Τάρτα ντομάτας ~ Ντοματόπιτα!





Υλικά για την ζύμη

1& 1/4 φλ αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
6 κ.σ παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κ.σ παγωμένο νερό

Υλικά για την γέμιση

θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
λίγο φρέσκο δυόσμο

Ετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι, την  ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ του μίξερ.
Προσθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια βουτύρου.
Χτυπάμε τα υλικά για περίπου 4-5 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το παγωμένο νερό.
Όταν όλα τα υλικά μας, αναμειχθούν καλά, σταματάμε το μίξερ και τυλίγουμε την ζύμη μας με πλαστική μεμβράνη.
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο μας για 1/2 ώρα.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας,
ανακατεύοντας όλα τα υλικά μας, εκτός από τον δυόσμο.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο 
και με την βοήθεια ενός πλάστη, 
ανοίγουμε την ζύμη μας στο μέγεθος
του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε.
Θα πρέπει να καλύψουμε και λίγο από το πλαϊνό του σκεύους.
(ίσως χρειαστούμε και λίγο αλεύρι ή ανοίγουμε την ζύμη μας ανάμεσα σε 2 λαδόχαρτα)

Γεμίζουμε την ζύμη της τάρτας με την σάλτσα ντομάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην μεσαία σχάρα
για 20-25 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο μας, πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο!

Καλή επιτυχία!


Λικέρ Καφέ!




Η λέξη λικέρ προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές διαταραχές ακόμα και τους πόνους περιόδου οι γυναίκες. Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι εφευρέτες ουσιαστικά αλλά αυτό συνέβη και σχεδόν με όλα τα ποτά.

Τα λικέρ θέλουν υπομονή, αλλά μας ανταμείβουν!
Σήμερα φτιάχνουμε ένα πολύ ιδιαίτερο λικέρ 
μια συνταγή, της αγαπημένης μου φίλης,  Κικής Σφίνα.

Υλικά


1/2 λίτρο τσίπουρο άοσμο
1/2 λίτρο κονιάκ
150 γρ. καφέ ελληνικό
2 κ.σ νες-καφέ
1 διπλό εσπρέσο

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό

Ετοιμασία

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι,βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 3 λεπτά.
( από την στιγμή του βρασμού)


Αναμειγνύω το τσίπουρο με το κονιάκ και ρίχνω μέσα τον ελληνικό καφέ.
Τον διαλύω καλά και τον αφήνω να κατασταλάξει για μια ώρα.
Στη συνέχεια τον σουρώνω με ένα φίλτρο καφέ.
Προσθέτω το νές-καφέ, τον καφέ εσπρέσο και κατόπιν το σιρόπι.

Καλή επιτυχία!


Γαρίδες σκορδάτες!


Υλικά

500 γρ γαρίδες καθαρισμένες
50ml ελαιόλαδο
3  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ φρέσκο βούτυρο
λίγο ζεστό νερό
φρέσκο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, 
την σάλτσα ντομάτας , τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την σάλτσα μας να δέσει.
Αλατίζουμε τις γαρίδες και τις ρίχνουμε και αυτές στο τηγάνι.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, εάν χρειαστεί.
Προσθέτουμε το βούτυρο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Πιπερόπιτα με ζύμη κουρού!



Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην 
Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. 
Φλώρινα, Πρέσπες , Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, 
εξωτικό τότε, καρπό. 
Στη Φλώρινα λόγω των εύφορων χωμάτων ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής.
Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, 
βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις ,βιταμίνη C σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη- μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C , η οποία είναι περισσότερο από το διπλάσιο ενός μέσου πορτοκαλιού -βιταμίνη Β6, που είναι ζωτικής σημασίας για βασικές λειτουργίες του οργανισμού, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ασθενειών των ματιών, βήτα-καροτίνη, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.



Υλικά για την ζύμη

400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
200 ml ηλιέλαιο
1 αυγό χτυπημένο
1φακ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι + πιπέρι

Υλικά για την γέμιση 


8  πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
200 γρ φέτα τριμμένη 
200 γρ ανθότυρο τριμμένο
2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
άφθονο φρεσκο τριμμένο πιπέρι
σουσάμι

Ετοιμασία για την ζύμη

Χτυπάμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο & τα αυγά. 
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ , το αλάτι κ το πιπέρι.
Αφήνουμε την ζύμη να "ξεκουραστεί".

Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης

Σε μεγάλο σκεύος βάζουμε τις κομμένες πιπεριές.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά τα αυγά
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 κομμάτια, 
υπολογίζοντας ότι με το ένα θα καλύψουμε το ταψί μας και τα πλαϊνά του
και με το υπόλοιπο θα σκεπάσουμε την πιπερόπιτα μας.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας και στρώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης μας.
Φροντίζοντας να καλύψουμε λίγο και στα τοιχώματα.

Ρίχνουμε την γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού.

Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη μας
και καλύπτουμε την πίτα μας.

Χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβωτά κομμάτια
και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 
για τουλάχιστον 35-40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!





Τρίγωνα Πανοράματος!




Η ιστορία αναφέρει ότι τα "τρίγωνα" πρωτοεμφανίστηκαν το 1960 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους. 
Ένα από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της εποχής που έφτιαχναν αυτούς τους γλυκούς πειρασμούς ήταν το ζαχαροπλαστείο «Τάσος» των αδελφών Τσομπανίδη, 
στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Εμπνευστής τους ο Γιώργος Καραγιάννης, ζαχαροπλάστης τότε
 στο επάγγελμα και μέτοχος σήμερα στην επιχείρηση.

 Σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία, συνάντησε τα ανατολίτικα σιροπιαστά τρίγωνα με καρύδια και φιστίκια. Ερχόμενος στην Ελλάδα αποφάσισε να τα τροποποιήσει και να τα φέρει πιο κοντά στην ελληνική νοοτροπία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τα τρίγωνα με γέμιση κρέμας.
Τα πρώτα τρίγωνα που εμφανίστηκαν ήταν τα μεγάλα (μερίδας). 
Με το πέρασμα των χρόνων και για τις ανάγκες των καταναλωτών δημιουργήθηκαν τα μικρά τρίγωνα και στη συνέχεια αυτά με επικάλυψη σοκολάτας.
Ωστόσο, η συνταγή είναι η ίδια, όσα χρόνια και να περάσουν. 
Πέρα από το φύλλο κρούστας, που ψήνεται σε ανάλογη θερμοκρασία και στη συνέχεια σιροπιάζεται, αποτελείται κι από κρέμα. Η παραδοσιακή συνταγή της κρέμας αποτελείται από γάλα, φρέσκο βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Η κρέμα, χρειάζεται τις κατάλληλες αναλογίες στα υλικά, για να γίνει πλούσια και παχύρρευστη.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
200 γρ βούτυρο 

  • Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας 
  • 300 γρ. ζάχαρη 
  • 4 κρόκους αυγού
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Υλικά για το σιρόπι

400 ml νερό
500 γρ ζάχαρη


Ετοιμασία για την κρέμα:


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα (περίπου τα 800ml) μαζί με τη ζάχαρη και 
το φρέσκο κλωνάρι βανίλιας που πριν το έχουμε χαράξει.

Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά τους κρόκους αυγού
 το αλεύρι και το υπόλοιπο κρύο γάλα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά.

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ενώ είναι σε χλιαρή θερμοκρασία.

Βράζουμε καλά το μείγμα μας ανακατεύοντας συγχρόνως μέχρι 
 να γίνει λεία η κρέμα μας. 

Αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας.

Όταν δούμε φουσκάλες η κρέμα μας είναι έτοιμη. 

Κόβουμε τα 200 γρ βούτυρο σε μικρά κομμάτια,
 τα ενσωματώνουμε στην κρέμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφαιρούμε από την φωτιά, βάζουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ 
και σκεπάζουμε με μεμβράνη (προσέχουμε να εφάπτεται η μεμβράνη 
στην κρέμα ώστε να αποφύγουμε να κάνει κρούστα μέσα στο ψυγείο)
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει για 3 ώρες.

Ετοιμασία για το σιρόπι

                                                                                                
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, το σιρόπι μας είναι έτοιμο
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για το φύλλο

Παίρνουμε ένα τετράγωνο φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε, 
το διπλώνουμε στη μέση και το βουτυρώνουμε πολύ καλά.

Από την μία άκρη του φύλλου, 
διπλώνουμε απέναντι σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Διαδοχικά διπλώνουμε με την ίδια διαδικασία 
ως το τέλος της άλλης άκρης του φύλλου.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα. 

Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε λαδόκολλα 
και τα βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη.

Έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το τρίγωνο κάθετα 
από την μία πλευρά του 
και τοποθετούμε μέσα σε κάθε τρίγωνο 
μικρά τσαλακωμένα μπαλάκια χαρτιού από λαδόκολλα.

Ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν όμορφο χρυσό χρώμα.
(περίπου 25 λεπτά)

Μόλις βγάλουμε τα τρίγωνα μας από τον φούρνο,
τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε 
σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Αφαιρούμε τα χαρτάκια λαδόκολλας που έχουμε βάλει στα τρίγωνα
 και με την βοήθεια ενός κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα μας.

Εάν θέλουμε  πριν τα σερβίρουμε γαρνίρουμε με σαντιγί. 

Καλή Επιτυχία!





Η λαχανόπιτα της μαμάς μου!



Η χορτόπιτα ή λαχανόπιτα, όπως την λέμε εμείς στην Αχαΐα, 
είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές Ελληνικές πίτες.


Σήμερα φτιάχνουμε την λαχανόπιτα της μαμάς μου!  
     

 Υλικά για τα φύλλα


300 γρ αλεύρι σκληρό 
300 γρ αλεύρι μαλακό, γ.ο.χ
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
 2 κ.σ ξύδι
  1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό 
   1½ κ.γ αλάτι
επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα
  επιπλέον αλεύρι για τα φύλλα 


Υλικά για τη γέμιση


700 γρ. σπανάκι φρέσκο300 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα1 πράσο ψιλοκομμένο1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ αλεύρι 1/2 ποτήρι ελαιόλαδοαλάτι & πιπέρι 

Ετοιμασία για την γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα 

(σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια). 

Τα ψιλοκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη.  

Τα αλατίζουμε λίγο και τα τρίβουμε με το χέρι μας. 



Ετοιμασία για το φύλλο

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. 

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 

Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. 
(Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα). 

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄. 
Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη με απαλή υφή.


Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. 
Πλάθουμε 4 μικρές μπάλες, σκεπάζουμε και αφήνουμε
να "ξεκουραστεί"  για 1/2 ώρα.

Συνεχίζουμε με την γέμιση....

Παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, 
να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, 
ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.

Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και 
έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και τα μυρωδικά.

 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις 2 κ.σ αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

[σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε  μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα]

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.

Φτιάχνουμε την πίτα μας....


Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, 
τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας (διαμ 36 εκ.)
παίρνουμε το πρώτο φύλλο, 
το απλώνουμε στο ταψί, 
το λαδώνουμε  και στρώνουμε 
ακόμα ένα φύλλο.

Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρνάμε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα.
Λαδώνουμε γύρω - γύρω. 
Καλύπτουμε με ένα φύλλο "σουρωτό" , με την βοήθεια του πλάστη.
Λαδώνουμε και στρώνουμε και το επόμενο φύλλο.


Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

[Η γιαγιά μου, αναποδογυρίζει την πίτα, 
ώστε το φύλλο να είναι τραγανό και από τις δύο πλευρές. 
Όταν δηλαδή είχε ψηθεί, έψηνε ακόμα λίγο και από την ανάποδη μεριά.]


Εάν δεν θέλουμε να την γυρίσουμε ανάποδα, 
 χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε 
σε προθερμασμένο φούρνο
μέχρι να ροδίσει για 40' στους 180 βαθμούς.


Καλή Επιτυχία!


Chocolate Pizza!




Υλικά για την ζύμη

450 γρ αλεύρι γ.ο.χ (και λίγο επιπλέον για πασπάλισμα)
1κ.σ μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
1 φακ μαγιά στιγμής
50 γρ λιωμένο βούτυρο αγελάδος
125ml γάλα φρέσκο
125ml χλιαρό νερό
1 αυγό
λίγο ελαιόλαδο

Υλικά για την γέμιση 

50γρ ψιλοκομμένα καρύδια πεκάν
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
10 μπισκότα τύπου πτι μπέρ χοντροκομμένα
200 γρ κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
200 γρ κρέμα γάλακτος
50γρ βούτυρο  αγελάδος
1 κ.γ στιγμιαίο καφέ 


Ετοιμασία της ζύμης

Ρίχνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό προσθέτουμε την ζάχαρη, 
ανακατεύουμε και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια χτυπάμε, στο μίξερ, την μαγιά, το γάλα και το αυγό.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρια
και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο
 μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή ζύμη 
που να μην κολλάει στα  χέρια.

Μαζεύουμε την ζύμη μας σε μια μπάλα 
και την βάζουμε σε καθαρό αλευρωμένο μπολ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι την επιφάνεια της.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη μας,
σε ζεστό μέρος,
να ξεκουρστεί και να διπλασιαστεί
σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

Ετοιμασία για την γέμιση

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος
και την ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, τον στιγμιαίο καφέ,  
το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Τελική ετοιμασία της Chocolate Pizza

Σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,
ανοίγουμε την ζύμη μας, με την βοήθεια ελάχιστου ελαιόλαδου.

Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της απλωμένης ζύμης μας 
με τα χοντροκομμένα μπισκότα.
Αδειάζουμε απο επάνω το μείγμα σοκολάτας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 
για 20 περίπου λεπτά.

Μόλις βγάλουμε απο τον φούρνο αφήνουμε την pizza 
να κρυώσει για 5-8 λεπτά και σερβίρουμε.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον τριμμένο μπισκότο ή καρύδια.

Καλή επιτυχία!