Το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί
εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών.
Βάσει γενετικών αναλύσεων πιθανολογείται ότι είναι υβρίδιο δύο ειδών κιτριάς των
Citrus limetta και Citrus aurantium.
Όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες: Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος.
Όσον αφορά στην ονοματολογία,
λέγεται ότι το περγαμόντο προέρχεται
από την τουρκική λέξη
"μπεγκ - άρμοντι" (το αχλάδι του κυρίου).
Το εσωτερικό του καρπού του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό,
όμως γίνεται μαρμελάδα.
Το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και
χρησιμοποιείται σε τεράστια ποικιλία τσαγιών, με διασημότερο
το τσάι Earl Grey, καθώς και στα λουκούμια.
Επίσης το περγαμόντο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κουλουράκια, σε σοκολάτες, στον χαλβά, σε αρωματισμένο γάλα (Χιώτικο γάλα).
Τέλος, το περγαμόντο χρησιμοποιείται περιορισμένα ως συστατικό
και στη Μαγειρική, κυρίως ως συνοδευτικό κρέατος.
Στην Άνδρο παρασκευάζεται και έχει ιδιαίτερη αξία το πράσινο, ολόκληρο περγαμόντο.
Επίσης μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές του είναι στην καλλυντική βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται εδώ και περίπου τρεις αιώνες, σε σαπούνια, αρώματα, λοσιόν, αποσμητικά κ.ά.
Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε ίσως ένα από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού!
Το γλυκό κατά την γνώμη μου, με την μεγαλύτερη επί γεύση
και το πιο ξεχωριστό άρωμα!
Υλικά
15 τεμ. περγαμόντο
2 κιλά ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό από ένα λεμόνι
Ετοιμασία
Ξύνω στην ψιλή πλευρά του τρίφτη το εξωτερικό μέρος
της φλούδας από τα περγαμόντα.
(που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο άσπρο μέρος του φρούτου)
Κόβω από τα φρούτα ένα μικρό τμήμα από πάνω και
από κάτω και χωρίζω τη φλούδα από τη σάρκα του φρούτου.
(ανάλογα με το μέγεθος)
[Σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε τυλίγουμε τις φλούδες
μας ρολό και τις καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.]
και αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά (από τη στιγμή που ξαναρχίσει ο βρασμός).
Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις βάζω σε μία λεκάνη με κρύο νερό.
Για τις επόμενες 24 ώρες θα αλλάζω το νερό με καθαρό κάθε 3-4 ώρες.
[Τα περγαμόντα θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη.
Αν θέλουμε να έχουν μια ελαφριά πικράδα, θα τα ξεπικρίζουμε λιγότερες ώρες.]
Βάζω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό να βράσουν.
Μόλις το σιρόπι μου αρχίζει να δένει ρίχνω και τις λωρίδες από τα περγαμόντα και τις αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά.
Αποσύρω το γλυκό από την φωτιά , ρίχνω το χυμό λεμονιού
και το αφήνω έτσι 24 ώρες.
Δεν σκεπάζω αμέσως την κατσαρόλα μας με το καπάκι της
γιατί θα νερώσει το σιρόπι.
Σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Την επόμενη μέρα αν χρειαστεί να δέσει πάλι το σιρόπι,
βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα το γλυκό.
(αν το ξανά βράσουμε θα λιώσει).
και βράζω πάλι το σιρόπι μου, σκέτο.
Αφήνω το γλυκό, να κρυώσει και το βάζω σε αποστειρωμένα βάζα.
[Μπορούμε να τα φυλάξουμε το γλυκό μας εκτός ψυγείου,
μέχρι να ανοίξουμε το βάζο μας.]
Καλή επιτυχία!