Τραγανό κοτόπουλο πανέ στο φούρνο



Υλικά

6 στήθη κοτόπουλου
200γρ γιαολυρτι σταγγισμένο
2 κ.σ μουστάρδα ντιζόν
1 κ.σ μέλι
2 1/2 φλ γαλέτα
1/2 φλ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Ανακατεύουμε το γιαουρτί , τη μουστάρδα και το μέλι σε ένα ρηχό πιάτο
Πλένουμε το κοτόπουλο κ αφαίρουμε την πετσα του.
Απλώνουμε σε ενα ταψί χαρτί ψησίματο.
Ανακατελυουμε τη γαλέτα με το τριμμένο τυρί.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα γιαουρτιού και κατόπιν γυρίζουμε
μέσα στο μείγμα της γαλέτας.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά , γυρίζοντας τα μια φορά για να πάρουν χρώμα παντού.


Καλή επιτυχία!

Χιονισμένη Πάβλοβα με ρόδι!






Υλικά για την μαρέγκα

5 ασπράδια αβγών
180 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλική
1 βανίλια
1/2 κ.γ μαστίχα σκόνη

Υλικά για την κρέμα

100 γρ τυρί φιλαδέλφεια
200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ανθόνερο
Υλικά για το στόλισμα

3 ρόδια
άχνη ζάχαρη

Ετοιμασία

Απλώνουμε την ζάχαρη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα στον κάδο του μίξερ μας
και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς
η μαρέγκα μας και να στέκετε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαστίχα.
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Σε ταψί στρωμένο με λαδωμένο χαρτί ψησίματος 
αδειάζουμε την μαρέγκα μας , φτιάχνοντας μια στρογγυλή μαρέγκα
διαμέτρου περίπου 23εκ. Πέρνουμε μεγάλες κουταλιές και τοποθετούμε στο χαρτί
και δημιουργούμε μια "λακούβα" πιέζοντας στο κέντρο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την μαρέγκα μας μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και χτυπάμε  όλα τα υλικά για την κρέμα μας.


Βάζουμε την μαρέγκα μας σε μιά ίσια πιατέλα και γεμίζουμε την "λακούβα" της με την κρέμα.


Τελειώνουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα τα ρόδια στην επιφάνεια της κρέμας
και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Tips : Άντι για ρόδι μπορούμε να στολίσουμε την πάβλοβα μας με διάφορα φρούτα του δάσους (κόκκινα και μαύρα μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλλα)


Καλές γιορτές σε όλους!




Βινεγκρέτ πορτοκαλιού για πράσινη σαλάτα!

 

Υλικά  

1 / 4 φλ.φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σμουστάρδα
2 κ.γ μέλι
πιπέρι
(ελαιόλαδο κατά βούληση)

Ετοιμασία

Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς , βάζουμε όλα τα υλικά μας.
Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά , μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Περιχύνουμε την σαλάτα μας με την βινεγκρετ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!



 

Πιο πορτοκαλένια μπισκότα ... δεν γίνετε!!!



 
Και φυσικά αναφέρομαι στα μοναδίκα μπισκότα με πορτοκάλι ,
της αγαπημένη μας Μάρας
απο το μπλόγκ της marascookrevolution  , που έφτιαξα τις τελευταίες μέρες
2 φορές ... 1 δεν είναι αρκετή πιστέψε με!


Υλικά

2 ποτήρια του νερού βούτυρο (φυτική μαργαρίνη)
1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
το ξύσμα από τα πορτοκάλια που θα στύψουμε
1,5 -2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ετοιμασία
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.

Προσθέτουμε το βούτυρο.

Έπειτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.

Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά,  ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Βάζουμε την ζύμη σε μηχανή φορμαρίσματος για μπισκότα ή και κορνέ για σαντιγί.

Πάλι αν θέλουμε απλώνουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και δίνουμε σχήμα με κουπ για μπισκότα ή ποτήρι κρασιού ή με το φλιτζάνι του καφέ.

Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια.

Ψήνουμε σε 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
Μπορούμε να λιώσουμε  60 γρ κουβερτούρα με λίγο καλαμποκέλαιο και να βουτήξουμε μέσα τα μπισκοτάκια μας.
Επίσης να ενώσουμε δύο μπισκοτάκια με λίγο μαρμελάδα σαν πτιφούρ.


Καλή επιτυχία!



 

Πορτοκαλένιες πατάτες με κουρκουμά!






Υλικά
1 1/2 κιλό παπάτες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
1 ποτήρι νερού , φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτό κ.γ κιτρινόριζα-κουρκουμά
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα


Ετοιμασία


Τηγανίζουμε τις πατάτες μας σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε.

Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε μέσα τις πατάτες 
και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις κουνόντας μόνο το σκεύος.

Ρίχνουμε την κιτρινόριζα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αλατιπιπερώνουμε καλά.

Κουνάμε καλά το τηγάνι ώστε να ανακατευτούν όλες οι  πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μια πηκτή σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως.


Καλη επιτυχία!








Επιδόρπιο με κρύα κρέμα και σοκολατένια μπισκότα με άρωμα εσπρέσο!



Υλικά

400 ml κρέμα γάλακτος
500 γρ μασκαρπόνε
5 κ.σ άχνη ζάχαη
1 φλιντζανάκι  δυνατό καφέ εσπρέσο
2 σφηνάκια λικέρ καλούα
250 γρ τριμμέν μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
5-6 κ.σ τριμμένη κουβερτούρα

Ετοιμασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη
προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ καλούα , χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.



Ραντίζουμε τα τριμμένα μπισκότα σοκολάτας , με τον καφέ εσπρέσο και μοιράζουμε
την μισή ποσότητα στα ποτήρια μας. Συνεχίχουμε μοιράζοντας την μισή ποσότητα κρέμας
στα ποτήρια και προσθέτουμε άλλη μια στρώση απο τα μπισκότα. Σκέπάζουμε με την υπόλοιπη
κρέμα και βάζουμε τα ποτήρια μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πρίν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κουβερτούρα.


Καλή επιτυχία!


Mille feuille μελιτζάνας - πατάτας με αντσούγιες φιλέτο!




Η αντσούγια είναι το αφρόψαρο που φέρνει την θαλασσινή γεύση στο πιάτο μας.
Οι τρεις ονομασίες αντσούγια, γαύρος και σαρδέλα αναφέρονται σε δύο ψάρια και όχι σε τρία. Παρόλο που οι Έλληνες λεξικογράφοι αναγνωρίζουν στη λέξη αντσούγια την κονσερβοποιημένη μορφή του ψαριού (στην άλμη, το αλάτι ή το λάδι), οι γνώμες διίστανται ως προς τον προσδιορισμό του ίδιου του ψαριού : για ορισμένους (βλ. το λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη) πρόκειται για τον γαύρο, ενώγια άλλους (βλ. το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη), πρόκειται για τη σαρδέλα. Αυτή η ανακοίνωση μελετά τις δύο απόψεις όχι μόνο στο ετυμολογικό και ιχθυολογικό αλλά και στο βιομηχανικό και διατροφικό τους πλαίσιο.
 Το συμπέρασμα είναι ότι η αντσούγια και ο γαύρος αναφέρονται στο ίδιο ψάρι.

Είναι ένα απο τα σημαντικότερα είδη ψαριών που που αλιεύονται στο Αιγαίο.
Στο Ελληνικό πατροπαράδοτο συνταγολόγιο τις συναντάμε παστές σε κονσέρβα είτε φιλεταρισμένες και ολόκληρες είτε και σε σε ροζέδες με μια κάπαρη στη μέση.
Συναντάμε επίσης παστές αντσούγιες σε κάποιες τοπικές συνταγές όπως είναι η γέμιση για κεφτέδες - πολπέτες - της Κέρκυρας  κα αναμειγμένες με τυρί σε μια γέμιση για κολοκυθαθνούς στη Λέσβο.
Οι αντζούγες είναι ένα απο τα κυριότερα συστατικά της ποντιακής κουζίνας.
Φημίζονται για την δυνατή γεύση τους , χάρη στην επεξεργασία και το πάστωμα τους.
Η δυνατή γεύση τους μειώνετε εάν τις μουλιάσουμε  για περίπου 30' μέσα σε νερό.
Είναι βασικό καρύκευμα της σαλάτας  Caesar όπως επίσης στην Ιταλική σάλτσα
puttanesca και προσφέρουν την γεύση τους στη μυστική συνταγή για την σάλτσα Worcestershire
και σε ορισμένες εκδοχές του βουτύρου cafi de Paris.

Ας φτιάξουμε λοιπόν αυτή την μοναδική συνταγή ,
που είχα την τύχη να μάθω όταν η πολύ
καλή μου φίλη Μάρθα, μου χάρισε ένα βιβλιαράκι συνταγών
της εταιρείας αλίπαστων ψαριών ΚΑΛΛΟΝΗ

Υλικά

300 γρ αντσουγιες φιλέτο (ξαλμυρισμένες σε κρύο νερό)
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ σάλτσα ντομάτας
200 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο ξερό δεντρολίβανο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε τα λαχανικά μας(μελιτζάνες - πατάτες) 
στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια , μαζί με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο. Όταν τα κρεμμύδια μαθαρούν καλά, τα στραγγίζουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνας και σκεπάζουμε με τα μισά αρωματισμένα κρεμμύδια.Συνεχίζουμε με φέτες μοτσαρέλας , αντζούγιες και μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάζουμε την διαδικασία ξεκινώντας αυτή την φορά με μια στρώση πατάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί μας.

Σερβίρουμε συνοδέυοντας με σάλτσα ντομάτας.

Καλή επιτυχία!

Η πρότυπη συνταγή ήταν  μόνο με μελιτζάνες , εγω  δοκίμασα με μελιτζάνες πατάτες.

Παστίτσιο λαχανικών!












Δεν υπάρχουν ακριβή υλικά για αυτή τη συνταγή!
Έφτιαξα το Σάββατο αυτό το φαγητό , όταν ο γιος μου , μου ζήτησε
για μεσημερινό : "παστίτσιο με καρότα"!

Σοτάρισα λοιπόν διάφορα λαχανικά (πατάτα - καρότο - κολοκύθι-πιπεριά ,μανιτάρια  ) λίγο σκόρδο και κρεμμύδι , τα έστρωσα πάνω απο τα ζυμαρικά μας (βρασμένα αλ τέντε), τελιώσα με μια στρώση μπεσαμέλ και στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά!

Σκέφτηκα απλά να μοιραστώ την ιδέα μαζί σας , γιατί τελικά έγινε πολύ νόστιμο!




Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!

Μανιτάρια σοτέ με μαυροδάφνη , καγιέν και πάπρικα.




Υλικά

300 γρ ολόκληρα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία

Κόβουμε απο τα μανιτάρια μόνο λίγο τα κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια , μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ,ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά.
Τα σκεπάζουμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο απο το ζωμό τους.
Γαρνίρουμε με την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!



Κέικ με λευκή σοκολάτα και γλάσο καραμέλας!


Υλικά για το κέικ

250 γρ ανάλατος βούτυρος, σε κομμάτια
200 γρ άσπρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 ¼ φλιτζάνια (450 γρ) καστανή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι (375 ml) νερό
2 φλιτζάνια (300 γρ) συνηθισμένο αλεύρι
2/3 φλιτζανιού (100 γρ) μπέικεν πάουντερ
1 κουταλάκι σκόνη με εσσάνς βανίλιας
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Υλικά για τo γλάσο καραμέλας

125 γρ βούτυρο, σε κομμάτια
1/3 φλιτζανιού (80 ml) γάλα
1 ½ φλιτζάνι (240 γρ) μίγμα ζάχαρης άχνης
Ετοιμασία

Προθερμαίνετε το φούρνο.
  Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκατοστών και καλύπτετε τη βάση και τις πλευρές με αντικολλητικό χαρτί , αφήνοντας το χαρτί να επεκταθεί 5 εκ. πάνω από το ταψί.
Βάζετε μαζί βούτυρο, σοκολάτα, ζάχαρη και νερό σε μέτρια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει μεταξύ του.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.
 Ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την βανίλια και τα αυγά.
Ρίχνετε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες περίπου. 
Σβήστε τον φούρνο και άστε το ταψί μέσα για ακόμη 10 λεπτά, το βάζετε σε μια σχάρα και αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το γλύκισμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνετε καλά από πάνω το γλάσο.

Για το γλάσο καραμέλας

 Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα ζάχαρη και γάλα και τα αφήνετε να βράσουν.  Μειώνετε τη θερμοκρασία, τα αφήνετε να σιγοβράσουν ακάλυπτα για 3 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν.  Σταδιακά ανακατεύετε μέσα την ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και γίνει ένα μαλακό γλάσο.

Καλή επιτυχία!




 Την πρότυπη συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ

Μια υπογραφή για την Μαρία ...

Μόλις είδα την ανάρτηση στο ιστιολόγιο της Αικατερίνης .

Αναδημοσιεύω κι εγώ με την σειρά μου απ’ το ίδιο ιστιολόγιο .

Νομίζω πως πρέπει να βιαστούμε όλοι!

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ τυρί φέτα
300 γρ ανθότυρο
1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και  ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 αυγά
αλάτι και πιπέρι
βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα των φύλλων

Ετοιμασία

Σε καυτό νερό ζεματίζουμε το σπανάκι , σουρώνουμε , ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα τυριά ή με ένα πιρούνι σε βαθύ σκεύος.
Χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα τυριά.
Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση και πιπέρι , ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο , αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε στην άκρη του και κατά μήκος λίγη από την γέμιση μας. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτά και το τοποθετούμε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού , σαν να φτιάχνουμε μια σπείρα.
Βουτυρώνουμε και γεμίζουμε το επόμενο φύλλο και το βάζουμε στο ταψί , τυλίγοντας γύρω από το πρώτο.


Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Περιχύνουμε την πίτα μας με λίγο ακόμα λιωμένο βούτυρο και την αλείφουμε ελαφρά με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για περίπου 40' ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της.
 Καλή επιτυχία!

Επιδόρπιο με κάστανα!




Σήμερα φτιάχνουμε ενα επιδόρπιο με κάστανα , με απλά εύκολα υλικά , που μπορεί να είναι έμπνευση της στιγμής αλλά το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο!


Υλικά

1/2 φύλλο κρούστας
1 βητάμ + 2 κ.σ επιπλεόν για τα φύλλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 κεσεδάκι απο το γιαουρτι ζάχαρη καστανή
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
20 κάστανα μαρον γλασέ κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα

Υλικά για το σιρόπιασμα

1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Ετοιμασία  για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά μεχρι να δέσει το σιρόπι μας.

Ετοιμασία για το γλυκό

Χτυπάμε το βητάμ με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε διαδοχικά το μπέικιν , τις βανίλιες , το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε και τα κάστανα και ανακατέυουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Στρώνουμε σε βουτηρωμένο σκεύος τα φύλλα κρούστας "τσαλακωμένα" το ένα δίπλα στο άλλο , βουτηρώνουμε τα φύλλά με ένα πινελάκι και αδειάζουμε επάνω το μείγμα μας. Αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου , ώστε να ρουφίξουν τα φύλλα μας το μέιγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά , στούς 180 βαθμούς με αέρα.

Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο , σιροπιάζουμε σε το κρύο σιρόπι μας.

Καλή επιτυχία!






Ψητά μήλα με μαυροδάφνη!



Υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων , αλλά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς γύρω στα 100.Είναι ιθαγενές φρούτο της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας.Τα μήλα είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι τα αγαπημένα φρούτα στην Ελλάδα και  προτιμούμε ιδιαίτερα τα κόκκινα (70 % των καλλιεργούμενων ποικιλιών) έναντι των πράσινων (20%) σύμφωνα με στατιστίκη από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πυλίου Α.Ε 

Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη "μήλο" εμφανίζεται στην Οδύσσεια Ομήρου και οι πρώτες επίτυχημενες προσπάθειες καλλιέργειας μήλων έγιναν στην καλσική Ελλάδα. Ο Θεόφραστος στο "Περί Φυτών Ιστορίας" αναφέρει περίπου 6 αρχαίες ποικιλίες και ο Αθηναίος στους "Δεινπνοσοφιστές" αναφέρεται σε 4 τουλάχιστον.

Τα μήλα δε χρησιμοποιούνται μ΄'ονοστη ζαχαροπλαστική  ήδη ο Απίκιος αναφέρεται σε μια συνταγή για χοιρινό με μήλα.Και ο συνδυασμός λιπαρά ψάρια με μήλα είναι αρκετά δημοφιλής και αρχαίος.
Χρησιμοποιούνται λοιπόν πολύ σε αλμυρά πιάτα , σε σάλτσες , είτε σοταρισμένα , μπρεζέ , στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με κρέατα ή και λαχανικά.

Υποπροϊόν των μήλων είναι ο μηλίτης κρασί απο χυμό μήλων που έχει υποστεί ζήμωση. Δεν εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει κάπως ξινή γεύση. Είναι πολύ γνωστός σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης , όχι τόσο στην Ελλάδα.







Για να φτιάξουμε λοιπόν τα ψητά μήλα με μαυροδάφνη
θα χρειαστούμε :

1 φλ μέλι
1/2 φλ χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ μάυρη ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού
2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
6 μήλα Γκόλντεν ή Γράνι Σμίθ


Ετοιμασία

Βράζουμε την μαυροδάφνη  , το μέλι , τον χυμό πορτοκαλιού , τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας να πάρουν μια βράση σε μέτρια κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Βγάζουμε απο την φωτιά.


Όσο βράζει το μείγμα καθαρίζουμε τα μήλα αφαινώντας τον πυρήνα τους και προθαιρμαίνουμε τον φούρνο στοτς 180 βαθμούς




 
       Τυλίγουμε κάθε μήλο με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε την κορυφή λίγο ανοιχτή.Τα βάζουμε σε ένα ταψί.
                     Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλ απο το μείγμα κρασιού- μελιού σε καθένα απο τα μήλα , αφήνοντας να στάξει απο την κορφή προς τα κάτω και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο ώστε τα μήλα να μαγειρέυονται στον ατμό με τους χυμούς όσο ψήνονται.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά .Τα βγάζουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξετυλίγουμε προσεκτικά.Σερβίρουμε σε πιάτα με όλο τους το ζουμί. 

Κάλή επιτυχία!