Χιονισμένη Πάβλοβα με ρόδι!






Υλικά για την μαρέγκα

5 ασπράδια αβγών
180 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλική
1 βανίλια
1/2 κ.γ μαστίχα σκόνη

Υλικά για την κρέμα

100 γρ τυρί φιλαδέλφεια
200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ανθόνερο
Υλικά για το στόλισμα

3 ρόδια
άχνη ζάχαρη

Ετοιμασία

Απλώνουμε την ζάχαρη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα στον κάδο του μίξερ μας
και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς
η μαρέγκα μας και να στέκετε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαστίχα.
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Σε ταψί στρωμένο με λαδωμένο χαρτί ψησίματος 
αδειάζουμε την μαρέγκα μας , φτιάχνοντας μια στρογγυλή μαρέγκα
διαμέτρου περίπου 23εκ. Πέρνουμε μεγάλες κουταλιές και τοποθετούμε στο χαρτί
και δημιουργούμε μια "λακούβα" πιέζοντας στο κέντρο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την μαρέγκα μας μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και χτυπάμε  όλα τα υλικά για την κρέμα μας.


Βάζουμε την μαρέγκα μας σε μιά ίσια πιατέλα και γεμίζουμε την "λακούβα" της με την κρέμα.


Τελειώνουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα τα ρόδια στην επιφάνεια της κρέμας
και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Tips : Άντι για ρόδι μπορούμε να στολίσουμε την πάβλοβα μας με διάφορα φρούτα του δάσους (κόκκινα και μαύρα μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλλα)


Καλές γιορτές σε όλους!




Βινεγκρέτ πορτοκαλιού για πράσινη σαλάτα!

 

Υλικά  

1 / 4 φλ.φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σμουστάρδα
2 κ.γ μέλι
πιπέρι
(ελαιόλαδο κατά βούληση)

Ετοιμασία

Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς , βάζουμε όλα τα υλικά μας.
Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά , μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Περιχύνουμε την σαλάτα μας με την βινεγκρετ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!



 

Πιο πορτοκαλένια μπισκότα ... δεν γίνετε!!!



 
Και φυσικά αναφέρομαι στα μοναδίκα μπισκότα με πορτοκάλι ,
της αγαπημένη μας Μάρας
απο το μπλόγκ της marascookrevolution  , που έφτιαξα τις τελευταίες μέρες
2 φορές ... 1 δεν είναι αρκετή πιστέψε με!


Υλικά

2 ποτήρια του νερού βούτυρο (φυτική μαργαρίνη)
1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
το ξύσμα από τα πορτοκάλια που θα στύψουμε
1,5 -2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ετοιμασία
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.

Προσθέτουμε το βούτυρο.

Έπειτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.

Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά,  ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Βάζουμε την ζύμη σε μηχανή φορμαρίσματος για μπισκότα ή και κορνέ για σαντιγί.

Πάλι αν θέλουμε απλώνουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και δίνουμε σχήμα με κουπ για μπισκότα ή ποτήρι κρασιού ή με το φλιτζάνι του καφέ.

Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια.

Ψήνουμε σε 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
Μπορούμε να λιώσουμε  60 γρ κουβερτούρα με λίγο καλαμποκέλαιο και να βουτήξουμε μέσα τα μπισκοτάκια μας.
Επίσης να ενώσουμε δύο μπισκοτάκια με λίγο μαρμελάδα σαν πτιφούρ.


Καλή επιτυχία!



 

Πορτοκαλένιες πατάτες με κουρκουμά!






Υλικά
1 1/2 κιλό παπάτες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
1 ποτήρι νερού , φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτό κ.γ κιτρινόριζα-κουρκουμά
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα


Ετοιμασία


Τηγανίζουμε τις πατάτες μας σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε.

Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε μέσα τις πατάτες 
και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις κουνόντας μόνο το σκεύος.

Ρίχνουμε την κιτρινόριζα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αλατιπιπερώνουμε καλά.

Κουνάμε καλά το τηγάνι ώστε να ανακατευτούν όλες οι  πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μια πηκτή σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως.


Καλη επιτυχία!








Επιδόρπιο με κρύα κρέμα και σοκολατένια μπισκότα με άρωμα εσπρέσο!



Υλικά

400 ml κρέμα γάλακτος
500 γρ μασκαρπόνε
5 κ.σ άχνη ζάχαη
1 φλιντζανάκι  δυνατό καφέ εσπρέσο
2 σφηνάκια λικέρ καλούα
250 γρ τριμμέν μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
5-6 κ.σ τριμμένη κουβερτούρα

Ετοιμασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη
προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ καλούα , χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.



Ραντίζουμε τα τριμμένα μπισκότα σοκολάτας , με τον καφέ εσπρέσο και μοιράζουμε
την μισή ποσότητα στα ποτήρια μας. Συνεχίχουμε μοιράζοντας την μισή ποσότητα κρέμας
στα ποτήρια και προσθέτουμε άλλη μια στρώση απο τα μπισκότα. Σκέπάζουμε με την υπόλοιπη
κρέμα και βάζουμε τα ποτήρια μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πρίν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κουβερτούρα.


Καλή επιτυχία!


Mille feuille μελιτζάνας - πατάτας με αντσούγιες φιλέτο!




Η αντσούγια είναι το αφρόψαρο που φέρνει την θαλασσινή γεύση στο πιάτο μας.
Οι τρεις ονομασίες αντσούγια, γαύρος και σαρδέλα αναφέρονται σε δύο ψάρια και όχι σε τρία. Παρόλο που οι Έλληνες λεξικογράφοι αναγνωρίζουν στη λέξη αντσούγια την κονσερβοποιημένη μορφή του ψαριού (στην άλμη, το αλάτι ή το λάδι), οι γνώμες διίστανται ως προς τον προσδιορισμό του ίδιου του ψαριού : για ορισμένους (βλ. το λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη) πρόκειται για τον γαύρο, ενώγια άλλους (βλ. το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη), πρόκειται για τη σαρδέλα. Αυτή η ανακοίνωση μελετά τις δύο απόψεις όχι μόνο στο ετυμολογικό και ιχθυολογικό αλλά και στο βιομηχανικό και διατροφικό τους πλαίσιο.
 Το συμπέρασμα είναι ότι η αντσούγια και ο γαύρος αναφέρονται στο ίδιο ψάρι.

Είναι ένα απο τα σημαντικότερα είδη ψαριών που που αλιεύονται στο Αιγαίο.
Στο Ελληνικό πατροπαράδοτο συνταγολόγιο τις συναντάμε παστές σε κονσέρβα είτε φιλεταρισμένες και ολόκληρες είτε και σε σε ροζέδες με μια κάπαρη στη μέση.
Συναντάμε επίσης παστές αντσούγιες σε κάποιες τοπικές συνταγές όπως είναι η γέμιση για κεφτέδες - πολπέτες - της Κέρκυρας  κα αναμειγμένες με τυρί σε μια γέμιση για κολοκυθαθνούς στη Λέσβο.
Οι αντζούγες είναι ένα απο τα κυριότερα συστατικά της ποντιακής κουζίνας.
Φημίζονται για την δυνατή γεύση τους , χάρη στην επεξεργασία και το πάστωμα τους.
Η δυνατή γεύση τους μειώνετε εάν τις μουλιάσουμε  για περίπου 30' μέσα σε νερό.
Είναι βασικό καρύκευμα της σαλάτας  Caesar όπως επίσης στην Ιταλική σάλτσα
puttanesca και προσφέρουν την γεύση τους στη μυστική συνταγή για την σάλτσα Worcestershire
και σε ορισμένες εκδοχές του βουτύρου cafi de Paris.

Ας φτιάξουμε λοιπόν αυτή την μοναδική συνταγή ,
που είχα την τύχη να μάθω όταν η πολύ
καλή μου φίλη Μάρθα, μου χάρισε ένα βιβλιαράκι συνταγών
της εταιρείας αλίπαστων ψαριών ΚΑΛΛΟΝΗ

Υλικά

300 γρ αντσουγιες φιλέτο (ξαλμυρισμένες σε κρύο νερό)
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ σάλτσα ντομάτας
200 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο ξερό δεντρολίβανο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε τα λαχανικά μας(μελιτζάνες - πατάτες) 
στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια , μαζί με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο. Όταν τα κρεμμύδια μαθαρούν καλά, τα στραγγίζουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνας και σκεπάζουμε με τα μισά αρωματισμένα κρεμμύδια.Συνεχίζουμε με φέτες μοτσαρέλας , αντζούγιες και μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάζουμε την διαδικασία ξεκινώντας αυτή την φορά με μια στρώση πατάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί μας.

Σερβίρουμε συνοδέυοντας με σάλτσα ντομάτας.

Καλή επιτυχία!

Η πρότυπη συνταγή ήταν  μόνο με μελιτζάνες , εγω  δοκίμασα με μελιτζάνες πατάτες.