Δεκατιανό! Ψωμάκια με ξηρούς καρπούς!


Κυριακή απόγευμα 17:18μ.μ και ότι έχεις καταφέρει να 
τακτοποιήσεις την κουζίνα απο το μεσημεριανό φαγητό! 
Αμέσως ξεκινούν οι περίεργες σκέψεις!
[ ... τι θα πάρουν αύριο για δεκατιανό στο σχολείο ... ]


Ας φτιάξω έναν καφέ, ίσως βοηθήσει!
Πατάς το κουμπί της καφετιέρας να ζεσταθεί, 
"καίς" το αγαπημένο σου φλυτζάνι espesso με ζεστό νερό 
και η μυρωδιά του καφέ που τρέχει, 
ήδη σε έχει ταξιδέψει για λίγο εκεί κοντά στην θάλασσα, 
να κοιτάς τον ήλιο κατάματα και να σε τυφλώνει... 

Εντάξει αυτό δεν μπορείς να το έχεις, τώρα!
Μπορείς όμως να έχεις μια φίλη!
Ανοίγεις το viber και στέλνεις στην Ρούλη 1 καρδούλα,
λέτε 5-6 σοβαρά και μετά 2-3 χαζομάρες!

(Οι φίλοι & το γέλιο αναπόσταστο κομμάτι της ζωής μας!)

Μπαίνεις πάλι στην κουζίνα, 
αυτή την φορά με μεγάλη αυτοπεποίθηση
ότι έχεις βρεί το "ιδανικό" αυριανό δεκατιανό!

Ανοίγεις την τροφοθήκη και ταυτόχρονα το ψυγείο!
Χμμμ.... εδώ το έχω.... δεν είσαι απόλυτα σίγουρη όμως.

- Παιδιά πείτε καμιά ιδέα για το αυριανό δεκατιανό!
(απαντά η μικρή σου κόρη με απόλυτα ξεκάθαρο ύφος-μα πως μπορεί 7 χρονών παιδί!!!!)

- Μαμά! Αύριο είναι Δευτέρα! Εμείς έχουμε τα γήπεδα!
Δεν μπορώ να παίζω και να τρέχω ούτε με κάτι 
που να θέλει χατροπετσέτα, ούτε με κάτι που να είναι σε μπόλ!  

[ακαριαία,η μικρή έχει πατήσει delete, στην ιδέα σου για σάντουϊτς
με σως γιαουρτιού(αντί μαγιονέζας) βραστό αυγό,γαλοπούλα & μαρούλι]

Μάλιστα πάμε πάλι, απο την αρχή!
Ανοίγεις πάλι την τροφοθήκη...

Αλεύρι ... μαγιά... ξηροί καρποι ...κανέλα... α!και ίσως λίγομοσχοκάρυδο..

Μόλις πήρες την γενναία απόφαση να φτιάξεις 
"Ψωμάκια με ξηρούς καρπούς!"

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 

330γρ αλεύρι γ.ο.χ
200 ml φρέσκο γάλα
60 γρ βούτυρο
2 κ.σ μαύρη ζάχαρη
1 φακ ξερή μαγιά
1 κ.σ κανέλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
5-6 χούφτες απο ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους
(καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια-κάσιους)

Έφτασε η ώρα να λερώσεις τα φρεσκοσαπουνισμένα χέρια σου!

Αρχικά θα πρέπει να ζεστάνεις ελαφρώς το γάλα με το βούτυρο.

Χρειάζεσαι ένα μεγάλο μπόλ για να ανακατέψεις: 
το αλεύρι, τη μαγιά,
την ζάχαρη, την κανέλα, 
και μια πρέζα απο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Θα πρέπει να κάνεις μια μικρή λακούβα στο κέντρο
 του μίγματος με τα στερεά υλικά και 
σιγά σιγά να ρίξεις το ζεστό γάλα με το βούτυρο.

Ξεκινάς το ζύμωμα.
Μετά απο λίγο έχεις μια σούπερ μαλακιά ζύμη που θα 
πρέπει να μεταφέρεις σε ένα καθαρό σκέυος και 
να σκεπάσεις με μια καθαρή πετσέτα.
Ψάχνεις το φλυτζάνι του καφέ σου να πιείς την τελευταία γουλιά.

Αυτό ήταν! έχεις στην διάθεση σου 1 ώρα μέχρι να 
φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο το ζυμάρι!

Ρίχνεις μια ματιά γύρω σου ... όλα καλά!
Τα παιδιά έχουν τελειώσει απο το πρωϊ το διάβασμα 
και κάνουν ποδήλατο στον κήπο....

Κοιτάς με "νόημα" τον μπαμπά τους ... 
και με θάρρος ανακοινώνεις σε όλους πως θα πας για τρέξιμο!

[ Θα λείψεις απο σπίτι-δεν μπαίνεις στην διαδικασία διαλόγου-λάθος μεγάλο ]

Μετά απο ακριβώς 4' λεπτά σε βλέπουν με τα αθλητικά σου, 
τα ακουστικά στα αυτιά και ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη,
να τους χαιρετάς!

Πόσο μεγάλη ανάγκη είχες να μείνεις αυτήν την 1 ώρα μόνη σου!
Χωρίς να σκέφτεσαι ή να προγραμματίζεις την ζωή σου ...
μόνο να μυρίζεις,να ακούς, να βλέπεις την 
θάλασσα βαδίζοντας ή τρέχοντας πλάι της.

[ κάποιες απο εμάς, ίσως είναι ακόμα πιο τυχερες, 
μιας και έxουν το προνόμιο να νιώθουν όλα αυτά 
απο ψηλά-διασχίζοντας μια γέφυρα που ενώνει δυό στεριές...]

Επιστρέφεις έχοντας τρέξει σχεδόν 10χλμ, 
με ενεργοποιημένες  τις  
ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευτυχίας) 
του οργανισμού σου!


[Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο 
κατά της κακής διάθεσης 
και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - 
εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.
Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, 
καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, 
βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας 
τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, 
που προκαλεί το στρες , 
ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα 
και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται όταν εκτελούμε κάποιες λειτουργίες. 
Η γυμναστική, το γέλιο και η κατανάλωση σοκολάτας είναι κάποιες από αυτές.]

Βεβαιώνεσαι πως όλα είναι όπως (σχεδόν) τα άφησες ... 
(τουλάχιστον είναι όλοι καλά!) 

Ωραία! 

Πρέπει να δείς τι κάνει και η ζύμη που είχες αφήσει να φουσκώσει.
Είναι έτοιμη να ξεχειλίσει απο το μπόλ!
Της χαμογελάς! 
Πλένεις χέρια και την ζουλάς απαλά να ξεφουσκώσει χωρίς βία...
Ρίχνεις τους ξηρούς καρπούς και πλάθεις λίγο ακόμα.

Στρώνεις ένα λαδόχαρτο στην λαμαρίνα του φούρνου 
και ξεκινάς να πλάθεις μικρά-μικρά καρβελάκια ... κάπου εκεί, 
ίσως έχεις μια ζυγαριά... κομμάτι ζύμης περίπου 65-70γρ 
θα σου δώσει το ιδανικό μέγεθος, όταν το ψωμάκι σου ψηθεί!

Αραδιάζεις λοιπόν τα ζυμαράκια σου πάνω στο ταψί, 
αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους μισή παλάμη!

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180οC και 
σκεπάζεις το ταψί που ακόμα έχεις εκτός φούρνου 
με την καθαρή πετσέτα που είχες χρησιμοποιήσει πριν λίγο.

Θα αφήσεις τα ζυμαράκια σου να φουσκώσουν 
ακόμα μια φορά... αυτή την φορά όμως μέχρι να 
κάνεις το μπάνιο σου θα είναι έτοιμα να τα φουρνίσεις! 

[Όχι μαλλιά δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις τώρα ...]

Κανονικά την σειρά σου στο μπάνιο θα έπρεπε να πάρουν 
τα παιδιά-αλλά επειδή υπάρχει θεός- μόλις επέστρεψες 
απο το τρέξιμο, τα βρήκες στον καναπέ να βλέπουν τηλεόραση 
& να  μοσχοβολούν αφρόλουτρα!

Ξεκινάς το φούρνισμα στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά!

Πας στον καναπέ για αγκαλιές & γαργαλητά ... 
(αν τα βρείς σε τρελό κέφι , ζητάς να σου πούν τα : ο & τα ι της ορθογραφίας)

Βγάζεις την πρώτη λαμαρίνα απο τον φούρνο, βάζεις την επόμενη ... 
και τοποθετείς τα ψημένα ψωμάτια σε σχάρα να κρυώσουν.

Ετοιμάζεις το βραδυνό τους : Παξιμάδια λαδιού με 
φρέσκια ντομάτα,τυρί φέτα  & Γάλα με κακάο.

Ήδη η μυρωδιά της κανέλας απο τα φρέσκια ψωμάκια,
τους έχει φέρει όλους στην κουζίνα!
Στην ερώτηση του μπαμπά με το αθώο βλέμμα : 
Μπορώ να δοκιμάσω ή τα έχεις για το blog ; 

Δεν απαντάς αμέσως ... φυσικά δεν τολμάει να αγγίξει ...

Βάζεις σε ένα πιάτο, το πιο όμορφο ψημένο ψωμάκι , 
δίπλα ένα κομμάτι τυρί , πασπαλίζεις με φρέσκο μπούκοβο και του το δίνεις.
(τώρα κατάλαβε γιατί δεν είχες απαντήσει πιο πρίν...)

Έχεις βγάλει και την δεύτερη λαμαρίνα απο τον φούρνο!
Κρυώνεις και αυτά τα ψωμάκια πάνω στην σχάρα. 

Αλείφεις τα ψωμάκια με βούτυρο , αν θέλεις όσο είναι ζεστά.

Λίγο μετά τις 10:30μμ επικρατεί πια αυτή η απόλυτη ησυχία!
Βάζεις ένα ποτήρι κρασί, απο αυτό το ημίγλυκο, 
με τα φρουτώδει αρώματα που αγαπάς... 

Κόβεις διαγώνια ένα ψωμάκι ... βάζεις 1 κουταλιά μαρμελάδα σύκο 
(χωρίς ενοχές - έκαψες σχεδόν 700 θερμίδες με το απογευματινό τρέξιμο) 
και δίπλα μικρά κομμάτια λευκής μοτσαρέλας!


Παρέα με το ψωμάκι και το ποτήρι με το κρασί 
βγαίνεις στην αυλή... ενεργοποιείς το wifi του κινητού σου και 
πέφτεις πάνω στην σελίδα της International Olympic Truce Centre
στο facebook όπου πολίτες του κόσμου υπογράφουν 
διακήρυξη ολυμπιακής εκεχειρίας. 
Μια πρωτοβουλία του διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Εκεχειρίας, 
 με στόχο την επίτευξη των εκεχειριών σε εμπόλεμες ζώνες...
  Για το λόγο αυτό, το Ολυμπιακό Κέντρο Εκεχειρίας έχει 
δημιουργήσει μια e-Πλατφόρμα (http://petition.olympictruce.org
με σκοπό την συλλογή όσο το δυνατόν 
περισσότερων υπογραφών από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Μόλις υπόγραψες ... εύκολο ήταν! 
το e-mail σου
το όνομα  σου
το επίθετο σου 
& τον λόγο που υπογράφεις ... χρειάζεται λόγος για κάτι τέτοιο άραγε ...

Χμμμ να πάλι η σκέψη ... 
έχεις τελειώσει  με το ψωμάκι & το κρασί σου!
Έχεις πια τροφή για σκέψη...


Τα ψωμάκια με ξηρούς καρπούς για το αυριανό δεκατιανό τους 
έχουν μπεί σε χάρτινα σακουλάκια ... 
με το όνομα του καθενός γραμμένο επάνω 
και ακριβώς δίπλα μια ζωγραφισμένη καρδιά & ένα χαμόγελο!

Καλή επιτυχία!
 


  



 

 







 








Μille-feuille με άρωμα βανίλιας!







Υλικά

400 γρ φύλλο σφολιάτας
(σε θερμοκρασία δωματίου)
 
Υλικά για την κρέμα
600 ml φρέσκο γάλα
1 πρέζα αλάτι
60 γρ κορν φλάουρ
σπόρους απο 1 φασόλι βανίλιας
50 γρ βούτυρο
220γρ ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
100γρ παγωμένη σαντιγί
 άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


 Ετοιμασία για το φύλλο σφολιάτας.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας με την βοήθεια ενός πλάστη
σε μεγαλύτερο ορθογώνιο κομμάτι (περίπου στο μέγεθος του ταψιού σας).
Τρυπάμε με ενα πιρούνι όλο το φύλλο κοντά κοντά.
(δεν θελουμε να φουσκώσει το φύλλο μας)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όλη την επιφάνεια της ψημένης σφολιάτας.
Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά ώστε να καραμελώσει η σφολιάτα.
Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 3 ίσα μέρη.

Ετοιμασία για την κρέμα.

Ζεσταίνουμε το γάλα με την μισή ποσότητα ζάχαρης 
και τους σπόρους της βανίλιας.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη 
και το κορν φλάουρ.
Όταν το γάλα έχει βράσει αποσύρουμε απο την φωτιά
και ρίχνουμε σταδιακά σε 3 δόσεις το μίγμα των αυγών 
ανακατεύοντας κάθε φορά ,  
για να αποτρέψουμε τους κρόκους να "κόψουν".
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και 
ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα μας να πήξει.
Μόλις έιναι έτοιμη ρίχουμε το βούτυρο.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε νέο σκέυος
σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο  
ψηγείο για 1 ώρα.
  
Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής μας έχει παγώσει σωστά , 
ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος 
και χτυπάμε ώστε να αφρατέψει η κρέμα μας.

Στρώνουμς στην πιατέλα μας , το 1ο κομμάτι σφολιάτας 
( με την ίσια πλευρα προς τα κάτω)
Βάζουμε σε όλο το μήκος του φύλλου κρέμα με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και
 στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Γεμίζουμε με κρέμα , άχνη ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε με το 3ο φύλλο.
Τελιώνουμε με κρέμα και γαρνίρουμε με μερικά 
ρινίσματα σφολιάτας κ άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!
         
 
   

 
















Βερίκοκα μαρμελάδα!




Μολονότι έχει κινέζικη καταγωγή , 
είναι γνωστό στον τόπο μας απο την αχραιότητα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι έφερε το βερίκοκο 
απο την Νότια Ευρώπη στην Ελλάδα τον 4ο αι. π.Χ. 
Ο Πλίνιος αναφέρει ότι η καλλιέργεια του βερίκοκου 
άρχισε περίπου το 100 π.Χ απο τους Ρωμαίους ,
που τα εκτιμούσαν ιδιάιτερα , όπως 
και οι Έλληνες που τα αποκαλούσαν 
"χρυσά αυγά"

Εκτός απο φρέσκα , σερβίρονται και 
ως ξηρός καρπός , πολλές φορές συνοδευτικό 
ποτού αλλά και σε μαγειρευτά κρέατα - ταιριάζει 
ιδιαίτερα με το χοιρινό.
Όταν αγοράζουμε βερίκοκα 
είναι προτιμότερο να διαλέγουμε σχετικά 
σφιχτά φρούτα με ομοιόμορφο χρώμα.

 Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σίδηρο και ασβέστιο.
Με την ψίχα των κουκουτσιών μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ.

Υλικά

4 κιλά ώριμα βερίκοκα
(ανάλογα με το μέγεθος τους , είναι περίπου 16-24 βερίκοκα ανα κιλό)
2.250 κιλά ζάχαρη 
4 κ.σ χυμό λεμόνι

Ετοιμασία

Πλένουμε τα βερίκοκα , αφαιρούμε τα κουκούτσια 
και τα ψιλοκόβουμε.
Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και τα 
σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά 
ανακατεύοντας μερικές φορές. 

Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε τα 
βερίκοκα να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι 
(περίπου 1 ώρα).
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

όταν κρυώσει διατηρούμε σε καθαρά και στεγνά βάζα.

Καλή επιτυχία!

Γλυκό πορτοκάλι!



Υλικά 

4 πορτοκάλια με σχετικά χοντρή φλούδα
7 φλ ζάχαρη
1/2 φλ νερό
1 κ.γ χυμό λεμόνι
3 βανίλιες

 
 Ετοιμασία 

Πλένουμε και ξύνουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών σε ψιλό τρίφτη.
Βράζουμε τα πορτοκάλια σε άφθονο νερό , τόσο όσο να μακαλώσουν.
(περίπου 1,5 ώρα)
Έπειτα τα βάζουμε σε κρύο νερό για περίπου άλλη μια ώρα.
Τα στραγγίζουμε και κόβουμε σε φέτες και μετά σε μικρότερα κομμάτια.
βάζουμε σε κατσαρόλα στρώσεις απο πορτοκάλια και ζάχαρη.
Αφήνουμε για 4 ώρες.
 Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι η ζάχαρη
 να πάει παντού και να διαλυθεί.
Αφαιρούμε τα πορτοκάλια και αφήνουμε να βράσει μέχρι να φίνει σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει , προσθέτουμε τα πορτοκάλια 
και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1/2 ώρα για να δέσει το γλυκό μας.
Αφαιρούμε τον αφρό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να βράσει για ακόμα 3 λεπτά.
Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

[Σημείωση: επειδή τα πορτοκάλια αφήνουν νερό , 
πρέπει το σιρόπι τους να δέσει πολύ καλά]

Καλή επιτυχία!

 



Μελιτζάνες γεμιστές με ζαμπόν & κασέρι!




Η μελιτζάνα γίνεται με πολλούς τρόπους : ψητή , τηγανιτή , 
μπαίνει σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας ή πουλερικά , 
πουρές , σε σαλάτα αλλά και στο ξύδι (τουρσί) , 
μα ακόμα και γλυκό του κουταλιού.
Είναι φυτό των τροπικών χωρών, αλλά καθιερώθηκε σε 
μερικά απο τα πιο κλασικά πιάτα.
Η λέξη προέρχεται απο το λατινικό mala insana 
που σημαίνει "μήλο , καρπός της τρέλας ".
Έφτασε στην Ευρώπη μέσω των Αράβων με την κατάκτηση της 
Ισπανίας και με το εμπόριο της Ιταλίας. 
Για πολύ καιρό δεν θεωρείτο ενδώδιμη στην Ευρώπη και 
άρχισε να γίνεται αποδεκτή μετά τον 15ο αιώνα.
Η μελιτζάνα έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση και 
μεγάλη αντιξειδωτική δράση. 
Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα , 
ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος μας 
και ο χυμός της μειώνει τα επίπεδα χολιστερίνης στο αίμα.

Στην χώρα μας καλλιεργείται σε έκτσαη περίπου 
30.000 στρεμμάτων με παραγωγή 75.000 τόνων.
Η μισή εγχώρια παραγωγή καλλιεργείται στην Κρήτη.

Κυριώτερες ποικιλίες  στην Ελλάδα είναι η κοινή φλάσκα,
η ποικιλία του Λαγκαδά , η τσακώνικη , η ποικιλία γύρω απο τοΛεονίδιο 
(που γίνεται και το φελιστιβάλ της κάθε Άυγουστο) και η Σύρου.

Σήμερα μαγειρεύουμε μελιτζάνες γεμιστές με ζαμπόν και κασέρι , 
βουτηγμένες σε σάλτσα ντομάτας!

 Υλικά 

5 μελιτζάνες τσακώνικες
αλάτι , πιπέρι 
ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
κασέρι κομμένο σε λεπτές φέτες
ζαμπόν κομμένο με λεπτές φέτες
λίγη τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα 
2-3 χούφτες τριμμένη φρυγανιά


Ετοιμασία

Πλένουμε τις μελιτζάνες , αφαιρούμε τα κοτσάνια 
και τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε αλάτι - πιπέρι και τις απλώνουμε σε ταψί 
στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
 175 βαθμούς για 8 λεπτά απο κάθε πλευρά.

Στον πάτο ενός ταψιού αδειάζουμε τα 2 φλιτζάνια σάλτσας.

Βάζουμε τις μελιτζάνες στην επιφάνεια εργασίας μας 
και σε κάθε μελιτζάνα , βάζουμε 1 φέτα ζαμπόν και μια φέτα κασέρι.
Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε στο ταψί μας.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Ανάμεσα βάζουμε τις φέτες σκόρδου , τον δυόσμο 
και πασπαλίζουμε με την τριμένη φρυγανιά
και το πικάντικο κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο 
φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!