Ριζότο με θαλασσινά!



Υλικά


1 κιλό ανάμικτα θαλασσινά (μύδια , γαρίδες, ,αχιβάδες κ.ά)
1 κουταλάκι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί


Για το ριζότο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γρ. Ρύζι καρολίνα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών

αλάτι, πιπέρι
φλούδες παρμεζάνας


Εκτέλεση
Ξεπλένετε τα μύδια και τις αχιβάδες με άφθονο νερό.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο και τα σοτάρετε.
Προσθέτετε το λευκό κρασί με τα οστρακοειδή.
Δυναμώστε τη φωτιά μέχρι ν’ ανοίξουν τα όστρακα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι.
Ετοιμάζετε το ριζότο.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το ρύζι και το κρασί και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε του χυμούς που έχετε κρατήσει από τα μύδια καθώς και το ζωμό, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι.
Βράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι.
Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και στη συνέχεια το ρίχνετε στα καθαρισμένα θαλασσινά και ανακατεύετε.
Φροντίστε να κρατήσετε λίγα όστρακα με κέλυφος για το γαρνίρισμα και αρκετό ζωμό, ώστε να το προσθέσετε στο τέλος, αν χρειαστεί για να μην γίνει το ριζότο σας πολύ στεγνό.
Γαρνίρετε με τις φλούδες παρμεζάνας.

Καλή επιτυχία!

Tα Όπα της ζωής μας






Το πρώτο Όπα της ζωής μου ήταν διπλό… Όπα, Όπα και συνοδεύονταν από - μπαμπάκο- το έλεγε το Κολλητήρι, παιδί του Καραγκιόζη. Το μετέδιδε το κανάλι της ΥΕΝΕΔ και το προλόγιζε η Νάκη Αγάθου. Είχαμε δικτατορία…Όχι ότι καταλάβαινα εγώ πολλά από δικτατορίες…Εδώ δεν καταλάβαινε ο μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επειδή σπούδαζε…Θα καταλάβαινα εγώ που πήγαινα δημοτικό!


Θυμάμαι όταν με έζωναν πολιτικές ανησυχίες ρώταγα τη μάνα μου παιδιάστικα «και δηλαδή άμα είσαι δικτάτορας μπορείς να πεις όλα αυτά τα θέλω δικά μου; Μπορείς να πεις θέλω 100 σπίτια για να μένω;», «Θα σου τα εξηγήσω αργότερα» έλεγε η μάνα μου και ξένοιαζε. Είχαμε δικτατορία λοιπόν…Κάποιος σπουδαίος σιωπούσε στο Παρίσι. Πολλοί διανοητές είχαν εξαπλωθεί στα πέρατα της οικουμένης και έδιναν μάχες. Οι συνθέτες καταχώνιαζαν στα συρτάρια σπουδαία τραγούδια…Οι ποιητές, οι ηθοποιοί… Πώς να το εξηγήσω… Η χώρα μου, η Ελλάδα, έμοιαζε με βαρέλι κρασί….Μασίφ απ΄έξω αλλά στο εσωτερικό του γίνονταν μαγευτικές ζυμώσεις…Περιέργως το ανθρώπινο μυαλό φτερουγίζει μαγευτικά σχεδόν ιερά όταν το φυλακίζεις… Έτσι οι λαοί παίρνουν εκδίκηση στα δικτατορικά πολιτεύματα!


Το επόμενο Όπα της ζωής μου ήταν από τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη. Μεταδίνονταν στηΝ ψυχή μας. Το προλόγιζε νοητά η Μαρία Ρεζάν…Μεταπολίτευση. Είχαμε ανοίξει το βαρέλι και δοκιμάζαμε το κρασί με σεβασμό. Ο σπουδαίος είχε σπάσει τη σιωπή του και είχε γυρίσει από το Παρίσι. Στη Βουλή χώραγαν όλα τα κόμματα…Γεμάτη η βουλή…Μαγευτικοί διαξιφισμοί! Τι Καραμανλής- Παπανδρέου, τι Φλωράκης- Κύρκος! Ώρες να κάθεσαι να μορφώνεσαι…Και στις τέχνες! Ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος… Τι συνθέτες!! Και ο λαός με τον Ελύτη, το Σεφέρη, το Ρίτσο παραμάσχαλα. Με αυτούς τσουγκρίζαμε ποτήρια…Και με φωνάρες!!! Είχαμε βέβαια και τα παρατράγουδά μας αλλά…Μετά από τόσα χρόνια χωρίς αλκοόλ…Πάλι καλά!




Το επόμενο Όπα της ζωής μου ήταν το Όπα της ζεϊμπεκιάς. Αυτό που χτυπάς και το έδαφος, γονατιστός… (προφητικό) Ο Παπανδρέου θαρρείς τους είχε ανεβάσει όλους στη πίστα σ΄ένα μακρύ ζεϊμπέκικο. Στην αρχή το πήγαιναν καλά και με μέτρο. Μετά τους κάλεσε επάνω στην πίστα. Όλους! Τι ήταν να τους δώσει θάρρος!!«Α πάγαινε από δω» φώναζαν μεθυσμένοι οι πελάτες ο ένας στον άλλον. «Θέλω να χορέψω μόνο για πάρτη μου»…


Τις μεταμεσονύχτιες ώρες ανέβηκε και ο Σημίτης στην πίστα… Ήταν ο Σημίτης για μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα! Εκεί να δεις, το έλα να δεις… Άναρθρες φωνές, αλλόκοτες κινήσεις…Την μετάδοση είχε αναλάβει το STAR και οι ρεπόρτερ είχαν πρότυπο την Τατιάνα…Τίγκα η πίστα μεθυσμένους. Όπως και να χόρευες, όπως και να συμπεριφερόσουν μια χαρά τα πήγαινες! Κανένας δε θα σε πέταγε έξω από το μαγαζί. Όλα για όλους και όλοι για πάρτη τους!!! Χαρτούρα! Πολύ χαρτούρα! Χαρτούρα και Ντίρλα και Όπα!


Το τελευταίο Όπα της ζωής μας το τραγούδησε ο Γιώργος Αλκαίος στην Eurovision. Η πατρίδα μου χορεύει στο ρυθμό του ΔΝΤ. Καινούργιος χορός… Ούτε η Μανωλίδου δεν θα μάθαινε τα βήματα με ευκολία… Ο λαός σιωπά. Ο εγγονός του σπουδαίου σιωπά στη Ραφήνα. Ο Μαντέλης δε σιωπά. Έσπασε και μια σωλήνα και γέμισε η πίστα σκατό…Και μέσα σ΄όλα αυτά έπρεπε να βρεθούμε και σ΄ένα πανηγύρι να προσποιηθούμε τους ξένοιαστους… Και νάχει κόσμο το πανηγύρι… Και μεις να χουμε μαυρισμένη την ψυχή… Τι τα θες! Καλά που βρέθηκε το παλικάρι!!! Να ναι καλά!! Ξεπέταξε ένα Όπα και μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση…


Ας πούμε λοιπόν ότι το Όπα του Αλκαίου σηματοδοτεί το τελευταίο Όπα…Και σαν τέτοιο το γλεντήσαμε με νταούλια, λίρες και φωνές… Όπα και από σήμερα…Βήξε και ανάσανε… Από το Καραγκιόζη ως τον Αλκαίο ήταν μακρύς ο δρόμος… Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος – μακάρι- γνώσεις!


Υ.Γ Η Ρίκα Βαγιάνη στην πιο αξιοπρεπή αναμετάδοση…Από τη Νάκη ως τη Ρίκα να δεις πόσο μακρύς ήταν ο δρόμος! Γεμάτος μεσημεριανάδικα, γεμάτος «αποκλειστικά», γεμάτος αμορφωσιά, έλλειψη τακτ, αμετροέπεια…Γεμάτος , μακάρι, γνώσεις!


Υ.Γ 2 Αν αναρωτιέστε γιατί πήδηξα τον Κώστα Καραμανλή, σας απαντώ γιατί μας πήδηξε και αυτός. Ούτε ΟΠΑ, ούτε ξεΟΠΑ. Απολύτως ανίκανος για όλα.



http://www.protagon.gr/








Αλμυρό κέικ με σπανάκι!

Υλικά

300 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
100 γρ φέτα τριμμένη
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ σπανάκι κομμένο
1 κρεμμύδάκι φρέσκο τριμμένο
60 γρ ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι , δυόσμο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμυδάκι με ελάχιστο λαδάκι να μαλακώσει,και να "πιεί" τα υγρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το δυόσμο.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά , το γάλα, ελαιόλαδο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
Γεμίζετε με το μισό μείγμα σε βουτηρωμένη κ αλευρωμένη  φόρμα του κείκ ,ρίχνουμε το σπανάκι και απο επάνω  το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!

Αλμυρό κείκ με ντομάτα!


Υλικά

3 ντομάτες μέτριες σφιχτές , ξεφλουδισμένες κομμένες σε καρεδάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένο
150 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
σουσάμι λευκό κ μαυρό




Ετοιμασία

Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά πηχτό χυλό, ανακατεύοντας καλά.
Λαδώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τα σουσάμια
Αδειάζουμε το  μείγμα , πασπαλίζουμε πάλι με σουσάμια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για 60 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει καλά.



Καλη επιτυχία!









Λουκουμάδες!


Υλικά

(για το μείγμα)

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κιλό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2-3 λεμονόκουπες

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει.
 Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τους λουκουμάδες, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι (το οποίο πρώτα βουτάμε σε νερό) μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από τον χυλό.
Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρώμα τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το ετοιμάζουμε. Μόλις το σιρόπι "δέσει", περιχύνουμε με αυτό τους λουκουμάδες.
Εάν θέλουμε, αφού περιχύσουμε τους λουκουμάδες με το σιρόπι, ρίχνουμε από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!


Πενιρλί!


Υλικά
(για τη ζύμη)



500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
20 γρ. μαγιά νωπή
3 αυγά
5 κ.σ.  μαργαρίνη μαλακή
αλάτι
για τη γέμιση


300 γρ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
σουσάμι
Έξτρα υλικά
Ρίγανη, ξερό βασιλικό, ντομάτες λιαστές , ελιές ψιλοκομμένες , κέτσαπ, ζαμπόν , μπέικον , πιπεριές  κτλ
Εκτέλεση


Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
Ενώνουμε με το αλεύρι, το μαλακό βούτυρο και μια πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιήσουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Κατόπιν ζυμώνουμε το μίγμα ελαφρά και χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνια κομμάτια και τα κλείνουμε δίνοντας το σχήμα για πεινιρλί.
Τα γεμίζουμε με τα 3 τυριά και ότι άλλο υλικό μας αρέσει και τα πασπαλίζουμε με αποξηραμένα αρωματικά.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Καλή επιτυχία!










Γλυκό με φράουλες & κρέμα!







Υλικά
(για 4 άτομα)

8 μπισκότα σαβαγιάρ
250γρ φράουλες
4 κ.σ λικέρ αμαρέτο
250 γρ ρικότα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1/2 φλ αμυγδαλόψυχα φιλέ

Για την κρέμα

2 φλ κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλ γάλα
3 κρόκους αυγών
1/2 φλ ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Στο μπόλ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη , τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα , αποσύρουμε απο την φωτιά.
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα έχουμε μουλιάσει σε νερό) και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει ανακατεύτοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και την προσθέτουμε στην κρέμα , ανακατεύοντας.
Παίρνουμε τέσσερα μπόλ. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα σαβιαγιάρ , τα μοιράζουμε στα μπόλ και τα βρέχουμε με τι λικέρ.
Πλένουμε τις φράουλες τις κόβουμε σε κομμάτια (κρατάμε λίγες για τι γαρνίρισμα) και τις μοιράζουμε στα μπόλ.
Πάνω απο τις φράουλες στρώνουμε την κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε λίγο λίγο το τυρί ρικότα.
Στρώνουμε το μείγμα στα μπόλ και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ωρα πριν τα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψυχα.

Καλή επιτυχία!