Μαρμελάδα Μπανάνα-Σοκολάτα!





Υλικά 

5 μπανάνες
150 γραμμάρια ζάχαρη 
χυμό από 1/2 λεμόνι 
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 
γάλακτος τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Ετοιμασία

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την ζάχαρη και την αφήνουμε 
σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. 

Εν τω μεταξύ πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πηρούνι 
και προσθέτουμε το χυμό από το μισό λεμόνι.

Ρίχνουμε τις μπανάνες στην καραμέλα και ανακατεύουμε 
έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας. 

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την 
τεμαχισμένη κουβερτούρα γάλακτος.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά η μαρμελάδα μας
 πριν την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα. 



Καλή Επιτυχία!

 * Με αυτά τα υλικά θα έχουμε περίπου 1,5 κιλό μαρμελάδα!

Tσουρέκια με γέμιση σοκολάτα ή κάστανο!








Υλικά



1 κιλό και 2-3 χούφτες ακόμα αλεύρι
(για τσουρέκια, εγω χρησ.το ROBIN)
50 γρ. μαγια φρέσια ή 25γρ μαγιά ξηρή
250 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
6 αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1κ.σ μαχλέπι
1κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
λίγο αλάτι
ξύσμα & χυμό απο 1 πορτοκάλι


Ετοιμασία


Ζέστανουμε το γάλα , διαλύουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει για 30' τουλάχιστον. 
Εντωμεταξύ ανακατέυουμε τα αυγά με την ζάχαρη εώς οτι αφρατέψουν κ ασπρίσουν , 
στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
Βάζουμε το βούτηρο να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει .
Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα με τα αυγά και ριχνουμε την μαγιά .
Ζυμώνουμε όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλέυρι και  το βούτυρο σιγά σιγά , 
εως ότου μας γίνει μια  μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδης ζύμη.
Τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο .
 Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο . 
Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .

Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα 
και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ 
λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός . 
Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή , 
θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
Μετά απο 2 ώρες περίπου , λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει 
σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.
Την αναδίπλωνουμε λίγο για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε παλι να γίνει.
Μόλις η ζύμη μας έχει γίνει πάλι πλάθουμε  τα τσουρέκια μας.

Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα 

άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος.... 
για 25 λεπτα μάλλον ,στους 180 C.
Μέχρι να ροδίσουν.....
(ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C )


***************************



Για να φτιάξουμε τα γεμιστά  τσουρέκια εφόσον έχουμε φτάσει στο στάδιο που πρέπει να πλάσουμε τις πλεξούδες μας  :




Ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης μας (αρκετό για 1 τσουρέκι) σε 
παραλληλόγραμο φύλλο , γεμίζουμε την μια πλεύρα κατά μήκος του φύλλου με λιωμένη κρύα σοκολάτα ή μαρμελάδα κάστανο ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκίας μας ...



Τυλίγουμε , στρίβουμε , τις λωρίδες μας και κλείνουμε σαν σαλίγκαρο ... αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν , αλέιφουμε με κρόκο αυγού , πασπαλίζουμε με αμύγλαδα  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου!




Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!


 














Ταχινόπιτα!



Φτιάχνουμε ταχινόπιτα! 


Με την συνταγή απο το βιβλίο της κ.Σκούρα! 
Εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη!

Η μόνη δική μου "παρέμβαση" είναι ότι πασπάλισα την πίτα 
με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς!

Ανακάτεψα ξηρούς καρπούς , βρώμη , σουσάμι με καστανή ζάχαρη και τα έψησα για 8' στους 160 βαθομούς κελσίου. 
Πρίν το ψήσιμο , της ταχινόπιτας σκόρπισα το μέιγμα στην επιφάνια ,  
σκέπασα με αλουμινόχατο και έψησα!


Καλή Επιτυχία!









Σαλάτα με κόκκινο λάχανο , ξερά φρούτα & ξηρούς καρπούς!



Υλικά 

1 μικρό κόκκινο λάχανο
1 / 2 ματσάκι ρόκα 
5 κουταλιές καλαμπόκι
4 ξηρά σύκα 
5 ξηρούς χουρμάδες
2 κ.σ χοντροκομμένα καρύδια
2 κ.σ χοντροκομμένα φυστίκια αιγίνης 
1 κ.σ σταφίδες
1/2 κ.σ κράμπερις 
1/2 κ.σ γκότζι μπέρις
μάθετε σουσάμι 

υλικά για το ντρέσινγκ

ελαιόλαδο
χυμό απο 1 μεσαίο πορτοκάλι 
1 κ.γ μουστάρδα 
αλάτι - πιπέρι 
1 κ.γ μέλι   κ  λίγο ακόμα 
&
μερικές φλούδες παρμεζάνας


Ετοιμασία 

Εφόσον έχουμε πλύνει και έχουμε στεγνώσει καλά το λάχανο και την ρόκα , 
τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ενα σκέυος που θα μπορέσουμε να ανακατέψουμε.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατέυουμε απαλά να ενσωματοθούν όλα τα υλικά!


Σε ένα γυάλινο βάζο , που να ασφαλίζει καλά το καπάκι , 

βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού , το αλάτι , το πιπέρι  το μέλι , την μουστάρδα.
Χτυπάμε πολύ καλά , μέχρι να λιώσει καλά το μέλι. 
Συμπληρώνουμε την ποσότητα του βάζου με ελαιόλαδο 
ώστε η ποσότητα να είναι λίγο παραπάνω απο το 2 πλασιο. 
Ανακατεύουμε πάλι για μερικά λεπτά.

Σερβίρουμε την σαλάτα μας στην σαλατιέρα , 
περιχύνουμε με την σάλτσα και γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας. 
Πασπαλίζουμε ενα θέλουμε με λίγο ακόμα φρέσκο πιπέρι!

Καλή επιτυχία!






Cheesecake ... Tiramisu!




Υλικά για την βάση

400 γρ τριμμένα μπισκότα πτι μπερ
150 γρ λιωμένο βούτυρο
4 κ.σ λικέρ Baileys
1 διπλό εσπρεσσο (- 1 κ.σ που θα κρατήσουμε για την κρέμα)

Υλικά για την κρέμα 

1 κουτί φυτική σαντιγί 
 250 γρ  τυρί μασκαρπόνε
6 κ.σ μαύρη ζάχαρη
 1 κ.σ λικέρ Bailieys
1 κ.σ καφέ εσπρέσσο

Υλικά για το τέλος

3 κ.σ σκόνη κακάο & 1 κ.γ σκόνη νες καφέ

Ετοιμασία για την βάση μπισκότων

Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο το εσπρέσσο και το λικέρ.
Εκεί προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε  πολύ καλά ώστε 
να έχουμε σε όλα τα μπισκότα την υφή από βρεγμένη άμμο.

Κρατάμε λίγο από το μείγμα των μπισκότων μας για το γαρνίρισμα.
(περίπου 3 -4 κουταλιές)

Στρώνουμε καλά τα μπισκότα στο σκεύος μας προσέχοντας τις άκρες.
Βάζουμε το σκευός στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Ετοιμασία για την κρέμα 

Χτυπάμε την φυτική σαντιγί στο μίξερ για 10 λεπτά μέχρι 
να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε για ακόμα 4-5 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα  στο μίξερ και ενσωματώνουμε
με απαλές  κινήσεις  το τυρί μασκαρπόνε , 
τη 1.κ.σ  λικέρ και τη 1 κ.σ εσπρέσσο.

Στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα μας πάνω στην βάση από τα μπισκότα &

ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα από πάνω.

Με ένα κόσκινο πασπαλίζουμε το κακάο με το νες καφέ.

Το γλυκό καλό είναι να μείνει στο ψυγείο 2 ώρες πριν σερβιριστεί!




Καλή σας επιτυχία!




Βασιλόπιτα 2015!




Φέτος η βασιλόπιτα μας θα είναι γεμάτη χρώματα & αρώματα!




Υλικά για το κεικ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο τύπου κερκύρας
2 φλιτζ. ζάχαρη
4 αυγά
 150 ml γάλα φρέσκο
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 & 1/2  κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ κονιάκ 
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για την επικάλυψη

2 κούπες άχνη ζάχαρη 
2 κ.σ γάλα φρέσκο 
λίγο χύσμα πορτοκαλιού
 χρώματα ζαχαροπλαστικής
τρούφες κτλ

Ετοιμασία 

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170Ο C βαθμούς. 
Αλείφουμε το ταψί με λίγο  με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

              Ρίχνουμε το βούτυρο το μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, 
                       μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. 
           Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά . Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα , 
     το χυμό πορτοκαλιου και λίγο - λίγο το αλεύρι. 
Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί, το αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί και  
το ψήνουμε στους 180ο C για 55-60 λεπτά περίπου. 

Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με ότι μας αρέσει!

Ενναλακτικά μπορείτε να στολίσετε με ενα ελαφρύ γλάσσο!

 Ετοιμασία για το γλάσσο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα , το ξύσμα πορτοκαλιού και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, δουλεύουμε το γλάσο έως ότου γίνει λείο. 
Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη γάλα για να γίνει σαν ρευστή κρέμα. 

Καλή επιτυχία!

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε υγεία και την νέα χρονιά να γεμίσει 
τη ζωή σας με χρώματα - αρώματα , αγάπη και πολλά χαμόγελα! 



Κουραμπιέδες με άρωμα βανίλιας!



Υλικά
 
350 γρ. βούτυρο αγελάδος 
130 γρ. ζάχαρηάχνη κοσκινισμένη
 2 κ.σ ρούμι 
τους κόκους απο 1 λοβό βανίλιας
 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με 1 & 1/2 κ.γ baking powder
Aμύγδαλο καβουρντισμένο

Για το τέλος 
 Ανθόνερο  & Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. 
Ανακατεύουμε στο μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα σταδιακά όλα τα υλικά 
ακριβώς με την σειρά που τα γράφω.
Προσθέτουμε στο τέλος και τα αμύγδαλα.
Κάνουμε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε δίνοντας το σχήμα που 
θέλουμε και τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα με την λαδόκολλα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά 
μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους ραντίζουμε 
με ανθόνερο και τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη.

Πασπαλίζουμε με επιπλέον άνχη ζάχαρη.


Για τους κουραμπιέδες σοκολάτας , λιώνετε κουβερτούρα γάλακτος , 
αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το ράντισμα με το ανθόνερο ,  
κάνετε την επικάλυψη με την σοκολάτα.


Καλή επιτυχία!








Χιονάνθρωπος που λιώνει πάνω σε σοκολατένιο μπισκότο!





Υλικά
200 γρ κουβερτούρα
80γρ. μαλακό βούτυρο
120γρ. ζάχαρη
2 αυγά
260γρ. αλεύρι
μία πρέζα αλάτι

Υλικά για την διακόσμηση

γλυκό Υποβρύχιο
 λιωμένη σοκολάτα 
χρωματιστές τρούφες 
1 μπάρα ινδοκάρυδα (απο Σ/Μ) 
 
Ετοιμασία 

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και λιώνουμε  σε μπεν μαρί.
Προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα το βούτυρο , την ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύμε καλά.
 Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. 
Ανακατεύουμε με τα χέρια ώσπου να  σχηματίστει μια στρογγυλή μπάλα . 
Βάζουμε την ζύμη  στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας και ανοίγουμε τη ζύμη με πάχος 2cm. 
Κόβουμε σε στρόγγυλα σχέδια που με ένα ποτήρι.

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί , στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά.

Διακόσμηση 

 Αφήνουμε να κρυώσουν τα μπισκότα μας.
Στην συνέχεια αλείφουμε με το γλυκό υποχρύβιο .

Κόβουμε το ινδοκάρυδο σε μικρά κομμάτια ,για να σχηματίσουμε το κεφάλι του χιονάνθρωπου. 

Διακοσμούμε με την τρούφα (κασκόλ) 

Την μύτη την έφτιαξα με χρωματιστό γλυκό υποβρύχιο 
(κίτρινο κ λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

Τα χεράκια τα έφτιαξα απο την ζύμη μπισκότου , τα σχημάτησα και έπειτα τα έψησα για 2' μόνα τους σε ένα ταψι. Εναλακτικά μπορείτε να τα σχεδιάσετε και με λιωμένη σοκολάτα. 

Καλή επιτυχία!







Κέικ μελιού!





Υλικά



1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι μέλι

1/2  φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 & 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ κανέλα


Εκτέλεση

 
Χτυπάμε τα αυγά, την ζάχαρη και το μέλι για 5' στο μίξερ.

(στην μεσαία ταχύτητα)

Προσθέτουμε σιγά σιγά  το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού ,

 το αλεύρι (κοσκινισμένο & ανακατεμένο με το μπέικιν)  , το αλάτι  και την κανέλα. 

 Σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλι.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτηρομένη κ αλευρωμένη φόρμα.

( εναλλακτικά στρώνουμε λαδόχαρτο στο σκεύος μας) 



Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς κελσίου) περίπου για 40-50 λεπτά.

Καλή επιτυχία!





* μπορούμε να προσθέσουμε στο τελικό στάδιο μαζί με το 

ξύσμα πορτοκαλιού , ξηρούς καρπούς.

( καρύδια ή αμύγδαλα ανάλατα - ξανθιές σταφίδες)