεύση κάθε φαγητού.