Γιουβαρλάκια : πρόκειτε για μια πολύ ιδιαίτερη ελληνική συνταγή.
Είναι συγγενικά με τα κεφτεδάκια αφού περιέχουν κιμά , κρεμμύδια και μυρωδικά.
Περιέχουν όμως και ρύζι. Μαγειρέυονται μέσα σε νερό ή ζωμό ή σάλτσα ντομάτας ώστε στο σύνολο του το πιάτο να μοιάζει κάτι μεταξύ σούπας και μαγειρευτού.
Το ρύζι (κατά παράδοση Καρολίνα ) το εμπλουτίζει , δίνει όγκο και βάρος , τα κάνει να είναι ένα πλήρες γεύμα που συνδιάζει πρωτεϊνες και υδατάνθρακες.
Στη σύγχρονη ελληνική μαγειρική συναντάμε δημιουργίες , κυρίως στην επαγγελματική κουζίνα , για γιουβαρλάκια με ψάρια ή θαλασσινά , μια τέτοια συνταγή,
του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου , σας παρουσιάζω και εγώ
Υλικά
6 φλ ζωμός λαχανικών
500 γρ γαρίδες
500 γρ καραβιδόψιχα
2 1/2 κ.σ ελαιόλαδο
200 γρ γλώσσα ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι ψιλοκομμένο σαν κιμάς
αλάτι , πιπέρι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά
2 κ.σ εστραγκόν φρέσκο ή 1κ.γ αποξηραμένο
1-2 κ.σ κορνφλάουρ
αλέυρι
Για την σάλτσα
τα τσόφλια από τις γαρίδες και τις καραβίδες
ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
5 φλ ζωμό λαχανικών
1 φλ χυμό ντομάτας
2-3 κ.σ φρέσκος βασιλικός
αλάτι και πιπέρι
Ετοιμασία
Βράζουμε το ρύζι μέσα στα 6φλ ζωμό ώσπου να πήξει (ακολουθώντας τις οδηγίες στο κουτί του ρυζιού ) για να γίνει κολλώδες. Το αφήνουμε να κρυώσει.
ΚΑθαρίζουμε τα θαλασσινώ και κρατάμε τα τσόφλια , χωριστά.
Σοτάρουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες στο ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε με το ψάρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια , τα αυγά , το βρασμένο ρύζι και το εστραγκόν.
Δένουμε το μείγμα με το κορφλάουρ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στη συνέχεια λάθουμε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.
Ετοιμασία της σάλτσας
Σε φαρδιά κασαρόλα σοτάρουμε τα τσόφλια σε λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα 5 φλζωμό λαχανικών. Βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί
ένα μέρος απο το ζωμό και να μείνουν περίπου 3 φλ υγρό.
Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα .
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας , το εστραγκόν , τον βασιλικό
και αλατοπιπερώνουμε .
Βράζουμε για λίγο να εσνωματωθούν οι γεύσεις .
Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
13 σχόλια:
Καλημέρα Αφροδίτη, πολύ ωραία συνταγή!!! Είμαι περίεργη για την γεύση τους, θα τα δοκιμάσω
Γεια σου Αφροδίτη! Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Ο Καραμολέγκος με τα ψαρικά τολμάει! Θα το δοκιμάσω!
καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Τα γιουβαρλάκια τα έχω συνδυάσει με κεφτεδάκια. Με θαλασσινά όμως???
λες να δοκιμάσω?
Φαίνεται πεντανόστιμο και διαφορετικό απο τα συνηθισμένα γιουβαρλάκια!!!
ΑΡΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ.ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
ω!αυτη κι αν ειναι πρωτοτυπια σε συνταγη!(γιουβαρλακια κι εγω σημερα!)
τα γιουβαρλάκια δεν μ αρέσουν γιατί η ιδέα του βραστου΄κιμά δεν με πολυσυγκινεί ωστόσο αυτό εδώ φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ίσως να το δοκιμάσω!
Αφροδιτούλα πολύ ωραία συνταγή.Ιδιαίτερη μπράβο!!!
Πολύ ιδιαίτερη παραλλαγή και σίγουρα ωραίο το αποτέλεσμα!!
καλημερα...
φαινεται νοστημο και ειμαι περιεργη πως ειναι και στη γευση.. το βαζω στα υπόψη!
manousina , Αγγελική , Katerina , Maria Z ,Jk , cook , Νικη , Ναντιά , Εφη , Ελπινίκη , καλημέρα , καλημέρα :-)
είναι όντως διαφορετική συνταγή , την σκεφτόμουν μέρες , απο την στιγμή που την είδα ... τελικά το τόλμισα και το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ!
όταν έχετε κέφι κ όρεξη για κάτι διαφορετικό δοκιμάστε το!
σας ευχαριστώ :-)
Maria Z καλώς όρισες :-)
Εξαιρετική ιδέα για μας που δεν τρώμε κρέας!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!Μπράβο!
Λένια σε ευχαριστώ! καλώς όρισες και απο εδώ στην μπλογόσφαιρα :-)
Δημοσίευση σχολίου