Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι
που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με θεραπευτικές ιδιότητες.
που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με θεραπευτικές ιδιότητες.
Η παρουσία του σουσαμιού προσφέρει πληθώρα
ιχνοστοιχείων όπως
ασβέστιο, μαγνήσιο,
καλά λιπαρά οξέα ω-6, βιταμίνη Ε αλλά και πρωτεΐνη.
Το μέλι θα δώσει απλούς υδατάνθρακες για ενέργεια
καθώς επίσης και
πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Οι ρίζες της συνταγής του παστελιού ξεκινούν
από την Ιλιάδα του Ομήρου όπου
αναφέρεται ως τρόφιμο που δόθηκε
στους στρατιώτες
πριν από τις μάχες ,
για να ενισχύσουν την ενέργειά τους
και να τους
δώσει δύναμη .
Επίσης αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία
ως φάρμακο
που καταναλώνονταν από
τις γυναίκες επί το πλείστον,
για τόνωση των
ορμονών τους
και αύξηση στη λίμπιντό τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους , το παστέλι περιέχει όλα τα
θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας , επηρεάζει θετικά την
ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα , ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής (HDL) και
της κακής (LDL) χοληστερίνης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Επιβεβαιώθηκε πως είναι τα οφέλη του μελιού και του σουσάμιου που βοηθούν στην μείωση της κατάθλιψης, της αρτηριοσκλήρυνσης, της πολλαπλής σκλήρυνσης και της υψηλής
αρτηριακής πίεσης.
Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ
αλλά θέλει προσοχή στην
κατανάλωσή του διότι περιέχει αρκετές θερμίδες.
[Στην τυπική διαθρεπτική ανάλυση,
ανά 100g παστελιού
περιέχονται 16-20g πρωτεΐνης,
31-34g λιπαρά εκ των οποίων το 50% είναι
μονοακόρεστα,
25-28g υδατάνθρακες αποδίδοντας συνολικά 450-480 kcal.]
Ας φτιάξουμε λοιπόν, εύκολα & απλά αύτη την "βόμβα" ενέργειας στο σπίτι!
Υλικά
280γρ. σουσάμι
300γρ. μέλι
1/4 κ.γ. κανέλα
300γρ. μέλι
1/4 κ.γ. κανέλα
1κ.γ. χυμό λεμονιού
Ετοιμασία
Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι μέχρι
να πάρει ελαφρά ξανθό χρώμα.
Στη συνέχεια, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα,
Στη συνέχεια, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα,
προσθέτουμε το μέλι και τα βράζουμε για 5'
Στο τέλος την κανέλα και το χυμό λεμονιού.
Σε ένα ταψί παραλληλόγραμμο στρώνουμε μια λαδόκολλα
Στο τέλος την κανέλα και το χυμό λεμονιού.
Σε ένα ταψί παραλληλόγραμμο στρώνουμε μια λαδόκολλα
και αδειάζουμε το μείγμα μας
στρώνοντάς ομοιόμορφα σε πάχος.
Αφήνουμε να κρυώσει στη λαδόκολλα και
μετά κόβουμε στο μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η νόστιμη και υγιεινή αυτή συνταγή που θα
σας
προσφέρει αρκετή ενέργεια για σωματική αλλά και πνευματική
προσπάθεια!
Θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, τη χρόνια κόπωση
και την κατάθλιψη.
Θα αυξήσει σημαντικά τη λίμπιντό σας και μέσα σε 3
εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης θα παρατηρήσετε τα κατευναστικά του
αποτελέσματα σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους!
Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής!