Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!
Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).
Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .
Στον Τσελεμεντέ του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!
Μπεσαμέλ με γραβιέρα.
Υλικά
2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο
Ετοιμασία
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.
και ανακατεύουμε καλά.
Καλή επιτυχία!
12 σχόλια:
Γεια σου Αφροδίτη μου.
Τέλειες οι πληροφορίες που μας έδωσες! Μου αρέσει που θυσίασες χρόνο για να μας πεις μερικά πράγματα επάνω στη μπεσαμελ.
Καλό Σ/Κ και να περάσεις όμορφα!
Ζ.
*...Ξέχασα, από την περασμένη φορά θέλω να στο γράψω, μου αρέσει πολύ το νέο σου λουκ!
xxx
Ζάμπια μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
* Η αλίκη στην χώρα των θαυμάτων είναι η πιο αγαπημένη ηρωίδα των παιδικών μου χρόνων!
φιλιά καλό ΣΚ και σε εσένα :)
Της ταιριάζει πολύ η γραβιέρα.
Εγώ την φτιάχνω την μπεσαμέλ με παλιά κλασσική συνταγή τη γιαγιάς με καλαμπόκαλευρο και άλλα , και κάποιες φορές προσθέτω γραβιέρα.
Θα δοκιμάσω και την πρότασή σου.
Καλό σ/κ
:-)
Βάσσια μου , δεν μπορώ να φανταστώ την γεύση μιας μπεσαμέλ με καλαμποκάλευρο , αλλά σαν ιδέα μπυ αρέσει πολύ , την επόμενη φορά που θα φτιάξω θα δοκιμάσω αυτό το αλέυρι!
εχεί κάποιο άλλο "μυστικό" που να πρέπει να κάνω ή μπορώ να ακολουθήσω την περπατιμένη οδό ;
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ , καλό ΣΚ και σε εσένα :)
Ανταποδιδω την επισκεψη και σου ευχομαι καλη εβδομαδα.Ολα τελεια εδω μεσα και πολυ νοστιμα:)Να εισαι παντα καλά.
Καλή εβδομάδα Αφροδιτάκι!!!
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου...
Πολλά φιλάκια
Skoytzako & painter σας ευχαριστώ πολύ , καλό βραδυ και στους 2 σας :)
Τελικα επιβεβαιωνω την θεωρια μου οτι η μπεσαμελ δεν ειναι απλη υποθεση.ειναι το κερασακι στην τουρτα!Μπραβο "Θεα"μου!
πολυ αγαπημενο πιατο....τελειο για κροστινι!
mara μου , δεν εχεις και άδικο , θέλει την προσοχή της η μπεσαμέλ! :)
cook ευχαριστώ , καλώς όρισες στην παρέα :)
Να ρωτήσω- σχετικά με το καλαμποκαλευρο η συνταγουλα είναι ίδια; Ευχαριστώ
Frantzeskaki Maria ναι! σας ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου