Ένα σαρακοστιανό τραπέζι!

 

Χούμους

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, διαδεδομένη  στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως  ορεκτικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.


Υλικά

1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
1 κουταλιά ταχίνι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
χυμο από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
1/2  κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό


Ετοιμασία


Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες.
Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν. Επειτα λιώνουμε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα.
Βάζουμε  σε μπολ την κρέμα ρεβυθιών , το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι.
Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε αργά λίγο ακόμα νερό.
Το μείγμα πρέπει να έχει την υφή αλοιφής. 
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών,
αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και
γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με ελιές!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι του Ευτύχη Μπλέτσα

******************************************************************

Η λαγάνα που έγινε & κριτσίνι

Λαγάνα η ονομασία της  προέρχετε απο το λατινικό laganum ,
ένα επίπεδο αρτοσκύασμα ή τηγανίτα που προήλθε απο το αρχαίο ελληνικό λάγανον
ή αρτολάγανον.Η λαγάνα , το ψωμί της Κ.Δευτέρας παραδοσιακά δεν έχει προζύμι-παραπέμπει στα άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης- αλλά σήμερα φούρνοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία της.

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση , η λαγάνα δεν κόβεται με μαχαίρι
αλλά με τα χέρια καθώς οι προλήπτικοι Έλληνας πίστευαν ότι το
σίδερο παρέπεμπε στις δυνάμεις του κακού.

Υλικά για 4 λαγάνες

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
450 ml νερό χλιαρό
1, 5 κ. κ. αλάτι
1,5 κ. κ. ζάχαρη
1 κ. σ. σουσάμι


Ετοιμασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 150 ml ζεστό νερό και ρίχνουμε και
100 γρ αλεύρι για να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. 
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι
και σχηματίζουμε ένα λακκάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και περίπου 350 ml νερό ή όσο χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε το μείγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη, εύπλαστη και λεία. Ζυμώνουμεγια 10 περίπου λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε, σκεπασμένες με μια πετσέτα για 1 ώρα τουλάχιστον, για να διπλασιαστούν σε όγκο.

(σε αυτό το σημείο πλάθουμε τα κριτσίνια μας με μικρά κομμάτια ζύμης)

Τις ρίχνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγετε μια φορά με τον πλάστη δίνοντας τους οβάλ σχήμα μήκους 18-20 εκ. 
Πιέζουμε με τα δάχτυλα, αφήνοντας το αποτύπωμα τους σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της ζύμης ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Ψήνουμε τις λαγάνες, σε προθερμασμένο, στους 200 βαθμούς , φούρνο, για 15-20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

**************************************************************
Βολβοί Τουρσί

Βοβλοί και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, θεωρείται λιχουδιά από αρχαιοτάτων χρόνων, ένας μεζές φτιαγμένος απο τους στρογγυλεμένους , υπόγειους βλαστούς του υάκινθου (muscari comosum) .

Η ομορφιά τους είναι η πικρίλα τους.
Oι αρχαίοι Ελληνες πάντρευαν τους βολβούς γευστικά με το μέλι, το τυρί, το σουσάμι, το κρεμμύδι, το ξίδι και το σίλφιο. O Ρωμαίος Απίκιος πρότεινε βολβούς βρασμένους με κουκουναρόσπορους, χυμό ρόκας και πιπέρι.

Η προετοιμασία τους έχει δουλειά. Χρειάζονται πλύσιμο, ξεφλούδισμα και χαράκωμα πριν ζεματιστούν. Στην Ιταλία τους μουλιάζουν σε κρύο νερό για μια - δυο μέρες,  πριν το ζεμάτισμα. Χωρίς αυτό θα ήταν υπερβολικά πικροί. Εμείς συνδυάζουμε τους βολβούς με την περίοδο της νηστείας.

Σύμφωνα με την αγροτική μας παράδοση, οι βολβοί τουρσί με μάραθο και σκόρδο είναι εξαιρετικός μεζές για ουζάκι.

Υλικά

3 κ.σ. αλάτι
1-1 ½ κιλό βολβοί, καθαρισμένοι και ολόκληροι
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
3-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση

Ετοιμασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό (να σκεπάζει τους βολβούς) με 1 κουταλιά αλάτι. Προσθέτουμε τους βολβούς και τους σιγοβράζουμε, χωρίς να τους σκεπάσουμε, για 5 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με καινούργιο νερό και άλλη μια κουταλιά αλάτι.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τρίτη φορά, βράζοντας τους βολβούς αυτή τη φορά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι και να μαλακώνουν.
Σουρώνουμε τους βολβούς και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα .


Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ξίδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τους κόκκους
πιπεριού και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση. Απομακρύνουμε το τηγάνι
από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.


Βάζουμε τους βολβούς σε ένα αεροστεγές βάζο και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ξιδιού. Ρίχνουμε και αρκετό ελαιόλαδο να σκεπάσει την επιφάνεια (περίπου 2,5 εκ.) στην κορυφή του βάζου. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και τους αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον πριν τους καταναλώσουμε. Τους σερβίρουμε σε μικρό πιάτο μόνους τους, ως εξαιρετικό μεζέ για κρασί ή ούζο. 

Καλή επιτυχία!

********************************************
Ταραμοσαλάτα  με ψωμί

Υλικά
(για 8-10 άτομα)
100 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη
80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκός ταραμάς
225 γρ. ελαιόλαδο
200 ml ηλιέλαιο
85 ml χυμός λεμονιού


Ετοιμασία

Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λεμόνι.
Μόλις γίνουν ένα πηχτό μείγμα, ρίχνουμε τα λάδια σε σταθερή συνεχή ροή, χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του μπλέντερ. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Καλή επιτυχία!
***************************************************
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)
115 γρ. λευκός ταραμάς
190 ml νερό
60 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1 1/2σκ. σκόρδο
Ετοιμασία

Μουσκεύουμε το ψωμί με το νερό και το λεμόνι.
Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωρίς να στύψουμε). Προσθέτουμε τον ταραμά και το ελαιόλαδο κουταλιά κουταλιά και έπειτα το σκόρδο και τα καρύδια χοντροκομμένα.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
 Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια
Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ καρύδι ψιλοτριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύδι 
1/2-1 κ.γ ζάχαρη (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Πλένουμε και τρυπάμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες.
Τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Αφού κρυώσουν καλά, τις καθαρίζουμε και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα υγρά. Λιώνουμε με ένα πιρούνι και βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας  προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανκατεύουμε λίγο ακόμα.

 Η μελιτζανοσαλάτα δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λεία.
Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν χρειάζεται- γιατί οι μελιτζάνες συχνά είναι λίγο πικρές.

Καλή επιτυχία!


****************************************

Πατατοσαλάτα με σάλτσα πέστο!

Υλικά

1 κιλό βραστές πατάτες
100 γρ. κουκουνάρι καθαρισμένα
150 γρ.ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι
150 γρ. διάφορα μυρωδικά, μαϊντανό , βασιλικό, δυόσμο

Ετοιμασία

Χτυπάμε στο μούλτι τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν είναι πολύ παχύρευστη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις βραστές πατάτες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με την σάλτσα πέστο μας.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
Ψητά καλαμαράκια με  αρωματικά
Υλικά (για 6 άτομα)

    800γρ καλαμάρια μεγάλα

Για το «άλειμμα»:

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο:

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά.

«Αλειμμα»: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο: Ενώνουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.

Μια συνταγή απο το περιοδικό γαστρονόμος

Καλή επιτυχία!

***********************************




Μακαρόνια ολικής με μικρές ντόπιες γαριδούλες,
σπανάκι και γλυκάνισο
Από το Γιάννη Μπαξεβάνη

Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ μακαρόνια ολικής άλεσης
1 κιλό γαριδούλες μικρές
6 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι στο γουδί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Ετοιμασία


Καθαρίζουμε τις γαριδούλες και κρατάμε ξεχωριστά τα κελύφη από την ψίχα.
Τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη από τις γαριδούλες για να βράσουν ακόμη 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Μετά σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και πετάμε τα τσόφλια. Βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και αν δεν φτάνει για να βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
 Βράζουμε όση ώρα λέει το πακέτο και μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για 1 λεπτό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φύλλα σπανακιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ τις ντομάτες, το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, λίγο αλατοπίπερο και το γλυκάνισο και τα μεταφέρεουμε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα να σοταριστούν σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια με τις γαρίδες πολύ γρήγορα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι πάλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε

Καλή επιτυχία!

*****************************************

Φυσικά δεν μπορούν να λείπουν και τα γλυκά οπότε τι καλύτερο απο έναν


Χαλβά σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!


και





και φυσικά ουζάκι με γλυκάνισο!



Στην υγεία σας :)









Μπουγάτσα της γιαγιάς Αρετής!



Μπουγάτσα είναι συνήθως γλυκιά πίτα με λεπτό φύλλο , με γέμιση κρέμας ,
πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Ενώ παρασκευάζεται σ'ολη την Ελλάδα 4 πόλεις φημίζονται για την
μπουγάτσα τους : η Θεσσαλονίκη , οι Σέρρες , το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στην Κρήτη όπως και αλλού η μπουγάτσα είναι πάντα γλυκιά ,
ενώ στην Β.Ελλάδα φτιάχνουν και αλμυρή με τυρί (ακόμα και με κιμά
 ή σπανάκι ή πατάτα ή άλλη γέμιση - που στην υπόλοιπη Έλλάδα
αναφέρονται ως τυρόπιτα , κιμαδόπιτα κτλ)
Οι Σέρρες φημίζονται για το τραγανό φύλλο που χρησιμοποιούν στην
 μπουγάτσα.
Μάλιστα γίνονται προσπάθειες απο το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών
να καθιερωθεί ως προϊόν ΠΟΠ.

Ετυμολιγικά η λέξη προέρχεταο από το τούρκικο bo a a , που αποτελεί
παραφθορά της ιταλικής focaccia που προέρχετε απο το λατινικο (panis) focacius 
ψωμί που ψήνετε στη χόβολη (σπόδο ) της εστίας : ο σποδίτης άρτος των αρχαίων Ελλήνων.
Τι 1917 ιδρύθηκε η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και 
2 χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη.
Μετά το 1922 , με τους μικρασιάτες πρόσφυγες άρχισε να εξαπλώνετε σ'ολη την
Ελλάδα και εξελίσσετε η παρασκευή της.


Υλικά

700 γρ αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
400 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ τεντούρα ή κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με την σόδα.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας σιγά- σιγά το αλεύρι έως γίνει μια μαλακιά ζύμη όπως στα κουλουράκια.
Αδειάζουμε την ζύμη μου σε λαδωμένο ταψάκι, κάνουμε σχέδια με πιρουνάκι
και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι κ ζάχαρη.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία !

Η μπουγάτσα αυτή δεν είναι αφράτη , θα πρέπει να είναι λεπτή και τραγανή σαν μπισκότο.


Καρυδόπιτα με κρέμα και γεύση espresso!





Υλικα

1 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά
1 φλ ζάχαρη
1 φλ αλεσμένη καρυδόψυχα
1 φλ. καρυδόψυχα κοπανισμένη
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι καφέ εσπρέσσο
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 κ.γ τριμμένο κανελογαρλιφαλο

Για το σιρόπι:

 

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
το χυμό μισού λεμονιού

Για την κρέμα :

200 μλ κρέμα γάλακτος
1/2 φλ άχνη  ζάχαρη
1/2 πακέτο κρέμα τυρί
1 δόση καφέ εσπρέσσο
1/2 φλ καρυδόψυχα κοπανισμένη (- 2 κ.σ για το γαρνίρισμα)



Ετοιμασία


Αναμειγνύoυμε σε μπολ την κοπανισμένη και την αλεσμένη καρυδόψιχα, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη μπεϊκιν και τα κανελογαρίφαλα και αφήνετε το μείγμα κατά μέρος.

Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αβγά μισή ώρα περίπου.
Ρίχνουμε μέσα τον  καφέ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα μας με τα μπαχαρικά , αλέυρι , σιμιγδάλι κ καρύδια.


Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε ελαφρύ σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα 5 λεπτά περίπου τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Το αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε το σιρόπι στο γλυκό μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι. 


Ετοιμάζουμε την κρέμα :  Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντυγί προσθέτουμε το τυρί κρέμα , τον καφέ και τα καρύδια. 

Μέχρι να κρυώσει η καρυδόπτα και να ρουφίξει καλά το σιρόπι μας ,
βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.

Έπειτα καλύπτουμε την πίτα με με την κρέμα , γαρνίρουμε  
με  καρυδόψιχα και σερβίρουμε!



Καλή επιτυχία!

Καλαμαράκια γεμιστά




Υλικά

1 1/2 καθαρισμένα μέτρια καλαμαράκια
1 φλ τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 ψιλοκομμένες ντομάτες
1/2 κουταλάκι κρόκο Κοζάνης
μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
3/4 φλ ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
λεμόνι
(προαιρετικά τυρί φέτα )

Ετοιμασία

Πλένουμε τα καλαμαράκια , αφαιρώντας το κοκαλάκι και τα μάτια τους χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια.Τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν.

(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα , καθαρισμένα καλαμαράκια)

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε τα πλοκάμια και το ρύζι. Σβήνουμε με το μισό κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα , το σκόρδο , το κρόκο Κοζάνης και το μισό μαϊντανό.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σε αυτό το σημείο το τυρί μας , τη φέτα , εάν θέλουμε.

Γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμαράκια μας  και τοποθετούμε σε ταψί.







Περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί , το ελαιόλαδο και λίγο νερό εάν χρειάζεται.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου , μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα καλαμαράκια μας.


Σερβίρουμε με φρεσκοψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και φρέσκο λεμονάκι.




Καλή επιτυχία!

Χαλβάς σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!




Υλικά για μια φόρμα με τρύπα στη μέση

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι 
 (1ψιλό & 1χοντρό ή μόνο ψιλό ή μόνο χοντρό)
5 κ.σ σουσάμι
4 κ.σ κουκουναρόσπορους
νιφάδες από σοκολάτα κουβερτούρα

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
3 ποτήρια  ζάχαρη
1 σφηνάκι τεντούρα

Για το σερβίρισμα : Κανέλα σε σκόνη κ άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα



Ετοιμασία

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί : χυμό πορτοκαλιού , νερό , ζάχαρη για 5 λεπτά και μόλις αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την τεντούρα.

Έπειτα ετοιμάζουμε το μείγμα του χαλβά μας, Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σουσάμι και καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει το σιμιγδάλι το αρχικό το άσπρο χρώμα.

Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο  σιμιγδάλι .... πιτσιλάει πάρα πολύ!!! εγώ φτιάχνω το χαλβά πάντα στα πίσω μάτια της κουζίνας και την ώρα που ρίχνω το σιρόπι κρατάω το καπάκι της κατσαρόλας και σκεπάζω κατευθείαν την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά ο χαλβάς από τα πλαϊνά του σκεύους.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά , σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την καπακώνουμε και αφήνουμε το χαλβά λίγο να κρυώσει.

Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα στη φόρμα μας πιέζοντας με ένα κουτάλι ώστε να μην αφήσει κανένα κενό , πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας , προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα του χαλβά πιέζουμε πάλι με ένα κουτάλι. Όταν κρυώσει τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα , σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή άχνη ζάχαρη ή κανέλα.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ατομικά χαλβαδάκια με την βοήθεια 2 κουταλιών.





Καλή επιτυχία!













Τηγανίτες γεμιστές νηστίσιμες




Υλικά για την ζύμη

4 φλ αλεύρι φαρίνα
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 φλ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
Υλικά για τη γέμιση
μαρμελάδα ή κουφέτα σοκολάτας κουβερτούρας

Υλικά για το σερβίρισμα

μέλι , σουσάμι
 ή και
αμυγδαλόψιχα
ή και
καρυδόψιχα
ή και
κανέλα
ή και
άχνη ζάχαρη

ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

Ζυμώνουμε καλά το αλεύρι , με το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ανοίγουμε ένα ένα σε πλατύ φύλλο.
Ρίχνουμε σε κάθε ανοιγμένο φύλλο 2 κ.γ μαρμελάδα ή τη σοκολάτα μας
και κλείνουμε σε μικρή κουλούρα.
Χρησιμοποιούμε ελάχιστο νερό για να κολλήσουμε τις άκρες απο το φύλλο



Βάζουμε το λάδι σε μικρή κ βαθιά κατσαρόλα και όταν κάψει ,
ρίχνουμε ένα-ένα ή δύο -δύο τις τηγανίτες μας και τηγανίζουμε
μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.

Όταν τηγανίσουμε τις τηγανίτες μας , σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με
μέλι , σουσάλι , ξ.καρπούς , κανέλα , ζάχαρη ...
με ότι μας αρέσει και ταιριάζει καλύτερα!


Καλή επιτυχία!