Μαρμελάδα κρεμμυδιού με μαυροδάφνη! (Chutney Onion)


 Τσάτνεϊ (Chutney) 

Γλυκόξινο παρασκεύασμα με 
καταγωγή από την Ινδία του 19ου αιώνα.
 Προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni, 
που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο».
Στην ινδική εκδοχή του chutney η ανάμειξη φρούτων 
ή λαχανικών με μπαχαρικά μαγειρεύονται μαζί 
για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα.

Η ανατολίτικη περιέχει συχνά και εξωτικά φρούτα. 
Η πιο γνωστή σήμερα είναι το τσάτνεϊ με mango & lime.

Η δυτική εκδοχή του είναι με μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι, 
ντομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά. 

Τα chutney έχουν ενσωματωθεί στην βρετανική μαγειρική 
κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα, 
με την διαφορά ότι πλέον οι πρώτες ύλες κάθε περιοχής, 
γίνονται τα κύρια συστατικά με τα οποία μπορεί να γίνει ένα chutney.

Θυμίζει κάτι μεταξύ σάλτσας και μαρμελάδας, 
αλλά σε πιο στερεά μορφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα 
από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται 
με τη συνοδεία ξυδιού και ζάχαρης.

Η παρακάτω συνταγή για chutney κρεμμυδιών θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά 

8 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
2 φύλλα δάφνης
30 ml ελαιόλαδο
220 γρ μαύρη ζάχαρη
150 ml ξύδι βαλσαμικό

Ετοιμασία

Κόβουμε τα κρεμμύδια μας και το τσίλι με λεπτές ροδέλες 
και τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, 
μαζί με τα φύλλα δάφνης και το ελαιόλαδο.

Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
 Προσθέτουμε την ζάχαρη το κρασί και το ξύδι.
Σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά μέχρι το chutney 
να έχει σκούρο χρώμα και πηκτή υφή.

Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με την καυτή μαρμελάδα κρεμμυδιού.

Όσο περισσότερο καιρό αφήσουμε το chutney, 
στο βάζο μας χωρίς να το ανοίξουμε, 
τόσο περισσότερο θα ωριμάσει σε γεύση.

Καλή Επιτυχία!

Τα chutneys συνοδεύoυν σχεδόν τα πάντα: κρύο ή ζεστό κρέας.

Τυριά : όπως ένα λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης 
και ψωμί ως ορεκτικό στην αρχή ή ως τελείωμα ενός καλού γεύματος ή δείπνου.

Αν τα αραιώσουμε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ κότσι.

 Νοστιμίζουν τα βαρετά σάντουιτς. 
Μία και μόνο κουταλιά chutney αν προστεθεί κατά 
το μαγείρεμα μπορει να μεταμορφώσει 
αλλά και να εμπλουτίσει τη γεύση κάθε φαγητού.





Ρολό πατάτας γεμιστό με ζαμπόν και κασέρι!


 Σήμερα φτιάχνουμε ένα ρολό πατάτας!
Ιδανική λύση για ορεκτικό σε ένα γεύμα 
αλλά και εύκολη λύση για το βραδυνό των παιδιών μας!

Είναι το ίδιο νόστιμο τόσο ζεστό μα και κρύο!

Υλικά για την ζύμη πατάτας

800γρ βρασμένες πατάτες
1 κ.σ τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
3 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα 
1 κ.σ βούτυρο
μαιντανός
αλάτι & πιπέρι 


Υλικά για την γέμιση 

8 φέτες ζαμπόν
200 γρ κασέρι 

Ετοιμασία για την ζύμη πατάτας 

Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες μας σε ένα μπολ, 
τις λιώνουμε με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Προσθέτουμε το αυγό, την παρμεζάνα, 
το αλάτι, το πιπέρι και τον μαιντανό.
Προσθέτουμε και την τριμμένη φρυγανιά και 
ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας καλά.


Βάζουμε την ζύμη μας σε διαφανή μεμβράνη ή λαδόχαρτο 
και στην απλώνουμε ώστε να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο. 

Απλώνουμε πάνω στην ζύμη μας, το ζαμπόν και το κασέρι.

(σε αυτό το σημείο  πασπαλίζουμε ένα θέλουμε με τριμμένη φρυγανιά,
ώστε να έχουμε στην επιφάνεια του ρολού πατάς μας μια τραγανή κρούστα.)

 Με την βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε σε ρολό.

Ψήνουμε (τυλιγμένο στο λαδόχαρτο εάν θέλουμε)
 σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,
για 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Πεϊνιρλί το νόστιμο!


Μια εναλλακτική λύση εάν έχουμε "βαρεθεί" την πίτσα, 
είναι η αφορμή για να φτιάξουμε κάτι γρήγορο για κολατσιό 
ή για ένα παιδικό πάρτυ!
Σίγουρα θα λατρέψετε αυτή την εύκολη συνταγή για πεϊνιρλί!

Υλικά για την ζύμη

3 φλ αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
2 κ.γ  μέλι
1 κ.γ αλάτι
3 κ.σ σπορέλαιο
1 φλ νερό φρέσκο γάλα
λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη

 Για τη γέμιση
γαλοπούλα ή μπέικον
κασέρι τριμμέννο
πιπεριές-μανιτάρια

Ετοιμασία της ζύμης

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά  και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε 
το λάδι και το χλιαρό γάλα & το μέλι. 
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και μαλακή 
και να μην κολλάει στα χέρια. 
(Ίσως  χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.)
Σκεπάζουμε  με μια πετέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 
να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
 
Όταν είναι έτοιμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε 
σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα πεινιρλί μας.
Δίνουμε σε κάθε μπαλάκι ζύμης το σχήμα μιας βαρκούλας (οβάλ στενόμακρο).
 
Στο κέντρο προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης.
Σάλτσα ντομάτας - κασέρι - γαλοπούλα -πιπεριά - μανιτάρια.
 
Κλείνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να μείνει ένα άνοιγμα στο κέντρο.
 
Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
 
Προθερμένουμε τον φούρνο μας, στους 200 βαθμούς.
(σε αυτό το χρονικό διάστημα, δίνουμε την δυνατότητα, 
στα πεϊνιρλί μας να φουσκώσουν.)

Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο, 
τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο
και σερβίσουμε.

Καλή Επιτυχία!

Μαρμελάδα μήλο με πολτό απο τζίντζερ!



Για πολύ καιρό, είχα στο μυαλό μου πως θέλω να φτιάξω μια μαρμελάδα μήλο με τζίντζερ.
Σε μια απο τις χαοτικές νύχτες των Χριστουγέννων αποφάσισα να μην το σκέφτομαι πια και οτι θα μπορούσα να κάνω μια απλή μαρμελάδα με τίποτα περισσότερο από το μήλο, τζίντζερ και ζάχαρη.
Μια μαρμελάδα που να έχει κρεμώδη υφή, να μην θυμίζει γλυκό κουταλιού
και να έχει ατόφια γεύση μήλου, χωρίς κανένα άλλο φρούτο.

Πήρα την απόφαση να χρησιμοποιήσω φρέσκο τζίντζερ 
και όχι σκόνη, μιας και ήθελα η μαρμελάδα μου 
να είχε την πραγματική αίσθηση του τζίντζερ, 
αλλά χωρίς να είναι τόσο πικάντικη, 
ώστε να μπορούν και τα παιδιά να την 
απολαύσουν με ένα βουτυρωμένο κομμάτι ψωμί.  

Από μια ρίζα φρέσκου τζίντζερ, παίρνω 50γρ και χρησιμοποιώντας 
το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες,
αφαίρεσα την εξωτερική φλούδα.
 Έπειτα με ενα κοφτερό μαχαίρι έκοψα σε 
λεπτές φέτες την ρίζα και ψιλοέκοψα τις φέτες 
για να σπάσω τις έντονες ίνες του τζίντζερ.
    (Μπορούμε να τρίψουμε στο λεπτό μέρος του τρίφτη 
την καθαρισμένη ρίζα του τζίντζερ.)

Πολτοποίησα το ψιλοκομμένο τζίντζερ με 1 φλ νερό.
  
Υλικά 

8 φλ τριμμένα κόκκινα μήλα-στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
(6 μήλα μεγάλου μεγέθους)
3& 1/2 φλ μαύρη ζάχαρη
 1 φλ πολτό απο τζίντζερ 

Ετοιμασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα έβαλα τα μήλα και την ζάχαρη.
Αφήσα να πάρει βράση και με μια τρυπητή κουτάλα 
αφαίρεσα τον αφρό απο την επιφάνεια.
Πρόσθεσα τον πολτό απο το τζίντζερ και άφησα την μαρμελάδα να σιγοβγράσει
για 25-30 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
(εάν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς).

Άφησα την μαρμελάδα στην κατσαρόλα  
και σκέπασα με μια καθαρή πετσέτα.
(το καπάκι θα έδινε επιπλέον υγρά στην 
μαρμελάδα μου απο τους υδρατμούς.)
Το επόμενο βράδυ 
(σχεδόν 24 ώρες μετά δλδ)
πολτοποίησα την μαρμελάδα μου με το ραβδομπλέντερ,
και γέμισα τα αποστειρωμένα βάζα μου.

Δοκιμάστε να γεμίσετε με την μαρμελάδα μήλου, 
ένα στρούντελμια πάστα φλώρα, λαχταριστά μηλοπιτάκια 
ή ακόμα και σαν γλάσο πάνω απο ένα ζεστο κέικ γιαουρτιού!

Καλή επιτυχία! 


* Εκτός από το μήλο, φαίνεται ότι και 
λίγο τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και το τζίντζερ είναι πλούσιο και στα τρια αυτά πολύτιμα συστατικά. Ειδικά όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυάδες, πυρετό και σας λούζει…κρύος ιδρώτας, το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
 
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη στον καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η πιπερόριζα σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και επιβράδυνε την ανάπτυξη άλλων.

  Μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα σας 
και να σας προστατεύσει από περιττά κιλά.
Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο η αρχή, αφού θεωρείται ότι η πιπερόριζα έχει πλήθος άλλων θετικών επιδράσεων στον οργανισμό, με κάποιες μελέτες να δείχνουν ότι εμποδίζει τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο, την καούρα, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ιάπωνες που το χρησιμοποιούν πολύ, έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, αποδεικνύοντας ότι παίζει κι αυτό το ρόλο του. 
    









 

Μεσογειακό Κέικ!


Υλικά

4 φλ αλεύρι γ.ο.χ + 2κ.γ μπέικιν πάουντερ
(κοσκινισμένα)
20 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 φλ μέλι
3 αυγά
(χωρισμένα κρόκους απο ασπράδια)
χυμό και ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
2 φλ γιαούρτι 
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Ετοιμασία
 Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγων μέχρι να φίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Στον κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε το ελαιόλαδο με το μέλι.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν έναν.
Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα το γιαούρτι και το κοσκινισμένο αλεύρι
εναλλάξ, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά.
Προσυθέτουμε στο μείγμα μας την μαρέγμα ανακατεύοντας 
με μια πλαστική σπάτουλα, με απαλές  κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα του κείκ 
και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά.

Αφήνουμε το κεικ μας να κρυώσει τελείως και το 
πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!



The Dark Side Of a Hot Cocoa!


Υλικά

180ml γάλα φρέσκο πλήρες
40γρ κουβερτούρα γάλακτος
40γρ κουβερτούρα 70% κακάο
1 κ.γ σκόνη κακάο
1 κ.σ μέλι
1/2 κ.γ κανέλα
σπόρους απο 1/2 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας

Ετοιμασία 

Ψιλοκόβουμε τα 2 είδη σοκολάτας, προσθέτουμε την σκόνη κακάο 
και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε το γάλα με την βανίλια να ζεσταθεί.
Λίγο πρίν βράσει, το αποσύρουμε απο την φωτιά
και το σουρώνουμε πάνω στην σοκολάτα.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε 
συνεχώς με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί
το μείγμα μας.

Ζεσταίνουμε μια κούπα με βραστό νερό και 
σερβίρουμε αμέσως την σοκολάτα μας.

Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Καλή Επιτυχία! 

Μυστικά : 
  
α. H μπίτερ σοκολάτα "αγαπάει" τα μπαχαρικά! 
1 κόκκος μπαχάρι, λίγο τσίλι, ή ένα κομματάκι 
αστεροειδή γλυκάνισο θα δώσουν έντονο χαρακτήρα 
στην σοκολάτα μας!

 β. Εαν θέλουμε να εμπλουτίσουμε την μπίτερ σοκολάτα μας με 
αλκοόλ, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα δυνατό ποτό
όπως: η ρακή, το ουίσκι ή το ρούμι!
Επίσης η αναλογία γίνεται 160ml γάλα + 20ml

γ. Αν δεν θέλουμε αλκοόλ μια δόση καφέ εσπρέσσο
(160ml γάλα + 20ml καφέ)
θα δώσει μια δυνατή και αρωματική επίγευση
στον ουρανίσκο μας!






Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο!



Μια ακόμα εύκολη & γρήγορη λύση για το 
δεκατιανό γεύμα των παιδιών μας,
 για απογευματικό κολατσιό μικών και μεγάλων,
αλλά και σίγουρη επιτυχία για έναν μπουφέ γενεθλίων!


Υλικά
(30 κομμάτια)
 
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη
1 κεσεδάκι τριμμένο κίτρινο τυρί
(κασέρι, γραβιέρα)
2 αβγά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

1 κ.γ ξερό δυόσμο
φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Σουσάμι ή ηλιόσπορους


Ετοιμασία

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε καλά 
το γιαούρτι με το ελαιόλαδο 
και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. 

Ανακατεύουμε στο μείγμα και τα τυριά, 
τον δυόσμο και το πιπέρι. 

 Τέλος, προσθέτουμε, ανακατεύοντας απαλά αρχικά 
με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με το χέρι, 
το αλεύρι κοσκινισμένο, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. 

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
και ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολα. 
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, 
λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι, 
και τα αραδιάζουμε στο ταψί με κάποια 
απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν. 

Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό (εαν θέλουμε) και 
τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ηλιόσπορο. 

Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 

Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

Καλή επιτυχία!