Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Γεια σου Αφροδίτη μου.
Τέλειες οι πληροφορίες που μας έδωσες! Μου αρέσει που θυσίασες χρόνο για να μας πεις μερικά πράγματα επάνω στη μπεσαμελ.

Καλό Σ/Κ και να περάσεις όμορφα!
Ζ.
*...Ξέχασα, από την περασμένη φορά θέλω να στο γράψω, μου αρέσει πολύ το νέο σου λουκ!
xxx

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ζάμπια μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

* Η αλίκη στην χώρα των θαυμάτων είναι η πιο αγαπημένη ηρωίδα των παιδικών μου χρόνων!

φιλιά καλό ΣΚ και σε εσένα :)

Βάσσια είπε...

Της ταιριάζει πολύ η γραβιέρα.
Εγώ την φτιάχνω την μπεσαμέλ με παλιά κλασσική συνταγή τη γιαγιάς με καλαμπόκαλευρο και άλλα , και κάποιες φορές προσθέτω γραβιέρα.

Θα δοκιμάσω και την πρότασή σου.
Καλό σ/κ
:-)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Βάσσια μου , δεν μπορώ να φανταστώ την γεύση μιας μπεσαμέλ με καλαμποκάλευρο , αλλά σαν ιδέα μπυ αρέσει πολύ , την επόμενη φορά που θα φτιάξω θα δοκιμάσω αυτό το αλέυρι!
εχεί κάποιο άλλο "μυστικό" που να πρέπει να κάνω ή μπορώ να ακολουθήσω την περπατιμένη οδό ;

Σε ευχαριστώ πολύ πολύ , καλό ΣΚ και σε εσένα :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ανταποδιδω την επισκεψη και σου ευχομαι καλη εβδομαδα.Ολα τελεια εδω μεσα και πολυ νοστιμα:)Να εισαι παντα καλά.

painter είπε...

Καλή εβδομάδα Αφροδιτάκι!!!
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου...

Πολλά φιλάκια

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Skoytzako & painter σας ευχαριστώ πολύ , καλό βραδυ και στους 2 σας :)

mara είπε...

Τελικα επιβεβαιωνω την θεωρια μου οτι η μπεσαμελ δεν ειναι απλη υποθεση.ειναι το κερασακι στην τουρτα!Μπραβο "Θεα"μου!

cook είπε...

πολυ αγαπημενο πιατο....τελειο για κροστινι!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

mara μου , δεν εχεις και άδικο , θέλει την προσοχή της η μπεσαμέλ! :)

cook ευχαριστώ , καλώς όρισες στην παρέα :)

Frantzeskaki Maria είπε...

Να ρωτήσω- σχετικά με το καλαμποκαλευρο η συνταγουλα είναι ίδια; Ευχαριστώ

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Frantzeskaki Maria ναι! σας ευχαριστώ!