Πατάτες ογκρατέν



Υλικά

1 1/2 κιλό πατάτες
1 φλ τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
500 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι , πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Ετοιμασία

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.


 Αλείφουμε με τριμμένο σκόρδο τον πάτο τους σκέυους ,
βουτυρώνουμε  και στρώνουμε μια στρώση πατάτες.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και ξαναβάζουμε
μια στρώση πατάτες.
Συνεχίζουμε εναλλάξ με την γραβιέρα μέχρι να τελιώσουν τα υλικά μας.

Σε βαθύ μπόλ ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος ,
αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.

Ριχνουμε το μίγμα πάνω απο τις πατάτες και βάζουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.



Σε προθερμασμένο φούρνο , ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους 220 βαθμούς ,
 εάν πάρουν πολύ νωρίς χρώμα ,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Σερβίζουμε ζεστό το φαγητό μας.




Καλή επιτυχία

* Μια κλασική συνταγή απο τον Νικ.Τσελεμεντέ.