Επιδόρπιο με κρύα κρέμα και σοκολατένια μπισκότα με άρωμα εσπρέσο!



Υλικά

400 ml κρέμα γάλακτος
500 γρ μασκαρπόνε
5 κ.σ άχνη ζάχαη
1 φλιντζανάκι  δυνατό καφέ εσπρέσο
2 σφηνάκια λικέρ καλούα
250 γρ τριμμέν μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
5-6 κ.σ τριμμένη κουβερτούρα

Ετοιμασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη
προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ καλούα , χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.



Ραντίζουμε τα τριμμένα μπισκότα σοκολάτας , με τον καφέ εσπρέσο και μοιράζουμε
την μισή ποσότητα στα ποτήρια μας. Συνεχίχουμε μοιράζοντας την μισή ποσότητα κρέμας
στα ποτήρια και προσθέτουμε άλλη μια στρώση απο τα μπισκότα. Σκέπάζουμε με την υπόλοιπη
κρέμα και βάζουμε τα ποτήρια μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πρίν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κουβερτούρα.


Καλή επιτυχία!


Mille feuille μελιτζάνας - πατάτας με αντσούγιες φιλέτο!




Η αντσούγια είναι το αφρόψαρο που φέρνει την θαλασσινή γεύση στο πιάτο μας.
Οι τρεις ονομασίες αντσούγια, γαύρος και σαρδέλα αναφέρονται σε δύο ψάρια και όχι σε τρία. Παρόλο που οι Έλληνες λεξικογράφοι αναγνωρίζουν στη λέξη αντσούγια την κονσερβοποιημένη μορφή του ψαριού (στην άλμη, το αλάτι ή το λάδι), οι γνώμες διίστανται ως προς τον προσδιορισμό του ίδιου του ψαριού : για ορισμένους (βλ. το λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη) πρόκειται για τον γαύρο, ενώγια άλλους (βλ. το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη), πρόκειται για τη σαρδέλα. Αυτή η ανακοίνωση μελετά τις δύο απόψεις όχι μόνο στο ετυμολογικό και ιχθυολογικό αλλά και στο βιομηχανικό και διατροφικό τους πλαίσιο.
 Το συμπέρασμα είναι ότι η αντσούγια και ο γαύρος αναφέρονται στο ίδιο ψάρι.

Είναι ένα απο τα σημαντικότερα είδη ψαριών που που αλιεύονται στο Αιγαίο.
Στο Ελληνικό πατροπαράδοτο συνταγολόγιο τις συναντάμε παστές σε κονσέρβα είτε φιλεταρισμένες και ολόκληρες είτε και σε σε ροζέδες με μια κάπαρη στη μέση.
Συναντάμε επίσης παστές αντσούγιες σε κάποιες τοπικές συνταγές όπως είναι η γέμιση για κεφτέδες - πολπέτες - της Κέρκυρας  κα αναμειγμένες με τυρί σε μια γέμιση για κολοκυθαθνούς στη Λέσβο.
Οι αντζούγες είναι ένα απο τα κυριότερα συστατικά της ποντιακής κουζίνας.
Φημίζονται για την δυνατή γεύση τους , χάρη στην επεξεργασία και το πάστωμα τους.
Η δυνατή γεύση τους μειώνετε εάν τις μουλιάσουμε  για περίπου 30' μέσα σε νερό.
Είναι βασικό καρύκευμα της σαλάτας  Caesar όπως επίσης στην Ιταλική σάλτσα
puttanesca και προσφέρουν την γεύση τους στη μυστική συνταγή για την σάλτσα Worcestershire
και σε ορισμένες εκδοχές του βουτύρου cafi de Paris.

Ας φτιάξουμε λοιπόν αυτή την μοναδική συνταγή ,
που είχα την τύχη να μάθω όταν η πολύ
καλή μου φίλη Μάρθα, μου χάρισε ένα βιβλιαράκι συνταγών
της εταιρείας αλίπαστων ψαριών ΚΑΛΛΟΝΗ

Υλικά

300 γρ αντσουγιες φιλέτο (ξαλμυρισμένες σε κρύο νερό)
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ σάλτσα ντομάτας
200 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο ξερό δεντρολίβανο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε τα λαχανικά μας(μελιτζάνες - πατάτες) 
στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια , μαζί με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο. Όταν τα κρεμμύδια μαθαρούν καλά, τα στραγγίζουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνας και σκεπάζουμε με τα μισά αρωματισμένα κρεμμύδια.Συνεχίζουμε με φέτες μοτσαρέλας , αντζούγιες και μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάζουμε την διαδικασία ξεκινώντας αυτή την φορά με μια στρώση πατάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί μας.

Σερβίρουμε συνοδέυοντας με σάλτσα ντομάτας.

Καλή επιτυχία!

Η πρότυπη συνταγή ήταν  μόνο με μελιτζάνες , εγω  δοκίμασα με μελιτζάνες πατάτες.

Παστίτσιο λαχανικών!












Δεν υπάρχουν ακριβή υλικά για αυτή τη συνταγή!
Έφτιαξα το Σάββατο αυτό το φαγητό , όταν ο γιος μου , μου ζήτησε
για μεσημερινό : "παστίτσιο με καρότα"!

Σοτάρισα λοιπόν διάφορα λαχανικά (πατάτα - καρότο - κολοκύθι-πιπεριά ,μανιτάρια  ) λίγο σκόρδο και κρεμμύδι , τα έστρωσα πάνω απο τα ζυμαρικά μας (βρασμένα αλ τέντε), τελιώσα με μια στρώση μπεσαμέλ και στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά!

Σκέφτηκα απλά να μοιραστώ την ιδέα μαζί σας , γιατί τελικά έγινε πολύ νόστιμο!




Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!

Μανιτάρια σοτέ με μαυροδάφνη , καγιέν και πάπρικα.




Υλικά

300 γρ ολόκληρα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία

Κόβουμε απο τα μανιτάρια μόνο λίγο τα κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια , μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ,ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά.
Τα σκεπάζουμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο απο το ζωμό τους.
Γαρνίρουμε με την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!



Κέικ με λευκή σοκολάτα και γλάσο καραμέλας!


Υλικά για το κέικ

250 γρ ανάλατος βούτυρος, σε κομμάτια
200 γρ άσπρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 ¼ φλιτζάνια (450 γρ) καστανή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι (375 ml) νερό
2 φλιτζάνια (300 γρ) συνηθισμένο αλεύρι
2/3 φλιτζανιού (100 γρ) μπέικεν πάουντερ
1 κουταλάκι σκόνη με εσσάνς βανίλιας
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Υλικά για τo γλάσο καραμέλας

125 γρ βούτυρο, σε κομμάτια
1/3 φλιτζανιού (80 ml) γάλα
1 ½ φλιτζάνι (240 γρ) μίγμα ζάχαρης άχνης
Ετοιμασία

Προθερμαίνετε το φούρνο.
  Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκατοστών και καλύπτετε τη βάση και τις πλευρές με αντικολλητικό χαρτί , αφήνοντας το χαρτί να επεκταθεί 5 εκ. πάνω από το ταψί.
Βάζετε μαζί βούτυρο, σοκολάτα, ζάχαρη και νερό σε μέτρια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει μεταξύ του.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.
 Ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την βανίλια και τα αυγά.
Ρίχνετε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες περίπου. 
Σβήστε τον φούρνο και άστε το ταψί μέσα για ακόμη 10 λεπτά, το βάζετε σε μια σχάρα και αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το γλύκισμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνετε καλά από πάνω το γλάσο.

Για το γλάσο καραμέλας

 Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα ζάχαρη και γάλα και τα αφήνετε να βράσουν.  Μειώνετε τη θερμοκρασία, τα αφήνετε να σιγοβράσουν ακάλυπτα για 3 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν.  Σταδιακά ανακατεύετε μέσα την ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και γίνει ένα μαλακό γλάσο.

Καλή επιτυχία!




 Την πρότυπη συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ

Μια υπογραφή για την Μαρία ...

Μόλις είδα την ανάρτηση στο ιστιολόγιο της Αικατερίνης .

Αναδημοσιεύω κι εγώ με την σειρά μου απ’ το ίδιο ιστιολόγιο .

Νομίζω πως πρέπει να βιαστούμε όλοι!