Η πόλη που δεν είναι μόνο Καρναβάλι...


...Ή μήπως δεν είναι έτσι.

Η Πάτρα ζει και αναπνέει για το καρναβάλι της και γι αυτό δεν είναι άδικα το πιο επιτυχημένο της Ελλάδας.


Έτσι και φέτος, με  το που θα τελειώσει το Καρναβάλι,  το Καρναβαλικό Κομιτάτο
(κάτι σαν μια επιτροπή που διαχειρίζεται τα καρναβαλικά δρώμενα τα Πάτρας) θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επόμενη διοργάνωση, γιατί για τους Πατρινούς σε ό,τι έχει να κάνει με την Απόκρια, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.




Η πόλη, έτσι κι αλλιώς χωρίζεται σε γκρουπάκια και το καθένα ετοιμάζει, με γνώμονα την πρωτοτυπία και τον εντυπωσιασμό, τα κουστούμια που θα διαγωνιστούν για την καλύτερη αμφίεση στο τέλος της παρέλασης. Τα γκρουπ κάνουν στέκια τους διάφορα μαγαζιά και για εβδομάδες κάθε γωνιά της Πάτρας πλημμυρίζει από χρώματα κι αρώματα καρναβαλιού. Ακόμη και η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση των χαρούμενων αυτών ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά ότι εκδηλώσεις όπως τα περίφημα “Μπουρμπούλια”, το Κυνήγι του Θησαυρού, η δοκιμαστική και, φυσικά, η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων και των εντυπωσιακών αρμάτων το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς είναι θεσμός για την πόλη, που για μερικές μέρες γίνεται το κέντρο του ξεφαντώματος για χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν ως εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το να ταξιδέψεις ως την Πάτρα την εποχή του  Καρναβαλιού είναι, όπως καταλαβαίνετε, μια απόφαση αρκετά τολμηρή και  επιβάλλεται να εμπεριέχει και μια  δόση τρέλας. Η πόλη ζει σε ξέφρενους  ρυθμούς μαζί με τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες δωματίων, τους εστιάτορες, τους ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών. Αν θελήσετε απλώς να κάνετε τουρισμό στην Πάτρα, και να δείτε την πόλη στην καθημερινότητά της, αλλά και να ευχαριστηθείτε τα αξιοθέατα με την ησυχία σας, κάντε το μια άλλη εποχή του χρόνου. Τις ήσυχες ημέρες της Άνοιξης και του καλοκαιριού, η Πάτρα ζει σε ήρεμους ρυθμούς.



Οι δρόμοι της μποτιλιάρουν τις ώρες αιχμής, αλλά σχεδόν πάντοτε ο ξένος θα βρει το δρόμο της επιστροφής στο σημείο αφετηρίας, αφού η ρυμοτομία της το επιτρέπει. Θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα το σχέδιο της που έγινε στα μετεπαναστατικά χρόνια και ανάδειξε την Πάτρα ως πόλη πρότυπο. Οι δρόμοι είναι μεγάλοι, οι κεντρικοί μονοδρομημένοι με απόλυτη λογική, τα πεζοδρόμια εύκολα να περπατηθούν και οι πλατείες μεγάλες και ευχάριστες από την πρώτη ματιά. Προσθέστε σε αυτά τις αρκετές πεζοδρομήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και θα πάρετε εύκολα την απόφαση να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για να την περπατήσετε.

Φυσικά, οι αποστάσεις δεν είναι αμελητέες. Για να πάτε, για παράδειγμα από το κέντρο της πόλης στον Άγιο Ανδρέα θα πρέπει να περπατήσετε για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τις αντοχές σας. Είναι, όμως, μια επίσκεψη που επιβάλλεται να κάνετε, καθώς ο ναός που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης, αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Στέκει επιβλητικός με τους αμέτρητους τρούλους του, στη νότια πλευρά του λιμανιού. Θεμελιώθηκε το 1908 και θεωρείται δικαιωματικά ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων. Οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του σου κόβουν την ανάσα, μαζί με τον τρούλο που στέκει ακλόνητος στα 46 μέτρα από το έδαφος. Εξαιρετικός είναι και ο τεράστιος ξυλόγλυπτος πολυέλαιος, αλλά και το μαρμάρινο τέμπλο. Οι πιστοί που θα βρεθούν στο εσωτερικό του έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την κάρα του Αγίου, που βρίσκεται σε ειδική ασημένια λάρνακα, στο δεξιό άκρο του.







Δίπλα στον ναό, βρίσκεται  αποκαταστημένος ο παλιός ναός, που χτίστηκε το 1843 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου και φιλοξενεί το περίφημο πηγάδι του Αγίου Ανδρέα, στο σημείο όπου προϋπήρχε η μαντική πηγή της Δήμητρας, κατά την αρχαιότητα.


Επιστρέφοντας στο  κέντρο της πόλης μέσω της οδού Αγίου Ανδρέου, στρίβουμε δεξιά  στη Γεροκωστοπούλου και βρισκόμαστε  μπροστά στην Πλατεία Δημοκρατίας ή Βασιλέως Γεωργίου, την πιο κεντρική της πόλης, που συγκεντρώνει τη μέρα της μεγάλης παρέλασης όλα τα άρματα και τα καρναβαλικά γκρουπ που συμμετέχουν στα διάφορα δρώμενα του τελευταίου διημέρου της Αποκριάς. Από τα πολύ παλιά χρόνια, εδώ συγκεντρώνονταν όλοι οι πατρινοί που έκαναν τον απογευματινό τους περίπατο, έπιναν τον καφέ τους στα καφενεία, συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις και ατένιζαν τους σχηματισμούς των νερών στα δύο χαρακτηριστικά συντριβάνια στις δύο άκρες της.



Στην Πλατεία δεσπόζει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, έργο του Ερνέστου Τσίλερ από το 1872, από το οποίο έχουν παρελάσει στο πέρασμα των χρόνων πολύ μεγάλοι θίασοι και σήμερα αποτελεί τη στέγη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

  




Πολύ κοντά στην πλατεία, στη διασταύρωση των  οδών Βότση και Μαιζώνος, θα βρείτε το κτήριο του Δημαρχείου, που χτίστηκε το 1880 και φιλοξενεί στις αίθουσές του τοιχογραφίες του Ε. Θωμόπουλου. Η πιο δημοφιλής πλατεία της Πάτρας είναι, αναμφίβολα, τα Ψηλά Αλώνια, στην οποία για να φτάσετε από την Πλατεία Δημοκρατίας θα πρέπει να περπατήσετε ακόμη 15 λεπτά με κατεύθυνση νότια, μέσω της Γεροκωστοπούλου και στο τέρμα της να κάνετε δεξιά στην 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια να μπείτε στην οδό Σισίνη. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τη χρήση που είχε στο παρελθόν ως αλώνι για τις σταφίδες. Σήμερα αποτελεί έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου για τους πατρινούς και ειδυλλιακό τόπο για συναντήσεις και επικοινωνία στις καφετέριες ή στις πρασιές της, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Το 1944 στην πλατεία αυτή απαγχονίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 20-3-1923 έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων του χάλκινου ανδριάντος του μητροπολίτη Παλαιών Γερμανού και στις 24-3-1953 της προτομής του Κωστή Παλαμά.



Έχοντας φτάσει στα  ψηλά, είστε ήδη πολύ κοντά στην περιοχή που κρύβει και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, σε μνημεία που στέκουν ακόμη αντέχοντας το χρόνο και δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το πως ήταν η πόλη στα ρωμαϊκά και τα χρόνια του μεσαίωνα. Αν ακολουθήσετε και πάλι τη Σισίνη προς τα πίσω θα καταλήξετε στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού όπου βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο, που θα διακρίνετε αμέσως, από τον κατακόκκινο πλίνθινο περίβολό του. Το θέατρο αναστηλώθηκε στην αρχική του μορφή το 1956 και έχει αποτελέσει, τις τελευταίες δεκαετίες την καρδιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης.

Αν βρεθείτε στην Πάτρα το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε από τις κερκίδες του κάποια από τις παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Σε απόσταση αναπνοής από το Ωδείο μπορείτε θα ανακαλύψετε το ναό του Παντοκράτορα. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 900 μ.Χ. κτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Δία.




Αν ανεβείτε ως εδώ και κατορθώσετε να βρείτε το κάστρο ανοικτό για περιήγηση, ρωτήστε να μάθετε για τον θρύλο της Πατρινέλας, ενός ονόματος που είχε στοιχειώσει για χρόνια την πόλη, με αφορμή την ύπαρξη ενός παράξενου αγάλματος που βρέθηκε εντοιχισμένο στα τείχη του. Η περιοχή γύρω από το φρούριο είναι και από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά κτήρια.


Στην Άνω Πόλη θα δείτε σπίτια νεοκλασικά και διατηρητέα, μέσα σε ήσυχες γειτονιές και με πολύ όμορφη θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Πάτρας. Με μια γρήγορη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι η περιοχή γύρω από το Κάστρο εξακολουθεί να θεωρείται και σήμερα η πιο όμορφη της πόλης και γι αυτό, μάλλον, και από τις πιο ακριβές, μαζί με τα Ψηλά Αλώνια. 

Η καρδιά της Πάτρας, πάντως, χτυπάει στους μεγάλους κεντρικούς της δρόμους. Κατηφορίζοντας για  το λιμάνι, μέσω της 25ης Μαρτίου και  της Αγίου Νικολάου, θα βρεθείτε στην Πλατεία των Τριών Συμμάχων, που πήρε το όνομά της από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμμάχους της Ελλάδας στα χρόνια της επανάστασης. Εδώ αναπαύεται με μικρή κλίση προς τα πάνω το πολύ χαρακτηριστικό ρολόι που είναι φτιαγμένο με πρασινάδα και λουλούδια. Η οδός Αγίου Νικολάου που σας οδήγησε εδώ, έχει διαμορφωθεί σε πεζόδρομο στα δύο τελευταία της τμήματα και γι αυτό είναι ιδανική για να απολαύσετε ένα ακόμη ρόφημα. Αν σας πιάσει το σκοτάδι και θέλετε κάτι εναλλακτικό για την ψυχαγωγία σας, ο διατηρητέος κινηματογράφος Ιντεάλ βρίσκεται πολύ κοντά σας, στο τμήμα του πεζόδρομου ανάμεσα στην Αγίου Ανδρέου και τη Μιχαλακοπούλου.

Αν, όμως, είναι νωρίς και προλάβετε πριν τις 3 το απόγευμα που κλείνει, πολύ κοντά σας, στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (ή Βασιλίσσης Όλγας) βρίσκεται το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και λέμε παλιό, γιατί η Πάτρα, εδώ και μερικούς μήνες, διαθέτει το δικό της κόσμημα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που φτιάχτηκε με μεράκι και προσήλωση στους κανόνες που όρισαν οι μουσειογραφικές μελέτες. Το Νέο Μουσείο είναι ίσως το καλύτερο μετά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και θα σας ταξιδέψει σε περίπου 20 αιώνες ιστορίας της περιοχής, με εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους, έως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. 

Εκθεσιακοί χώροι  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες είναι ακόμη το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (Πλατεία Γεωργίου), το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Κορυτσάς και Μαυροκορδάτου) και το Μουσείο Τύπου (στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών, Μαιζώνος 200).

Σε ολόκληρη αυτή την  περιπλάνησή σας στην πόλη της  Πάτρας δεν αποκλείεται συναντήσετε  τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της πόλης, που είναι σωσμένα σε διάφορες γωνιές της. Το υδραγωγείο είχε μήκος 6,5 χιλιομέτρων και ήταν ο βασικός άξονας ενός προηγμένου για την εποχή του έργου ύδρευσης, που αποκαλύπτεται σε διάφορες ανασκαφές μέσα στην πόλη. 

Τελευταία, αλλά και  πιο έντονη εικόνα που θα έχετε από την Πάτρα είναι αυτή που θα αντικρίσετε στο λιμάνι και τον παραλιακό δρόμο, την Όθωνος-Αμαλίας. Η εικόνα της αποβιομηχάνισης που έπληξε την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες είναι έντονα χαραγμένη σε παλιά βιομηχανικά κτήρια που στέκουν εκεί, μνημεία αλλοτινών παραγωγικών και ευτυχισμένων εποχών. Ανάμεσά τους φιγούρες θλιβερές εκατοντάδες λαθρομετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη, μέσα από τα καράβια που φεύγουν για τα λιμάνια της Ιταλίας. Και μπροστά σας να απλώνονται οι γραμμές του τρένου, ο παλιός σταθμός και κάποια κουφάρια βαγονιών σε άλλες πλευρές της γραμμής, που μένουν για χρόνια ακίνητα και χωρίς προοπτική. Η πόλη, ωστόσο, προσπαθεί να αντιπαλέψει τη μιζέρια και αν και δεν το κατορθώνει πάντοτε, τουλάχιστον ελπίζει. 







πηγή : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=125346 ,
φωτογραφίες : http://www.e-patras.gr/portal/web/municipality/home


Καλές απόκριες σε όλους , καλή διασκέδαση!

9 σχόλια:

sstamoul είπε...

Τι όμορφη παρουσίαση μιας όμορφης πόλης!

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα Αφροδίτη!
Τέλεια και εμπεριστατωμένη η ξενάγησή σου στην Πάτρα και στο ιστορικό της καρναβάλι!
Το ευχαριστήθηκα δεόντως και συγκινήθηκα, μιας και στην Πάτρα πέρασα τα ομορφότερα χρόνια της ζωής μου, τα φοιτητικά, στα '80ς...
Πάντως η Πάτρα μας παραμένει ζωντανή και αγωνιστική, όπως μου έγραφες, και το μεγάλο Καρναβάλι είναι κι αυτό απόδειξη της ζωντάνιας της! Έτσι την θυμάμαι κι εγώ, σε περιόδους που τα μεγάλα της εργοστάσια ένα-ένα έκλειναν ο κόσμος ποτέ δεν το έβαζε κάτω!
Καλά να περάσετε και να ξεφαντώσετε! Με νοσταλγία, σας ζηλεύω!
Και όπως πάντα, την επομένη να αρχίσετε τις ετοιμασίες για το 2012!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Oποιος έχει ζήσει το πατρινό καρναβάλι έστω και μία φορά, του έχει μείνει αξέχαστο!
Καλή Τσικνοπέμπτη, Καλές Απόκριες εύχομαι σε όλους!!!!

Lenia είπε...

Ωραιότατο άρθρο,Αφροδίτη!Είμαστε τυχερές που είμαστε Πατρινές!Καλή Τσικνοπέμπτη!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

@Στέλλα μου καλησπέρα , σε ευχαριστώ! με την πρώτη ευκαιρία να πάρεις τα καμάρια σου και τον καλό σου και να κατέβετε μια βολτα στα μέρη μας , εννοείτε πως κερνάμε καφέ , φαγητό και στρωμαστάδα δίπλα στο τζάκι!

@Πορτιάτη καλησπέρα , πόσο χαίρομαι που σου ξύπνησα τόσο ευχάριστες αναμνήσεις! Όντως το παλεύει η Πάτρα (εχτές είχαν "βγεί στο δρόμο ακόμα και επιχειρηματίες και καταστηματάρες)
Η Πάτρα πιά ... "ζεί" απο τούς φοιτητές και όσοι φοιτούν ή έχουν φοιτησει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της πόλης έχουν να θυμούνται τα καλύτερα :-))).Πάντως εαν οδηγούσες μηχανή-μηχανάκι εκείνη την εποχή στην Πάτρα , σίγουρα θα ξέρεις τον καλό μου .... καλό βράδυ , σε ευχαριστώ!

@Ελενα χαίρομαι που έχεις πράσει όμορφα εδω τις απόκριες! Καλά να περάσεις και φέτος , σε ευχαριστώ :-)

@Λένια μου καλές απόκριες να έχουμε , σε ευχαριστώ :-)

lourdi lourdaki είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ!!!
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΕΦΙ!!!
Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ!!
ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ..ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ!!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ..ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Λούρδη να'σαι καλά! Καλές απόκριες!:-)

Phivos Nicolaides είπε...

Αυτά τα όμορφα ταξιδιωτικά οδοιπορικά μ' ενθουσιάζουν. Μπράβο σου ειλικρινά.

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Φοίβο! :-)