Υλικά
1 κιλό και 2-3 χούφτες ακόμα αλεύρι
(για τσουρέκια, εγω χρησ.το ROBIN)
50 γρ. μαγια φρέσια ή 25γρ μαγιά ξηρή
250 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
6 αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1κ.σ μαχλέπι
1κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
λίγο αλάτι
ξύσμα & χυμό απο 1 πορτοκάλι
Ετοιμασία
Ζέστανουμε το γάλα , διαλύουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει για 30' τουλάχιστον.
Εντωμεταξύ ανακατέυουμε τα αυγά με την ζάχαρη εώς οτι αφρατέψουν κ ασπρίσουν ,
στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
Βάζουμε το βούτηρο να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει .
Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα με τα αυγά και ριχνουμε την μαγιά .
Ζυμώνουμε όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλέυρι και το βούτυρο σιγά σιγά ,
εως ότου μας γίνει μια μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδης ζύμη.
εως ότου μας γίνει μια μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδης ζύμη.
Τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο .
Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο .
Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .
Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο .
Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .
Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα
και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ
λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός .
Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή ,
θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ
λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός .
Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή ,
θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
Μετά απο 2 ώρες περίπου , λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει
σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.
σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.
Την αναδίπλωνουμε λίγο για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε παλι να γίνει.
Μόλις η ζύμη μας έχει γίνει πάλι πλάθουμε τα τσουρέκια μας.
Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα
άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα
άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος....
για 25 λεπτα μάλλον ,στους 180 C.
για 25 λεπτα μάλλον ,στους 180 C.
Μέχρι να ροδίσουν.....
(ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C )
***************************
Για να φτιάξουμε τα γεμιστά τσουρέκια
εφόσον έχουμε φτάσει στο στάδιο που
πρέπει να πλάσουμε τις πλεξούδες μας :
Ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης μας (αρκετό για 1 τσουρέκι) σε
Ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης μας (αρκετό για 1 τσουρέκι) σε
παραλληλόγραμο φύλλο , γεμίζουμε την μια πλεύρα κατά μήκος
του φύλλου με λιωμένη κρύα σοκολάτα ή
μαρμελάδα κάστανο ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκίας μας ...
Τυλίγουμε , στρίβουμε , τις
λωρίδες μας και κλείνουμε σαν σαλίγκαρο ... αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια
μας να φουσκώσουν , αλέιφουμε με κρόκο αυγού , πασπαλίζουμε με αμύγλαδα
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά
περίπου!
Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!